Muut tiedotteet 2014


27.1.2014 13.00

Energiavirasto: Tuulivoimatuet kasvoivat – metsähaketuet romahtivat

Uusiutuvan energian tukia maksettiin viime vuoden alusta syyskuun loppuun mennessä 8,2 miljoonaa euroa eli miljoona euroa enemmän kuin edellisen vuoden vastaavalla jaksolla. Tuulivoimatuet kasvoivat 0,6 miljoonalla eurolla 6,4 miljoonaan euroon ja metsähakkeen tuet pienenivät 2,7 miljoonalla eurolla noin 1,7 miljoonaan euroon.

Pienentyneet metsähakkeen tuet johtuvat siitä, että vain noin puolet tukeen oikeutetuista laitoksista jätti tässä vaiheessa tukihakemuksen. Metsähaketta on toisaalta käytetty aiempaa vähemmän vuoden 2013 alussa pienentyneen tukitason ja polttoaineiden muuttuneiden hintasuhteiden vuoksi.

Syöttötariffitukea on tähän mennessä maksettu yhteensä yli 91 miljoonaa euroa, josta 63 miljoonaa metsähakkeella tuotetulle sähkölle ja 28 miljoonaa tuulivoimalla tuotetulle sähkölle.

Tuulivoimalle maksettu tuki oli viime vuoden kolmannella neljänneksellä toisen kerran peräkkäin suurempi kuin metsähakkeelle maksettu tuki. Vuoden 2013 kolmannen neljänneksen tuet perustuivat 235 gigawattitunnin sähköntuotantoon, josta metsähakkeen osuus oli 56 prosenttia ja tuulivoiman 44 prosenttia.

Syöttötariffijärjestelmä otettiin käyttöön maaliskuussa 2011, ja tähän mennessä siihen on hyväksytty 84 voimalaitosta. Niistä 50 on metsähakevoimaloita, 33 tuulivoimaloita ja yksi biokaasuvoimala.

Tuet haetaan Energiavirastolta tariffijakson jälkeen kahden kuukauden aikana, mutta metsähakevoimalat voivat hakea tukia jopa vuoden ajalta yhdellä kertaa. Tällä kerralla 27 eli 54 prosenttia metsähakevoimaloista ei jättänyt vielä maksatushakemusta viime vuoden kolmannelta vuosineljännekseltä.

Oheisessa pdf:ssä on tietoa uusiutuvan energian sähköntuotannon tuesta tarkemmin.

Tuulivoimatuet kasvoivat – metsähaketuet romahtivat (pdf) (307.4 KB)

Energiaviraston kotisivuilla voi tarkastella kaikkien syöttötariffijärjestelmään hyväksyttyjen voimalaitosten tietoja: 

Lisätietoja:
Energiavirasto
johtaja Pekka Ripatti
puh. 029 5050 075, pekka.ripatti@energiavirasto.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.