Muut tiedotteet 2014
20.11.2014 15.00
MMM: Maatalouden ilmasto-ohjelma tarjoaa askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa
Suomalaisen kestävän ruokajärjestelmän perusta on kannattava ruuantuotanto ja vastuullinen kulutus. Maa- ja metsätalousministeriö on tänään julkistanut ministeriössä laaditun maatalouden ilmasto-ohjelman ”Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa”.
Ohjelma kokoaa yhteen uusimman tutkimustiedon ruuantuotannon ja -kulutuksen ilmastoasioista ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja hillinnän näkökulmasta. – Ministeriössämme virkatyönä tehdyn maatalouden ilmasto-ohjelman tavoitteena on edistää suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyyttä. Ohjelma on tärkeä työkalu ilmastonmuutostaistelussa, toteaa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.Kahdeksan askelta ilmastoystävälliseen ruokaan
Ilmastonmuutos vaikuttaa viljelyedellytyksiin kaikkialla maailmassa. Muuttuva ilmasto tuo myös uusia mahdollisuuksia ruokajärjestelmälle. Mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitaan kuitenkin aktiivisia toimia.Maatalouden ilmasto-ohjelmassa tunnistetaan kahdeksan tärkeintä ruuantuotannon ja -kulutuksen ilmastonmuutokseen sopeutumista lisäävää tai ilmastonmuutosta hillitsevää askelta:
- Hiilen sitominen maaperään
- Turvemaiden käyttöön liittyvät toimet
- Kasvinjalostus
- Kasvin- ja eläinterveys sekä haitallisten vieraslajien leviämisen estäminen
- Lannankäsittely ja typpilannoituksen tarkentaminen
- Energiatehokkuus sekä uusiutuvan energian tuotanto ja kulutus
- Ruokahävikin vähentäminen koko ruokajärjestelmässä
- Ruokavaliomuutokset kasvispainotteisempaan suuntaan
– Maatalouden ilmasto-ohjelman uusi kokonaisvaltainen ajattelutapa vie meitä kohti ilmastoystävällistä ruokaa, ministeri Orpo sanoo.
Maatalouden ilmasto-ohjelma – Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa (pdf) (2.7 MB)
Ilmastoystävällinen ruuantuotanto ja -kulutus
Lisätietoja:
ylitarkastaja Hanna Mattila, puh. 0295 162 401, etunimi.sukunimi@mmm.fi