Muut tiedotteet 2016


12.2.2016 15.00

HSY: Toimiva puuvaja pitää polttopuut kuivina -kuvakisa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden kuvakisassa etsittiin esimerkkejä toimivista puuvajoista. Kuvia lähetti 33 osallistujaa ympäri Suomea. Ilmianna toimiva puuvaja -kuvakilpailun voittanut puuvaja löytyi Kirkkonummelta. Kuvakisaan osallistuneet esittelevät vaihtoehtoja pressun alla säilyttämiselle.

Osana Urbaani puuvaja -hanketta toteutettuun Ilmianna toimiva puuvaja -kuvakilpailuun saatiin kuvia 33 asukkaan puunsäilytysratkaisuista. Kuvatuista puuvajoista osa oli visuaalisesti kaupunkiympäristöön sopivia ja osa edusti perinteistä liiterimallia. Kierrätysmateriaaleja kuten kuormalavoja oli hyödynnetty useissa puuvajoissa. Osa puuvajoista soveltui hyvin kuivan puun varastointiin ja osassa vajoista oli myös mahdollista kuivattaa puuta. Vajojen urbaaniudessa oli suuria eroja. Toiset olivat harjakattoisia ja suuria, toiset muunneltavia ja kapeita. Kaikista puuvajoista löytyi hyviä ominaisuuksia ja myös kehitettävää.

Vain kuiva puu palaa tehokkaasti ja vähäpäästöisesti

Oikeanlainen polttopuun säilytys parantaa puunpolton energiatehokkuutta ja ilmanlaatua, sillä vain kuiva puu palaa tehokkaasti ja mahdollisimman puhtaasti. Toimiva puuvaja suojaa polttopuita sateelta, ja pitää puut kuivina.

– Tuulettuvuus on yksi tärkeimmistä puuvajan ominaisuuksista. Ilman tulisi kiertää hyvin seinien, alapohjan ja katon kautta, jotta puut kuivuvat eivätkä homehdu, kertoo energia-asiantuntija Teemu Kettunen HSY:stä.

– Voittajan valinnassa kiinnitettiin puun kuivumisen lisäksi huomiota muun muassa puuvajan sopivuuteen pienille kaupunkitonteille, kaupunkiin sopivaan ulkonäköön sekä rakenteen muunneltavuuteen ja kekseliäisyyteen, Kettunen jatkaa.

Kuvakisan voittanut puuvaja sijaitsee Kirkkonummella

Kuvakilpailun voittanut puuvaja löytyi Kirkkonummelta. Raati nosti esiin puuvajan hyviä puolia: puuvajassa on selkeää urbaaniutta ja muunneltavuutta sekä innovatiivisuutta. Puut säilyvät vajassa kuivina, ja tuoreet puut voi kuivattaa eri lohkoissa. Vajan pitkittäinen muoto ja lohkomainen rakenne mahdollistavat sijoittamisen tontin rajalle näköesteeksi sekä muutokset säilytystarpeen mukaan. Etuseinän rimoitus on nokkela käytön kannalta ja ulkoasua voi muuttaa lähirakennuksiin sopiviksi. Kuvakisan voittanutta puuvajaa voisi parantaa muun muassa suojaamalla klapit paremmin. Raati koostui HSY:n, Työtehoseuran ja Aalto-yliopiston edustajista.

Kuvakilpailuun osallistuneet valokuvat toimivat pohjamateriaalina kevään 2016 suunnittelukilpailussa, jossa Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat kehittävät uudenlaista urbaania puuvajaa.

Lisätietoa:
HSY
energia-asiantuntija Teemu Kettunen
puh. 050 348 312, teemu.kettunen(at)hsy.fi

Kuvia puuvajoista

Vinkkejä puunsäilytykseen ja -polttoon – HSY:n puunpolton opas:
HSY – Opas puunpolttoon (pdf) (912.9 KB)

www.urbaanipuuvaja.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.