Muut tiedotteet 2014


9.4.2014 13.00

Jyväskylän kaupunki: Jyväskylän johdolla Vaasassa 8.4. järjestetty ulkovalaistusseminaari keräsi salin täydeltä väkeä

Jyväskylän johdolla Vaasassa 8.4. järjestetty ulkovalaistusaiheinen seminaari keräsi mukaan 78 valaistusalan toimijaa ja edustajia 20 eri kunnasta. Mukana oli länsisuomalaisten kaupunkien virkamiehiä, insinöörejä, valaistussuunnittelijoita, arkkitehtejä, poliitikkoja, sähköteknikkoja sekä rakennusmestareita.

Jyväskylän kaupunkia edustivat tapahtumassa Valon kaupunki -koordinaattorit Annukka Larsen ja Elli Räsänen sekä liikenteenohjausinsinööri Martti Varis.

Seminaari oli järjestyksessään kolmas, ja se on osa Jyväskylän johtamaa Ulkovalaistuksen valistushanketta. Hanke saa rahoituksensa ELY-keskukselta.

Jyväskylän ulkovalaistusosaaminen esillä

Seminaarin yhtenä tavoitteena oli valottaa käytäntöjä, joilla Jyväskylä on saavuttanut noin 40 prosentin säästöt kaupungin ulkovalaistusverkon energiankulutuksesta. Tarkastelun kohteena olivat muun muassa Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -kohteen eli Äijälänrannan valaistus sekä Jyväskylän ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke. Ohjelmassa luotiin myös katsaukset ympäristöystävälliseen kaupunkivalaistukseen Vaasan ja Jyväskylän esimerkkitapausten kautta.

Energiansäästöön liittyvien kysymyksien lisäksi seminaari herätti keskustelua muun muassa kaupunkivalaistuksen tulevaisuuden visoista sekä valaistuksen rakentamisen ja saneerauksen mahdollisista rahoituskanavista. Vilkasta ajatustenvaihtoa käytiin myös katuvalaistuksen elinkaarikustannuksista ja valosta osana julkista taidetta.

– Kaupungeilla on samat haasteet ulkovalaistuksessa ja talous ohjaa ratkaisuja. Vaasassa on vielä lamppujen vaihdossa savottaa, sen lisäksi on hyvä miettiä valon esteettistä puolta. Valo voi olla yksi vetovoimatekijä, ja Jyväskylä on tehnyt hyvää työtä tässä asiassa, totesi seminaarin avauspuheenvuoron pitänyt Vaasan kaupungin tekninen johtaja Markku Järvelä.

Seuraava tapahtuma Jyväskylässä 8.8.2014

Ulkovalaistuksen valistushankkeen päätösseminaari järjestetään Jyväskylän Asuntomessujen aikaan 8.8.2014. Seminaarissa tiivistetään neljän valoseminaarisarjan anti ja pureudutaan Jyväskylän valaistushankkeisiin. Tarjolla on myös käytännönläheisiä vinkkejä energiatehokkaan valaistuksen suunnitteluun, mielenkiintoisia keskusteluja ulkovalaistuksesta sekä tietoa Äijälänrannan asuntomessualueen ja kotien valaistuksesta.

Pientalovalaistuksen ohella myös Äijälänrannan yleisvalaistus on korkeatasoista. Katuvalaistuksessa hyödynnetään uusinta tekniikkaa; alueella on Suomen ensimmäinen asuinalueelle toteutettu valaisinkohtainen led-katuvalonohjaus. Valaistus ohjelmoidaan toimimaan käyttäjien tarpeiden mukaan.

Jyväskylän seminaarin ohjelmaan voi tutustua ja seminaaripaikan varata itselleen oheisesta linkistä: Seminaarikiertue – Jyväskylä

Tietoa, keskustelua ja verkottumista

Kaksivuotisen, ELY-keskuksen tuella järjestettävän Ulkovalaistuksen valistushankkeen seminaarikiertueen tarkoituksena on opastaa kuntia ja muita toimijoita onnistuneisiin ulkovalaistusuudistuksiin. Hankkeen kohderyhminä ovat erityisesti kuntien teknisen sektorin toimijat, kiinteistön omistajat ja valaistusalan ammattilaiset. Tavoitteena on rohkaista kuntapäättäjiä ja kiinteistön omistajia tekemään päätöksiä, jotka edistävät laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista. Samalla halutaan herättää keskustelua ajankohtaisista valaistusalan asioista ja lisätä valaistusalan toimijoiden verkottumista sekä yhteistyötä.

Ulkovalaistuksen valistushanketta on toteutettu seminaarisarjana, jonka tavoitteena on tehokkaiden toimintamallien aktiivinen levittäminen ja tiedon soveltaminen kaupunkivalaistuksen alalla. Aiemmat seminaarit on järjestetty Oulussa ja Joensuussa. Vaasan jälkeen jäljellä on vielä Jyväskylän tapahtuma.

Tiukat velvoitteet, suuri säästöpotentiaali

EU:n EcoDesign-direktiivi velvoittaa kuntia mittaviin valaistusuudistuksiin lähivuosina. Katu- ja kaupunkivalaistuksessa on valtava säästöpotentiaali, mutta muutokset ovat käynnistyneet Suomen kunnissa hitaasti. Jyväskylässä on viime vuosina ponnisteltu valaistuksen saneeraamisen eteen, minkä ansiosta energiatehokkuusdirektiivin velvoittamat muutokset ovat toteutuneet alle tavoiteajan. Myös sähköä on säästynyt, vuosittain jopa kuusi miljoonaa kilowattituntia.

Jyväskylän tietotaitoon perustuvalla Ulkovalaistuksen valistushankkeella pyritään tukemaan Suomen kuntia valaistusalan muutoshaasteissa. ELY-keskuksen tukemassa hankkeessa jaetaan tietoa Jyväskylän Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektissa kertyneistä kokemuksista sekä EU-direktiivin tavoitteiden mukaisesta toimintamallista, jolla tuetaan kestävän kehityksen periaatteita ulkovalaistuspalveluja järjestettäessä.

Vaasan seminaarin luentoaineistot ja kuvat

Vaasan seminaarin luentomateriaalit löytyvät oheisesta linkistä:
Seminaarikiertue – Vaasa 8.4.2014

Kuvia seminaarin tunnelmista >> (Kuvan lähde ja kuvaajan nimi mainittava käytettäessä).

Lisätietoja:

Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen
puh. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi

Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen
puh. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.