Tiedotteet 2017


15.1.2017 8.15

Teetitkö remontteja ja huoltotöitä? Muista hakea kotitalousvähennystä

Kotitalousvähennyksen voi saada monenlaisista kiinteistön kunnostustöistä, myös useista energiatehokkuutta parantavista korjaus- ja muutostöistä, mutta vähennystä pitää muistaa itse hakea. Viime vuoden remonteista ehtii vielä tämän kuun aikana tehdä ilmoituksen verottajalle sähköisesti tai myöhemmin keväällä veroehdotusta täydentämällä.

Verottaja on koonnut vero.fi -verkkopalveluun taulukon asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joista kansalaiset ovat kysyneet kotitalousvähennysoikeutta. Vähennys koskee aina työn osuutta, ei matkakuluja tai tarvikkeita. Uudisrakentamiseen kotitalousvähennystä ei voi saada.

– Verottajan listalla on ilahduttavan paljon energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä edistäviä kunnostustöitä. Lämmitysjärjestelmäremonttien lisäksi vähennyksen on voinut saada esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksesta, huollosta ja säädöstä, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä.

Ensi kesäksi kaavailtua remonttia kannattaa Seunan mukaan lähteä valmistelemaan jo nyt. Esimerkiksi aurinkojärjestelmien suunnittelu ja toteutuksen kilpailutus vievät aikaa. Remonttisesongin aikaan voi olla myös vaikea löytää tekijöitä.

Pienemmätkin parannustoimet ovat kannattavia, erityisesti jos ne myös alentavat energiakustannuksia. Hyvä esimerkki on ilmalämpöpumpun asentaminen: – Se on melko edullinen hankinta, noin 1 500 euroa. Vähennykseen oikeuttavan asennustyön osuus voisi tyypillisesti olla kuudensadan euron luokkaa. Tänä vuonna teetetystä asennuksesta vähennys olisi 200 euroa omavastuun vähentämisen jälkeen. Käyttämällä ilmalämpöpumppua energiatehokkaasti säästää sähkölämmitystalon lämmityskuluissa keskimäärin 300 euroa vuodessa ja helposti enemmänkin, Seuna laskee.

Enimmäismäärä ennallaan

Kotitalousvähennystä kannattaa hakea muun muassa ammattilaisen tekemistä talon ja LVI-järjestelmien huolto- ja kunnostustyöstä. Viime vuodelta vähennys on 45 % työn osuudesta, enimmillään 2 400 euroa vuodessa. Sen saa, kun ennakkoperintärekisteriin merkityn yrityksen laskun loppusummasta työn osuus on 5 555 euroa. Kertaluontoinen omavastuuosuus on sata euroa.

Pariskuntana remontin maksavat voivat molemmat hakea täysimääräistä vähennystä, jos remonttityön osuus ylittää 11 110 euroa.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä ja puolisoiden vähennysoikeus säilyvät tänä vuonna ennallaan, mutta vähennystä saa 50 % työn osuudesta. Satasen omavastuun jälkeen täysimääräisen vähennyksen saa siten jo 5 000 euron työstä. Vähennyksen voi hakea verokortille myös ennakkoon, mikäli jo nyt tietää teettävänsä isoa vähennykseen oikeuttavaa remonttia vuoden aikana.

Motivan kuluttajien energianeuvonta vastaa verkossa energiansäästöön ja uusiutuvan energian käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin: www.eneuvonta.fi

Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä verottajan verkkosivuilta:

Lisätietoa pientalojen energiatehokkuuden edistämisestä Motivassa:
asiantuntija Sami Seuna
puh. 040 843 0281, sami.seuna@motiva.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 4.1.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.