Muut tiedotteet 2015


25.3.2015 10.00

TEM: Vastuullisuuden painottaminen julkisissa hankinnoissa vaatii johdon sitoutumista

Johdon sitoutuminen, työntekijöiden henkilökohtainen kiinnostus vastuullisuuskysymyksiin ja kansalaismielipide edesauttavat yhteiskuntavastuun huomioimista julkisissa hankinnoissa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön tuore selvitys.

– Yhteiskuntavastuuta on tällä hallituskaudella edistetty monin toimin ja oppain. Nyt valmistunut käytännönläheinen selvitys auttaa hahmottamaan, kuinka vastuullisuus käytännössä voidaan hankinnoissa huomioida, työministeri Lauri Ihalainen kuvaa.

Sosiaalisesti vastuullisissa hankinnoissa otetaan huomioon hankintojen yhteiskunnalliset vaikutukset. Palvelun tai tavaran toimittajalle voidaan asettaa kriteerejä esimerkiksi työllisyysmahdollisuuksien, sosiaalisen osallisuuden, yhdenvertaisuuden tai esteettömyyden huomioon ottamiseksi.

– Organisaatioiden menestys kulkee yhä useammin käsi kädessä vastuullisuuden kanssa. Vastuullisuus tulisi mieltää laaja-alaisesti. Etenkin vaikeassa työllisyystilanteessa toivoisin eri tahoilta vastuunkantoa erityisesti työllistämisen muodossa, ministeri Ihalainen vetoaa.

Hyvät esimerkit ja onnistumisen kokemukset edesauttavat sosiaalisten kriteerien hyödyntämistä hankinnoissa, selvityksessä todetaan. Hidastavia tekijöitä voivat olla hankintayksiköiden varovaisuus ja asenteet, osaamisen ja esimerkkien puute sekä koetut huolet esimerkiksi juridisista riskeistä.

Julkaisu jatkaa TEMin sosiaalisesti vastuullisia hankintoja vahvistavaa työtä. Samalla selvitys on osa YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden kansallista toimeenpanosuunnitelmaa.

Neljä tapaa soveltaa sosiaalisia kriteerejä julkisissa hankinnoissa (pdf) (85.6 KB)

Selvitys sosiaalisten kriteerien käytöstä julkisissa hankinnoissa on luettavissa myös TEM:n verkkosivuilla: www.tem.fi/julkaisut

Lisätiedot:

työ- ja elinkeinoministeriö
ylitarkastaja Linda Piirto, puh. 029 504 7028

Owal Group Oy
partner Mia Toivanen, puh. 040 566 7536


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.