Tiedotteet 2017


11.5.2017 9.00

Suomen Embla-ehdokkaat valittu: Motiva ehdolla pohjoismaisessa ruokakisassa

Kuka on Pohjoismaiden paras ruoka-artesaani? Mikä on Pohjoismaiden paras ruokayritys? Ensi kertaa järjestettävään Embla-ruokakilpailuun on valittu ehdokkaat kustakin Pohjoismaasta. Lopulliset voittajat valitaan ehdokkaista elokuussa 2017. Yhteensä kilpailuun ilmoittautui Pohjoismaista peräti 185 osallistujaa.

Suomen ehdokkaat Embla-kilpailuun ovat:
  • Ruoka-artesaani 2017: Järki särki ja yrittäjä Marja Komppa, kalasäilykkeitä valmistava kalanjalostusyritys Korpilahdella.
  • Raaka-ainetuottaja 2017: Malmgård Egendom ja maanviljelijä Henrik Creutz, muun muassa luomuviljaa tuottava ja jalostava sekä ruokamatkailuun keskittynyt maatilayritys Loviisassa.
  • Joukkoruokailupalkinto 2017: Mikkelin kaupunki, ruoka- ja puhtauspalvelut, joka tarjoavat päivittäin ruokapalveluita päiväkodeissa, kouluissa, palvelutaloissa ja henkilöstöravintoloissa Mikkelin alueella.
  • Ruokaviestijä 2017: Saa Syödä! -ruokahävikkiverkkosivut sekä ruokahävikkitapahtumat, Motiva Oy.
  • Ruokamatkailukohde 2017: Majatalosta majataloon -retket, viiden majatalon yhteinen tuoteperhe Pohjois-Karjalassa.
  • Ruokayritys 2017: Thomas Snellman, REKO-lähiruokamallin kehittäjä ja primus motor REKO-mallin levittämisessä.
  • Lapset ja ruoka 2017: Ammattikeittiöosaajat ry:n kehittämät ja myöntämät Kouluruokadiplomi- ja Makuaakkoset-diplomi -käytännöt.

Tietoa kaikkien pohjoismaiden, myös Suomen, seitsemästä ehdokkaasta ja Embla-kilpailusta löytyy osoitteesta: emblafoodaward.com

Suomen ehdokkaat valinneen kilpailuraadin jäsenet olivat Seija Ahonen-Siivola (ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, ruokaosasto), Katja Bäcksbacka (ruokatoimittaja, Helsingin Sanomat), Seija Kurunmäki (johtaja, Elo-säätiö) ja Heidi Siivonen (Maaseutunuorten asiamies, MTK). Raadin sihteereinä toimivat Anni-Mari Syväniemi (ruokakulttuuriasiamies, MTK) sekä Mia Wikström (tiedottaja, SLC).

– Iloitsemme, että saimme Embla-ruokapalkintoon hienoja hakijoita eri puolelta Suomea. Suomalaista osaamista, ruokaa ja tuotteita on jatkossakin syytä nostaa näkyvästi esille myös Pohjoismaissa ja muutenkin kansainvälisesti, toteavat MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja SLC:n tiedottaja Mia Wikström.

Suomen Embla-raati päätti myös antaa Finlands Svenska Marthaförbund r.f:lle erityisen kunniamaininnan aktiivisesta osallistumisesta Embla-kilpailuun ja erinomaisesta, innovatiivisesta sekä kestävää kehitystä edistävästä toiminnasta ruokakasvatuksen parissa.

Mikä Embla on?

Embla on ensimmäinen pohjoismainen ruokakilpailu. Kilpailun toteuttaa Pohjolan Talonpoikaisneuvoston Keskusjärjestö NBC (Nordiska Bondeorganisationers Centralråd).

Embla-ruokapalkinto kunnioittaa pohjoismaisen keittiön parhaita puolia: upeita raaka-aineita, ruokakulttuuria, kestäviä tuotantotapoja ja kaikkia ruoan tekijöitä. Embla on uusi pohjoismainen ruoka-ohjelman priorisoima ja Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittama kilpailu.

Embla-palkinnon avulla jaetaan pohjoismaista osaamista ja kokemusta. Emblan avulla halutaan vahvistaa yhteistä pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja ruokakulttuuria sekä lisätä kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan myös Pohjolan ulkopuolella.

Yhteispohjoismainen raati kokoontuu 23. elokuuta, jolloin nimetään jokaisen kilpailukategorian Embla-palkinnon pohjoismaiset voittajat. Seitsemän Embla-voittajaa palkitaan Kööpenhaminassa Tanskan ympäristö- ja ruokaministeriön Better Food for More People -huippukokouksessa 24. elokuuta Copenhagen Cooking -tapahtuman yhteydessä.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 4.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.