Muut tiedotteet 2014


17.11.2014 12.00

Energiateollisuus ry: Energia-asennetutkimus: Suomalaiset eivät vierastaisi sähkön vientiä

Energiateollisuus ry:n vuosittain toteuttamasta energia-asennetutkimuksesta selviää, että enemmistö suomalaisista pitää sähkön vientiä hyvänä ajatuksena. Yhä useampi suomalainen toivoisi myös lisää panostuksia kotimaiseen energiantuotantoon.

47 prosenttia kyselyyn vastanneista pitäisi sähköä hyvänä vientituotteena 23 prosentin vastustaessa sitä. Sähkön viennin kannattajien määrä on ollut tasaisessa kasvussa.

Suomalaisten usko kotimaisten energialähteiden käytön lisäämisen myönteisiin työllisyysvaikutuksiin on erittäin vahvaa – 77 prosenttia vastaajista uskoisi työllisyystilanteen paranevan kotimaisten energialähteiden lisäämisellä. Erimielisiä on vain 5 prosenttia. Kotimaisten uusiutuvien energialähteiden, kuten vesivoiman, bioenergian ja tuulivoiman käytön lisäämistä toivoo huomattava enemmistö vastaajista.

Suomalaiset suhtautuvat yhä verrattain myönteisesti ydinvoimaan ja ajankohtainen ydinvoimakeskustelu ei ole vaikuttanut merkittävästi suomalaisten ydinvoima-asenteisiin. 51 prosenttia vastaajista kokee, että Suomessa on saatu hyviä kokemuksia ydinvoimasta, kun vain 20 prosenttia on vastakkaista mieltä. Myös suomalaisten ydinvoimayhtiöiden ja viranomaisten vastuullisuuteen luotetaan. 56 prosenttia vastaajista pitää yhtiöiden toimintaa vastuullisena, 17 prosentin ollessa vastakkaista mieltä.

Suomalaiset ovat erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta ja valtaosa pitää ilmastonmuutoksen torjumista erittäin tärkeänä. Ilmastotalkoissa ydinvoiman rooli nähdään merkittävänä ja suurempi osa vastaajista uskoo, että Suomen on hyvin vaikea vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ilman uusien ydinvoimalaitosten rakentamista.

Kokonaisuudessaan merkittäviä muutoksia suomalaisten energia-asenteissa ei ole tapahtunut.

Suomalaisten Energia-asenteet 2014 (pdf) (483.4 KB)

Kyselytutkimuksen suomalaisten energia-asenteista toteutti IRO Research Energiateollisuus ry:n toimeksiannosta syys-lokakuussa 2014. Vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty vuodesta 1983 lähtien. Tutkimuksessa haastateltiin 1 091 henkeä. Tutkimuksen virhemarginaali on +/-3,2 prosenttiyksikköä.
 
Lisätietoja:
asiantuntija Lauri Muranen
puh. 040 707 6637


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.