Siirry sisältöön

Muut tiedotteet 2021


22.12.2021 YM: Kunnille ja maakunnille tarjolla avustusta vihreää siirtymää edistävien investointihankkeiden viranomaiskäsittelyihin

Kunnat ja maakuntien liitot voivat hakea ympäristöministeriöltä avustusta vihreää siirtymää edistävien investointihankkeiden viranomaiskäsittelyihin. Avustusta myönnetään ensisijaisesti Suomen kestävän kasvun ohjelmasta tuettavien tai tukea hakeneiden hankkeiden viranomaiskäsittelyihin kaavoituksen, luvituksen ja niihin liittyvien selvitysten osalta.

Lue lisää


20.12.2021 TEM: Rahoitushaku energiajärjestelmän ja teollisuuden vihreän siirtymän edistämiseksi on käynnistynyt

Suomen kestävän kasvun ohjelman energiainvestointitukien ensimmäinen haku on käynnissä 20.12.2021–4.3.2022. Rahoitusta on haettavissa energiainfrastruktuurihankkeisiin, uuteen energiateknologiaan, vähähiilisen vedyn tuotantoon ja varastointiin, hiilidioksidin talteenottoon ja käyttöön sekä teollisuuden prosessien sähköistämiseen ja vähähiilistämiseen.

Lue lisää


16.12.2021 YM: Komissio täydentää EU:n ilmastopakettia – rakennusten energiatehokkuutta parannetaan laajalla keinovalikoimalla

Euroopan komissio julkaisi 15.12.2021 ehdotuksen rakennusten energiatehokkuusdirektiivin muuttamisesta osana laajaa 55-ilmastopakettiaan. Ehdotus sisältää sekä nykyisten energiatehokkuustoimien tehostamista että uusia avauksia. Ilmastopaketilla EU tavoittelee nettopäästöjensä vähentämistä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää


16.12.2021 YM: Tarjolla miljoona euroa rakennetun ympäristön ilmastotyöhön

Ympäristöministeriö on avannut tänään rahoitushaun, jossa yritykset, kunnat, järjestöt ja muut toimijat voivat saada rahoitusta rakennetun ympäristön vähähiilisyyttä edistäville hankkeille. Rahoitusta on haettavana miljoona euroa, ja hakuaika päättyy 11.2.2022.

Lue lisää


9.12.2021 KEINO-osaamiskeskus: Vähähiilisten julkisten hankintojen pelikirja työkaluksi vastuullisten hankintojen tekemiseen

Vähähiilisillä julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan päästövähennyksiin pyrkiviä valintoja hankintojen tekemisessä. Suomessa julkisia hankintoja tehdään noin 47 miljardilla eurolla vuosittain, joten hankintojen vähähiilisyydellä on suuri merkitys kansallisiin hiilineutraaliustavoitteisiin pääsemisessä.

Lue lisää

 

8.12.2021 YM: Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma lausuntokierrokselle

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta. Suunnitelmassa kuvataan taakanjakosektorin toimenpiteet, joilla Suomi saavuttaa vuoden 2030 päästövähennystavoitteen sekä tavoitteen olla hiilineutraali vuonna 2035. Lausuntoja voi antaa 8.12.2021–14.1.2022.

Lue lisää


16.11.2021 YM: Avustuksista lisää ruutia kuntien ilmastotyöhön

Ympäristöministeriö on myöntänyt avustusta 14 alueelliselle hankkeelle, joissa tarjotaan asiantuntijatukea kunnille ilmastotoimien toteuttamiseen ja siihen liittyvän rahoituksen hakemiseen. Rahaa jaetaan reilun miljoonan verran eli yhteensä 1 050 000 euroa.

Lue lisää


9.11.2021 Swegon WISE palkittiin Vuoden energiaratkaisuna Rakennusten energiaseminaarissa

Rakennusten energiaseminaari 2021 järjestettiin Finlandia-talossa 9.11.2021. FINVACin järjestämässä seminaarissa palkittiin tänä vuonna ensimmäisen kerran Vuoden energiaratkaisu. Hyvien ehdotusten joukosta voittajaksi valikoitui Ab Swegon Oy:n Swegon WISE -huoneolosuhteiden kokonaishallintajärjestelmä.

Lue lisää


4.11.2021 Lisävaroja asuinrakennusten energiaremonttiavustukseen

Hallitus ehdottaa vuoden neljännessä lisätalousarvioesityksessä 10 miljoonan euron lisäystä asuinrakennusten energia-avustukseen. Suuren suosion saavuttanutta avustusta olisi näin mahdollista myöntää ilman taukoja.

