Muut tiedotteet 2017


5.1.2017 13.00

TEM: Sähköjärjestelmä toimii normaalisti – kulutus tänään yli 14 000 MW

Kylmä pakkassää nosti tänään sähkön kulutuksen Suomessa vuoden korkeimpaan lukemaan. Kulutus oli 5.1.2017, klo 8–9 välillä 14 042 MW. Sähköjärjestelmä toimii kuitenkin normaalisti ja sähkön markkinahinta tälle päivälle on melko alhainen, keskimäärin noin 44 euroa megawattitunnilta. Tämä kuvaa sitä, että pohjoismaisilla markkinoilla ja Suomessa on vielä käyttämätöntä kapasiteettia.

Sähkön kulutuksesta katettiin kotimaisella tuotannolla noin 70 prosenttia ja tuonnilla naapurimaista noin 30 prosenttia. Sähköjärjestelmästä vastaavan Fingrid Oyj:n ennusteen mukaan kulutus nousee tänään iltapäivällä noin 14 500 megawattiin. Huomenna kulutus jää ennusteen mukaan selvästi tätä päivää alemmaksi.

Tähän mennessä korkein toteutunut huippukysyntä Suomessa yhden tunnin keskiarvona mitattiin torstaina 7.1.2016, klo 17–18 välillä, jolloin kulutus oli 15 105 MW. Myös tuolloin järjestelmä toimi normaalisti.

Sähköpulan riski Suomessa on pieni – sähköpulan mahdollisuuteen varauduttu hyvin

Sähköpula mahdollisuus on Suomessa tällä hetkellä pieni. Sähköpulaan voidaan ajautua useamman tekijän yhteisvaikutuksesta, jos pitkän ja kovan pakkasjakson aikana oma tuotantokapasiteetti ei riitä huippukulutustunteina kattamaan huippukulutusta ja samalla sähkön tuotannossa ja tuonnissa olisi yhtä aikaa merkittäviä sähkönsiirron tai tuotantolaitosten häiriöitä.

Sähköpulaan on Suomessa varauduttu hyvin. Viranomaiset, kantaverkkoyhtiö ja jakeluverkonhaltijat ovat laatineet ennakolta toimintaohjeet sähköpulatilanteen varalta.

Fingrid käyttää sähkön tuotanto- ja kulutustilanteen kiristyessä kolmiportaista asteikkoa: sähköpula mahdollinen, sähköpulan riski suuri ja sähköpula.

Jos sähköpulaan jouduttaisiin, pyytäisi Fingrid jakeluverkonhaltijoita toteuttamaan kulutuksen rajoituksia. Ne toteutettaisiin vain rajalliselta määrältä asiakkaita muutamaksi tunniksi kerrallaan. Sähkökatkot kohdistetaan siten, että yhteiskunnan kannalta tärkeät toiminnot rajattaisiin niiden ulkopuolelle. Rajoitusten määrä olisi arviolta alle kaksi prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.

Lisätietoja verkossa:
Suomen sähköjärjestelmän tila (Löytyy myös mobiilisovelluskaupoista Fingrid online -nimellä.)

Vinkkejä sähkön säästöön löytyy Motivan verkkopalvelusta

Lisätiedot:
TEM
ylitarkastaja Tatu Pahkala
puh. 029 506 4217 tai 050 396 1285


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.