Muut tiedotteet 2014


6.11.2014 9.00

Bioenergia ry: Hallitukselta uskottava näkymä kotimaisen metsähakkeen ja turpeen käytölle

Kotimaisten polttoaineiden yhteenlaskettu käyttö on laskenut merkittävässä viime vuosina. Kysyntää ovat rasittaneet aiemmat vero- ja tukipäätökset sekä turpeen luvituksen lupasuma. Stubbin hallitus ilmoitti jo aiemmin, että turpeen ja metsähakkeen osalta hallitus tulee tekemään ratkaisuja, jotka varmistavat niiden kilpailukyvyn suhteessa kivihiileen.

Vuoden 2015 turveveron alennus 4,9 eurosta 3,4 euroon MWh:lta ja sitä vastaava metsähaketuen nosto eivät vielä varmista kotimaisten kilpailukykyä suhteessa hiileen. Osin ongelmat tulevat ensi vuonna jatkumaan.

Sitä vastoin turveveron alennus 1,9 euron ja sitä vastaava metsähaketuen nosto turvaa kotimaisten polttoaineiden aseman suhteessa kivihiileen. Tämä muutos ajoitetaan vuoden 2016 alkuun.

– Hallituksen ratkaisu on merkittävä. Työpaikkoja olisi syntynyt nopeammin mikäli vuodelle 2016 aiottu taso olisi saatu jo ensi vuoden alusta voimaan. Uskottava reitti ja näky tähän on nyt kuitenkin olemassa. Hallitus on asettanut tähtäimen aivan oikeaan suuntaan, kiittelee Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa.

Mahdollinen metsähakkeen tuen rajaus tulisi valmistella riittävän ajan kanssa ja alan keskeisiä toimijoita kuullen. Toistaiseksi näin ei ole menetelty. Mahdolliseen tuen muutoksen voimaansaattamiseen tulisi varata riittävä siirtymäaika, muuten riskinä on energiapuunmarkkinoiden häiriintyminen.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jyrki Peisa, Bioenergia ry, puh. 050 364 0836Bioenergia ry valvoo kotimaisten polttoaineiden tuottajien ja käyttäjien etuja. Se edustaa koko bioenergian hankintaketjua maanomistuksesta ja koneyrittäjistä energia- ja metsäyhtiöihin. Yhdistyksen jäsenyritykset tuottavat 80 prosenttia kaikesta uusiutuvasta energiasta Suomessa ja kattavat 90 prosenttia kotimaisen energian tuotannosta.Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.