Tiedotteet 2018


9.2.2018 15.00

Päivitetty kansallinen materiaalitehokkuusohjelma nostaa esille lisärahoituksen tarpeen

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 8.2.2018 päivitetyn kansallisen materiaalitehokkuusohjelman. Ohjelman tavoite on edistää kestävää kasvua materiaalitehokkuudella, jolla pyritään samanaikaisesti talouskasvuun, luonnonvarojen viisaaseen käyttöön ja irtikytkentään haitallisista ympäristövaikutuksista. Ohjelmassa esitetään tarve arvioida keinoja lisätä rahoitusta materiaalitehokkuuden edistämiseen, mikä on erittäin myönteinen ja tärkeä avaus.

Ohjelma määrittelee keskeisimmät toimet, jotka on tarkoitus myöhemmin hankkeistaa erillisillä päätöksillä. Näihin lukeutuvat materiaalikatselmustoiminta, materiaalitehokkuuden vapaaehtoiset sitoumukset sekä teollisia symbiooseja Suomessa edistävä FISS-toimintamalli. Nämä kaikki ovat systemaattisia toimintamalleja, joiden kehittämisessä ja toimeenpanemisessa Motiva on mukana.

Ohjelmassa todetaan myös, että materiaali- ja energiatehokkuus muodostavat käytännössä yhdessä yritysten resurssitehokkuuden, eikä niitä voi täysin erottaa toisistaan. Ohjelman mukaan onkin tarpeen selvittää miten materiaali- ja energiatehokkuuskatselmustoimintaa voidaan sovittaa yhteen.

Materiaalikatselmusten vaativuudesta eri kokoisille yrityksille ohjelmaan on jäänyt hieman epätarkkuutta. Motivan kokemuksen perusteella materiaalikatselmus skaalautuu hyvin eri kokoisten yritysten tarpeisiin, ja se on tuonut hyviä tuloksia myös PK-yrityksissä. Enin osa toteutetuista materiaalikatselmuksista onkin tehty muissa kuin suuryrityksissä. Esimerkiksi ohjelmassa esitellyn case-yrityksen Oy Soya Ab:n kokemus puoltaa mallin soveltuvuutta myös PK-yrityksille.

Päivitystä valmisteli työryhmä, jossa olivat mukana TEM, YM, MMM ja VM. Valmistelussa tehtiin yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa teettämällä sähköisiä sidosryhmäkuulemisia ja järjestämällä kaksi työpajaa. Sidosryhmäyhteistyön käytännön järjestelyistä vastasi Motiva Oy.

Linkki ohjelmaan TEM:n sivuilla:
Kestävää kasvua materiaalitehokkuudella – Kansallisen materiaalitehokkuusohjelman päivitys 2017

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Henrik Österlund
puh. 040 861 3236, henrik.osterlund@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 27.11.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.