Tiedotteet 2018


23.1.2018 8.00

Näin opit älykkääksi sähkönkäyttäjäksi

Lähivuosina tapahtuva sähkömarkkinoiden uudistuminen muuttaa sähkön ja sen siirron hinnoittelua. Huoleton kuluttaja saattaa tulevaisuudessa maksaa sähköstään selvästi enemmän kuin tarkka optimoija. Näillä vinkeillä opit ennakoimaan ja siirtämään kulutusta halvemman sähkön ajankohtaan.

somejako nainen sähkönpäivä Seuraa sähkönkulutustasi ja tunnista tehopiikit. Energiayhtiösi maksuttomasta kulutusseurantapalvelusta saat tunnin tarkkuudella tietoa, mitä kotona tapahtuu eri vuorokauden aikoina. Kun kotona ei ole ketään, kulutuksenkin tulisi olla vähäistä. Arkiaskareet ja etenkin suuritehoisten laitteiden käyttö näkyvät kulutuspiikkeinä.

Tehosta minimiin. Tarpeettomasta sähkönkäytöstä tinkiminen ei vaikuta asumisviihtyvyyteen, mutta nipsaisee pois turhan kulutuksen. Valitse aina omaan käyttöön sopivia energiatehokkaita koneita ja laitteita, hyödynnä säästäviä ominaisuuksia ja omaksu fiksut käyttötavat. Valojen ja laitteiden sammuttelu on pieni teko yhdessä kodissa mutta iso voimavara, kun useimmat meistä hyödyntävät off-nappulaa.

Kilpailuta sähkö. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta kuluttamasi sähkön voit ostaa haluamaltasi yritykseltä. Erilaiset sähkötuotteet sopivat erilaisille asiakkaille, joten oman kulutusprofiilin tunnistaminen auttaa löytämään itselle parhaan tuotteen. Jos optimoit kulutustasi edullisen hinnan mukaan, voi aikahinnoiteltu sähkö olla sopiva valinta.

Hyödynnä valmista tekniikkaa. Useimmilla on jo kotona erilaisia sähkönkulutusta ohjaavia säätölaitteitta ja automaatiota: termostaatit lämpöpattereissa, ajastusmahdollisuus kylpyhuoneen lattialämmityksessä ja aikaohjaus ilmanvaihtojärjestelmässä. Tarkista asetukset, sillä säätämällä säästät. Mitä paremmin varusteltu koti on, sitä varmemmin taloteknisissä järjestelmissä on mukana energiatehokkuutta parantavaa automaatiota.

Investoi fiksusti. Tarkastele remontointitarpeita ja isoja investointeja myös energiankulutuksen näkökulmasta. Investoinnit automaatioratkaisuihin, omaan energiantuotantoon sekä rakennusteknisiin parannuksiin tulevat yhä kannattavammiksi. Sähköauto akkuineen voi olla tulevaisuudessa myös helppo tapa osallistua sähkömarkkinan kysyntäjoustoon.

Seuraa kehitystä. Markkinoille tulee uusia palveluja, jotka huolehtivat kotitalouksien puolesta kulutuksen ajoittamisesta ja ohjauksesta esimerkiksi muuttuvan sähkön tuotantotilanteen ja hinnan, sääolosuhteiden tai ennakoidun kulutustarpeen mukaisesti. Kun kotiin tulee yhä enemmän älyä ja ohjattavuutta, perehtyneet palvelutuottajat hoitavat kokonaisuuden hallitusti ja vaivattomasti. Akkuteknologian kehittyessä myös itse tuotetun sähkön varastoinnista tulee aito vaihtoehto sopeutua vaihtelevaan sähköntuotantoon.

Energianeuvojalta opastusta maksutta. Apua energiankulutuksen seurannan aloittamiseen sekä kotiin sopivien energiatehokkuutta edistävien ratkaisujen löytämiseen saa maksutta valtakunnallisesta kuluttajien energianeuvonnasta ja alueellisilta energianeuvojilta. Energianeuvojat vastaavat Facebookin Asiaa energiasta -sivulla lämmitysmuotoihin, sähkönkulutukseen ja sähkölaitteisiin liittyviin kysymyksiin. Tietoa kodin energia-asioista on tarjolla myös internetissä Motivan Koti ja asuminen -verkkosivuilla, www.motiva.fi/koti.

Lisätietoja:
Motiva Oy
asiantuntija Päivi Suur-Uski
paivi.suur-uski@motiva.fi, puh. 044 300 1369

Motiva Oy
viestintäpäällikkö Leila Timonen
leila.timonen@motiva.fi, puh. 040 5445 992

Kuluttajien energianeuvonta, Motiva:

Tänään vietetään pohjoismaista Sähkön päivää. Sähkön päivä muistuttaa, kuinka suuri merkitys sähköllä on hyvinvointiimme. Tänä vuonna nostetaan esille myös sähköautoilun teemaa. Päivän kunniaksi alan yritykset ja järjestöt järjestävät tapahtumia ympäri maan.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 27.11.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.