Lue lisää


21.10.2021 TEM: Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 -ohjelma edistää alueiden elinvoimaa, työllisyyttä ja hyvinvointia

Valtioneuvosto hyväksyi 21.10.2021 Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman ja päätti sen toimittamisesta Euroopan komissiolle.

Lue lisää


19.10.2021 YM: Valtakunnallinen jätesuunnitelma lausunnoille

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta valtakunnalliseksi jätesuunnitelmaksi. Suunnitelmassa linjataan, miten jätteen syntyä on ehkäistävä ja jätehuoltoa kehitettävä vuoteen 2027 mennessä, jotta voimme siirtyä kierrätyksestä kiertotalouteen. Lausuntoja voi antaa 19.11.2021 asti.

Lue lisää


13.10.2021 YM: Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskusteli vähähiilisen kiertotalouden sopimuksesta – Koulutus, taloudelliset kannustimet ja palvelumallien kehittäminen avainasemassa kiertotalouden edistämisessä

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona kiertotalouden roolista hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamisessa. Keskustelussa korostui ilmastonmuutoksen, luontokadon ja materiaalien ylikulutuksen yhteys. Konkreettisina toimina kiertotalouden edistämiseen nousivat esiin erityisesti koulutus ja osaaminen, digitalisaatio, taloudelliset kannustimet ja uusien palvelumallien kehittäminen.

Lue lisää


12.10.2021 VN ja YM: Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu keskustelemaan vähähiilisen kiertotalouden sopimuksesta

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu 11. kerran keskiviikkona 13. lokakuuta. Kokouksen aiheena on vähähiilisen kiertotalouden sopimus, jolla pyritään vauhdittamaan keväällä 2021 valmistuneen kiertotalousohjelman tavoitteiden saavuttamista.

Lue lisää


4.10.2021 Ilmastopaneeli: Ilmastopaneelin raportti: Oikeudenmukaisuuskysymykset huomioitava energiamurroksessa

Sähköistyminen on keskeinen osa vähähiilistä energiamurrosta, ja sen vaikutukset sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen tulee tunnistaa ja arvioida energian tuotantoa sekä kulutusta koskevassa päätöksenteossa, painottaa Ilmastopaneelin tänään julkaisema raportti. Selvitys nostaa esiin sähköistymisen keskeiset oikeudenmukaisuuskysymykset ja tarjoaa eväitä Suomen parhaillaan uudistettavaan ilmasto- ja energiastrategiaan.

Lue lisää


30.9.2021 YM: Valtioneuvosto linjasi kantansa EU:n ilmastopaketin ehdotukseen taakanjakoasetuksen uudistamisesta

Valtioneuvosto korostaa kannassaan kustannustehokkuutta päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Suomelle esitetty päästövähennysvelvoite on kunnianhimoinen, mutta tiukka tavoite tukee samalla omaa tavoitettamme olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää


27.9.2021 YM: Kaavoitus- ja rakentamislaki lausunnoille

Ympäristöministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen hallituksen esitykseksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi. Uusi laki korvaisi nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain. Hallitusohjelman mukaisesti lakiuudistuksen tavoitteena on varmistaa, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035. Lausuntoja voi antaa 7.12.2021 asti.

Lue lisää


24.9.2021 TEM: Suomen kestävän kasvun ohjelman energiainvestointeja koskeva asetusluonnos lausunnoille

Työ- ja elinkeinoministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen valtioneuvoston asetukseksi, jonka perusteella Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisia energiainvestointitukia voidaan myöntää vuosina 2022–2026. Lausuntoja voi antaa Lausuntopalvelu.fi-sivustolla 20.10.2021 saakka.

Lue lisää


24.9.2021 TEM: Suomen kestävän rahoituksen tiekartta tarjoaa suuntaviivoja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen tällä vuosikymmenellä edellyttää merkittäviä muutoksia siihen, miten julkinen ja yksityinen sektori kohdentavat investointejaan. Tämän vuosikymmenen aikana kaikki rahoitusratkaisut on kyettävä suuntaamaan nykyistä kestävämmin, ja tähän Suomen 24.9.2021 julkaistu kestävän rahoituksen tiekartta tarjoaa suuntaviivoja.

