Muut tiedotteet 2014


5.3.2014 12.00

Jyväskylä: Valon kaupunki vie valaistusviestiä kuntaväelle

Aiheuttavatko EU:n energiatehokkuusdirektiivin velvoitteet ja kaupunkivalaistukseen kohdistuvat muutokset päänvaivaa? Haluatko tietää, miten Jyväskylä – Valon kaupunki – on saavuttanut noin 40 prosentin energiansäästöt kaupungin ulkovalaistusverkon energiankulutuksesta?

EU:n EcoDesign-direktiivi velvoittaa kuntia mittaviin valaistusuudistuksiin lähivuosina. Katu- ja kaupunkivalaistuksessa on valtava säästöpotentiaali, mutta muutokset ovat käynnistyneet Suomen kunnissa hitaasti. Jyväskylässä on viime vuosina ponnisteltu valaistuksen saneeraamisen eteen, minkä ansiosta energiatehokkuusdirektiivin velvoittamat muutokset ovat toteutuneet alle tavoiteajan ja sähköä on säästynyt vuosittain jopa kuusi miljoonaa kilowattituntia.

Kaupunkien ulkovalaistuksen energiatehokkuus on aiheena Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeen valaistusseminaareissa, jotka kevään aikana järjestetään Joensuussa ja Vaasassa. Seminaarit ovat osa Ulkovalaistuksen valistushanketta, jonka tavoitteena on tukea Suomen kuntia ulkovalaistuksen muutoshaasteissa hyödyntämällä Jyväskylän kokemuksia ja tietotaitoa. Valistushanketta rahoittaa ELY-keskus, ja toteutuksessa ovat Jyväskylän lisäksi mukana Joensuun ja Vaasan kaupungit sekä Kiinteistöliitto, Kuntaliitto sekä Suomen Valoteknillinen Seura.

Kevään ensimmäisen seminaarin isäntäkaupungin Joensuun kaupungininsinööri Ari Varonen pitää seminaarikiertuetta erittäin tarpeellisena.

– Jo pelkästään energiatehokkuusdirektiivin vaatimusten takia aihe on erittäin ajankohtainen. Kaikki ulkovalaistuksen omistajat joutuvat päättämään, millä ratkaisulla valaistuksesta saadaan riittävän energiatehokasta ja muiden valaistuksen tavoitteiden mukaisia. Valaistuksen kehittämisestä on edelleen hyvin paljon epätietoisuutta: seminaarien avulla voidaan lisätä tietoa ja saada varmuutta toimenpiteiden valintaan.

Varonen suositteleekin seminaaria erityisesti kuntien ulkovalaistusasioista vastaaville ja valaistuksen suunnittelijoille sekä kaupunki- tai taajamakuvasta huolehtiville henkilöille.

– Itse odotan seminaarilta vilkasta ajatustenvaihtoa ja toteutuskelpoisia, nykyaikaisia esimerkkejä ja ideoita, tiivistää Ari Varonen.

Ilmoittaudu seminaareihin – luvassa monipuolista tietoa ulkovalaistuksesta

Valon kaupunki Jyväskylän valaistusseminaareissa on tarjolla ajankohtaista, monipuolista ja käytännönläheistä tietoa ulkovalaistuksesta. Seminaarit ovat suunnattu erityisesti kuntien teknisen sektorin päättäjille ja toimijoille, kiinteistön omistajille sekä valaistusalan ammattilaisille. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin sisältyy ohjelmassa mainitut kahvit sekä lounas.

Ilmoittaudu nyt:

Ulkovalaistusseminaari Joensuussa pe 28.3.
Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen (ma 24.3. mennessä):
www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/seminaarikiertue/joensuu

Ulkovalaistusseminaari Vaasassa ti 8.4.
Seminaarin ohjelma ja ilmoittautuminen (ke 2.4. mennessä):
www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/seminaarikiertue/vaasa

Lisätiedot:

Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen
puh. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi

Lisätietoa hankkeesta:

www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/ulkovalaistuksenvalistushanke


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.