Tiedotteet 2017


20.11.2017 12.00

Sipoon kunta panostaa ilmastotyöhön

Sipoossa edistetään ympäristö- ja ilmastoasioita monella rintamalla. Motivan kuntakiertue pyörähti kunnassa 20. marraskuuta kertomassa uusiutuvan energian ja viisaan liikkumisen ajankohtaisista teemoista.

Itämerihaasteeseen liittyminen, energiatehokkuustoimenpiteet ja esimerkiksi kevyen ja julkisen liikenteen mahdollisuuksien edistäminen ovat hyviä esimerkkejä Sipoon kunnan aktiivisesta ilmastotyöstä.

”Sipoon kunnassa on linjattu, että energiatehokkuus ja hajautetun energiantuotannon mahdollisuudet huomioidaan kaikissa uusissa ja peruskorjattavissa kiinteistöissä. Asuntorakentamisen kohdistaminen Nikkilän ja Söderkullan keskusta-alueiden läheisyyteen mahdollistaa paremmat julkisen liikenteen yhteydet ja lähipalvelut sekä edistää henkilöraideliikenteen avaamista Nikkilään”, kertoo suunnittelija Suvi Tuiskunen kunnan tekniikka- ja ympäristöosastolta.

Toimintaan kannustusta vertaisverkostolta

Sipoo kuuluu niin sanottuihin Kuuma-kuntiin, jotka vahvistavat alueensa vetovoimaa ja kilpailukykyä yhteisin kehittämistoimin. Kuuma-kunnilla on myös yhteinen ilmastoryhmä, joka on positiivisesti toimintaan kannustava vertaisverkosto.

”Kun yksi kunta päättää tehdä esimerkiksi jonkin ilmastoteon, se kannustaa myös muita kuntia tekemään saman tai pistämään paremmaksi”, Tuiskunen lisää.

Kuuma-kunnissa tehdään hyvää työtä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. ”Tekemisen meiningistä kunnissa kertoo myös se, että puolet niistä on jo mukana Kuntien energiatehokkuussopimusjärjestelmässä. Muutamissa liittyminen on vireillä”, kertoo Motivan asiantuntija Milja Aarni, joka emännöi myös Motivan kuntakiertuetilaisuutta.

Kuuma-kuntien ilmastoryhmä kokoontuu säännöllisesti, ja siellä käydään läpi kuntien kuulumisia sekä ajankohtaisia aiheita esimerkiksi energiatehokkuuteen liittyen. Ryhmässä vierailee säännöllisesti myös ulkopuolisia tahoja ja ryhmän kautta kulkee tieto erilaisista aiheeseen liittyvistä koulutuksista ja tilaisuuksista.

”Kuuma-yhteistyön parasta antia ovat mielestäni eri kuntaorganisaatioissa työskentelevien virkamiesten ja asiantuntijoiden välille syntyvät kontaktit. Naapurikuntaan tehty benchmarkkaus saattaa joskus kannattaa, ja ajatusten vaihto myös operatiivisen tason toiminnasta voi olla hyvin hedelmällistä ja omaa toimintaa kehittävää”, Tuiskunen pohtii.

Sipoossa suunnitellaan siirtyä käyttämään uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä vuoden 2018 alusta. Alueiden käytön ja viisaan liikkumisen suhteen ajankohtaista on Pohjois-Sipoon Nikkilän ja Talman kehittäminen, johon liittyy uusi henkilöraideliikenteen yhteys välille Kerava-Talma-Nikkilä.

”Myös Söderkullan alue Etelä-Sipoossa kehittyy julkisen liikenteen kehittymisen näkökulmasta hyville sijainneille. Kaavoituksessa on tavoitteena ottaa käyttöön energia- ja ilmastovaikutusten arviointi osaksi kaavaselostusta.”

Kuuma-kunnat ovat olennainen osa Helsingin seutua, ja niiden yhteenlaskettu väestö on 313 900 asukasta. Muita ryhmään kuuluvia kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula ja Vihti.

Lisätietoja:

Sipoon kunta
Tekniikka- ja ympäristöosasto
suunnittelija Suvi Tuiskunen
puh. 09 2353 6807, suvi.tuiskunen@sipoo.fi

Lisätietoja Kuntien energiatehokkuusjärjestelmästä:
Motiva Oy
asiantuntija Okariina Rauta
puh. 041 524 7621, okariina.rauta@motiva.fi

Motiva Oy
asiantuntija Milja Aarni
puh. 040 824 1711, milja.aarni@motiva.fiMotiva Oy on valtion kokonaan omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motiva Oy toteuttaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia hankkeita pääsääntöisesti yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Pääasiakkaita ovat julkishallinto, ministeriöt ja virastot.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 4.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.