Lue lisää


23.9.2021 TEM: Eduskunnalle U-kirjelmä komission ehdotuksesta uudelleen laadituksi energiatehokkuusdirektiiviksi

Valtioneuvosto toimitti 23.9.2021 eduskunnalle U-kirjelmän EU:n ehdotuksesta uudelleen laadituksi energiatehokkuusdirektiiviksi (EED). Euroopan komissio julkaisi ehdotuksensa heinäkuussa osana 55-valmiuspakettia. Energiatehokkuusdirektiivin uudistamisen taustalla on Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelma ja tavoite vähentää kasvihuonekaasupäästöjen nettopäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa ilmastoneutraalisuus vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää


23.9.2021 TEM: Eduskunnalle U-kirjelmä komission ehdotuksesta uusiutuvan energian säädösten muuttamisesta

Valtioneuvosto toimitti 23.9.2021 eduskunnalle U-kirjelmän EU:n uusiutuvan energian tavoitteita tiukentavista säädösehdotuksista. Euroopan komissio julkaisi heinäkuussa ehdotuksensa uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä koskevan direktiivin (RED II), hallintomalliasetuksen ja polttoaineiden laatudirektiivin muuttamiseksi. Ehdotukset ovat osa laajempaa ilmastopakettia, eli ns. 55-valmiuspakettia.

Lue lisää


17.9.2021 FINVAC ry: Rakennusten energiaseminaarin kilpailu vuoden energiaratkaisuksi

Rakennusten energiaseminaarin yhteydessä järjestetään perinteiseen tapaan näyttely, johon osallistuvat yritykset ja yhteisöt voivat osallistua nyt ensimmäistä kertaa Vuoden energiaratkaisu -kilpailuun. Kilpailussa etsitään ratkaisua, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen. Ratkaisu voi olla sovellettavissa uudis- tai korjausrakentamisessa, ja sen tulee olla pilotointi- tai kaupallistamisvaiheessa.

Lue lisää


16.9.2021 TEM: Alueellisen yhteistyön ohjelmat 2021–2027 tukevat raja-alueiden kilpailukykyä ja toimivia työmarkkinoita

Valtioneuvosto hyväksyi Suomen osallistumisen seitsemään Euroopan alueellisen yhteistyön ohjelmaan eli Interreg-ohjelmaan. Ohjelmilla tuetaan rajat ylittävää, valtioiden välistä ja alueiden välistä yhteistyötä. Ohjelmat ovat osa EU:n tulevaa alue-ja rakennepolitiikan ohjelmakautta ja niitä osarahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Lue lisää


16.9.2021 TEM: EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021–2027 seurantakomitea asetettu

Valtioneuvosto asetti EU:n alue- ja rakennepolitiikan Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelmalle seurantakomitean. Seurantakomitea seuraa ohjelman toteuttamista, vaikuttavuutta ja tuloksellisuutta.

Lue lisää


15.9.2021 YM: Selvitys: Asunnot aiempaa turvallisempia, terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä – ja pienempiä

VTT selvitti, miten uudet asunnot ovat muuttuneet 15 vuodessa. Rakennusten turvallisuus, terveellisyys ja energiatehokkuus ovat parantuneet. Pienten asuntojen rakentamisella on vastattu kasvaneeseen kysyntään, mutta vähentyneiden asuinneliöiden vuoksi koteja on entistä hankalampi muuntaa erilaisiin tarpeisiin.

Lue lisää


9.9.2021 YM: Rakennusten käyttämästä energiasta 38 prosenttia oltava jatkossa uusiutuvaa

Hallitus on antanut tänään 9.9.2021 eduskunnalle lakiesityksen, joka sisältää kolme maankäyttö- ja rakennuslakia muuttavaa säännöskokonaisuutta. Lakiesityksen mukaan rakennukseen ostettavasta lämmöstä ja sähköstä vähintään 38 prosenttia olisi jatkossa oltava uusiutuvaa energiaa.

Lue lisää


9.9.2021 TEM: Uusi laki valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi tulee voimaan marraskuussa

Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jonka mukaan laki valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi vuosina 2021–2028 tulee voimaan 1.11.2021. Lain mukaisia avustusohjelmia käytetään EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien toimeenpanoon ohjelmakaudella 2021–2027 sekä kansallisesti rahoitettaviin avustuksiin.

Lue lisää


26.8.2021 YM ja Pirkanmaan ELY: Öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaa avustusta hakenut vuodessa 15 500 pientalon omistajaa – avustukseen voidaan käyttää jatkossa myös EU:n elvytysrahaa

Valtioneuvosto antoi tänään 26.8.2021 asetuksen öljylämmityksestä luopumisen avustuksista pientaloissa. Avustus täyttää jatkossa EU:n elpymisvälineen kriteerit, ja siihen voidaan hakea lisärahaa EU:lta vuoden 2022 talousarviolla. Asetuksen myötä jaettavaksi vapautuvat nyt myös vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa avustukseen osoitetut 9,4 miljoonaa euroa.

