Tiedotteet 2021
Energiatehokas ilmastointi – kesän kootut vinkit ja ohjeet ammattilaisille
Kesällä on hyvä varmistua siitä, että toimiston lämpötilan ja ilmanvaihdon oikeat säädöt ovat kunnossa, sillä ne vaikuttavat merkittävästi viihtyvyyden ja työtehokkuuden lisäksi myös energiankulutukseen.
Liian kylmällä puhaltava ilmastointi tai hellelukemiin yltävä sisälämpötila ovat kumpikin ongelmia, joihin kannattaa pureutua hyvissä ajoin. Huollon kanssa kannattaa sopia, miten eri ongelmatilanteisiin ja kiinteistöstä tulevaan palautteeseen reagoidaan.Vähemmän kiireisten korjaustarpeiden ja puutteiden hoitamiseksi kannattaa tehdä hyvä suunnitelma esimerkiksi seuraavan vuosihuollon yhteyteen. Kesän jäähdytyskaudella on hyvä aika myös selvittää ilmastointijärjestelmän kunto sekä tilojen olosuhteet kesätilanteessa esimerkiksi teettämällä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kuntotutkimus. Tutkimuksen jäähdytystarkastukset tehdään, kun jäähdytys on käytössä.
Kesän tarkistuslista kiinteistöammattilaiselle:
- Huolehdi, että laitteet ovat asianmukaisessa kunnossa ja tarkista, että ne toimivat energiatehokkaasti.
- Huolehdi, että jäähdytyslaitteille on tehty säännölliset vuosittaiset huollot jo ennen jäähdytyskauden alkua. Säännöllisillä huolloilla varmistat, että laitteet ovat toimintakunnossa jäähdytyskauden alkaessa ja mahdolliset ongelmat on korjattu jo etukäteen.
- Järjestelmille on tehtävä lakisääteinen vuototarkistus 3–12 kuukauden välein.
- Tarkista jäähdytyslaitteiden kunto vuosittain, esimerkiksi ulkolauhduttimien ja huonelaitteiden puhtaus. Mikäli laitteiden toiminnassa on huomattu edellisellä jäähdytyskaudella ongelmia, selvitä niiden syyt ja korjaa viat.
- Tarkista ilmastointijärjestelmän oikeat asetukset; esimerkiksi tarpeeseen nähden liian matala jäähdytysverkoston menoveden asetusarvo lisää jäähdytyksen energiankulutusta.
- Varmista, että kiinteistön lämmitys ja jäähdytys eivät ole yhtä aikaa käytössä käyttämällä patteriverkon kesäsulkua tai varmistamalla lämmitysverkon säätökäyrien oikeat tasot.
- Käytä yötuuletus-ohjelmia ilmanvaihdon toiminnassa. Näin varmistat, että koneet käyvät vain tarpeen mukaan, kun ulkoilman olosuhteet ovat oikeat sisälämpötilaan nähden. Toimenpiteellä voidaan myös vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta.
- Hyödynnä ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa mahdollisuuksien mukaan tuloilman viilennyksessä. Lämmöntalteenotolla voidaan oikeissa olosuhteissa siirtää kylmää poistoilmasta lämpimämmän tuloilman viilennykseen.
- Laadi tilojen käyttäjille ohjeet tilojen lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden käytöstä, esimerkiksi siitä, miten huonesäätimet vaikuttavat sisälämpötilaan ja mitä käyttäjä voi tehdä ja mitä ei pitäisi tehdä.
- Ohjeet on hyvä jakaa kaikille tilojen käyttäjille sähköisesti sekä laittaa selvästi näkyville eri tiloihin. Anna ohjeet erityisesti myös siitä, minne pitää olla yhteydessä mahdollisissa ongelmatilanteissa ja mitä ongelmasta on kerrottava, jotta se pystytään paikallistamaan mahdollisimman helposti ja tekemään korjaavat toimenpiteet oikeaan paikkaan.
Tietoa vuototarkastuksista
Lisätietoa aiheesta:
www.motiva.fi/ilmastointi
www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi
Lisätietoja:
Motiva Oy
asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell
puh. +358 (0) 400 464 787
kirsi-maaria.forssell@motiva.fi
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa.