Muut tiedotteet 2016


21.1.2016 14.00

YM: Ilmastopaneeli nimitetty uudelle nelivuotiskaudelle

Suomen ilmastopaneeli jatkaa työtään uudella kokoonpanolla ilmasto- ja energiapolitiikan valmistelun tukena. Valtioneuvosto nimitti 21.1.2016 nelivuotiskaudeksi 15-henkisen paneelin, jonka puheenjohtajana toimii ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistolta. Ensimmäistä kertaa paneeli asetettiin joulukuussa 2011.

Ilmastopaneeli asetettiin nyt 1.6.2015 voimaantulleen ilmastolain perusteella. Lain mukaisesti paneeli toimii ilmastopolitiikan suunnittelun ja sitä koskevan päätöksenteon tukena. Paneeli muun muassa laatii tieteellisiä koosteita ilmastonmuutoksen hillinnästä ja siihen sopeutumisesta ilmastolain suunnittelua ja seurantaa varten. Ilmastopaneelilta on myös pyydettävä lausunnot ilmastolain mukaisista suunnitelmista. Kuluvalla hallituskaudella ilmastopaneeli lausuu myös keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta, jonka on määrä valmistua keväällä 2017.

Ilmastopaneeli on tieteellinen ja riippumaton toimija, joka edistää tieteen ja politiikan vuoropuhelua. Lakisääteisten tehtäviensä lisäksi se voi oman harkintansa mukaan tehdä muitakin toimia, jotka parantavat ilmastonmuutosta koskevaa tietopohjaa.

Ilmastopaneelissa on laajaa sekä luonnontieteellistä että yhteiskunnallista osaamista, jotta laissa määriteltyjen tehtävien edellyttämä asiantuntemus voidaan varmistaa. Paneelin kokoonpano vaihtuu kausittain: tällä kaudella uutena aloittaa kahdeksan jäsentä. Mukana on huippuasiantuntijoita muun muassa energiapolitiikan, ympäristöterveyden ja arjen ilmastopolitiikan eri saroilta. Paneelin keskeisinä ohjenuorina on monitieteinen työote sekä tehtyjen selvitysten hyödynnettävyys ilmasto- ja energiapolitiikan valmistelussa.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen toteaa: "Pariisin ilmastosopimus luo innostavan pohjan paneelin työlle – maailma muuttuu parempaan suuntaan. Hyvin mitoitetut ilmastotoimet kotimaassa ja Suomen profiilin nostaminen globaalien päästöjen vähentämisessä ovat nyt avainasemassa."


Yhteystiedot:

Markku Ollikainen, Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopisto, puh. 050 3444 345

Pirkko Heikinheimo, Suomen ilmastopaneelin pääsihteeri, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 078, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi  


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.