Lue lisää


25.8.2021 VN ja YM: Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskusteli EU:n Fit for 55 -ilmastopaketista – EU:n 55-ilmastopaketti merkittävä, tarpeellinen ja tuo Suomelle mahdollisuuksia

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona EU:n Fit for 55 -valmiuspaketista, jossa esitetään keinot, jolla EU vähentää päästöjään vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää


23.8.2021 YM ja BF: Yrityksille ja tutkimukseen tarjolla 40 miljoonaa euroa rakennetun ympäristön vähähiilisten ratkaisujen kehittämiseen – ensimmäinen rahoitushaku käynnissä

Ympäristöministeriö ja Business Finland ovat käynnistäneet Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman, jonka kautta tuetaan vuosina 2021–2023 yhteensä 40 miljoonalla eurolla suomalaisia yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita rakennetun ympäristön vähähiilisyyden edistämisessä.

Lue lisää


20.8.2021 TEM: Uutta tukea pk-yrityksille, säätiöille ja seurakunnille energiatehokkuuden täsmäkatselmuksiin

Pk-yritykset, seurakunnat ja säätiöt voivat hakea valtion energiatukea uudenlaiseen täsmäkatselmukseen, jossa kartoitetaan kannattavimmat ja järkevimmät tavat tehostaa energiankäyttöä ja vähentää ilmastopäästöjä. Tukea voi hakea sähköisesti Business Finlandin kautta 15.8.2022 saakka.

Lue lisää


16.8.2021 ARA: ARAn energia-avustuksen vuoden 2021 määrärahat loppuneet

Olemme vastaanottaneet runsaasti energia-avustushakemuksia vuosina 2020 sekä 2021, minkä vuoksi vuoden 2021 määräraha on loppunut. Emme voi tällä hetkellä tehdä uusia myönteisiä avustuspäätöksiä ennen mahdollista lisämäärärahaa tai vuotta 2022. Uusia energia-avustushakemuksia voi kuitenkin edelleen jättää normaalisti ARAan.

Lue lisää


16.8.2021 YM: Ympäristöministeriö myöntää tukea maakuntien ilmastotyölle – avustushaku nyt auki

Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma avaa avustushaun kuntien ilmastotyötä tukeville maakuntien ilmastohankkeille 16.8.2021. Kokonaisuudessaan avustusta on suunniteltu jaettavan noin 1,5 miljoona euroa. Nyt kannattaa tarttua toimeen ja heittää hakemusverkko vesille!

Lue lisää


14.7.2021 TEM: EU:n Fit for 55 -ilmastopaketti tiukentaisi uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteita

Euroopan komission 14.7.2021 julkaiseman laajan säädösehdotuspaketin (Fit for 55) tavoitteena on vähentää EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Nyt esitelty säädöspaketti tarjoaa keinot, joilla EU:n nykyinen 40 prosentin vähennystavoite kiristetään komission syyskuussa 2020 ehdottamalle tasolle.

Lue lisää


8.7.2021 TEM: EU:n Innovaatiorahaston seuraava haku syksyllä – neuvontaa saatavilla hankevalmisteluun

Euroopan komissio on informoinut jäsenvaltioita EU:n Innovaatiorahaston seuraavista hakukierroksista ja viime vuoden hakujen tilanteesta. Lisäksi Euroopan investointipankki (EIB) on luonut neuvontatoiminnon, josta on saatavissa välitöntä apua energiainvestointien valmisteluun.

Lue lisää


2.7.2021 YM: Uusi ilmastolaki lausuntokierrokselle

Ympäristöministeriö on lähettänyt tänään esityksen uudeksi ilmastolaiksi lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035 Sanna Marinin hallitusohjelman mukaisesti. Lausuntoaika päättyy 6. syyskuuta.

Lue lisää


2.7.2021 TEM: Lakiluonnos energiaintensiivisten yritysten sähköistämistuesta lausunnolle

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja lakiluonnoksesta energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistueksi. Lausunnot pyydetään toimittamaan työ- ja elinkeinoministeriölle viimeistään 5.8.2021 vastaamalla osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi julkaistuun lausuntopyyntöön.

Lue lisää


30.6.2021 TEM: Sektori-integraatiotyöryhmän loppuraportti luovutettiin ministeri Lintilälle

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama energia-alan sektori-integraatiotyöryhmä luovutti raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle 30.6.2021 pidetyssä webinaarissa. Sektori-integraatio kuvaa lisääntyvän päästöttömän energiantuotannon mahdollistamaa ja edellyttämää kehitystä, jossa energiaa siirretään, käytetään ja muunnetaan toiseksi uusilla tavoilla. Työryhmän tärkeimmät toimenpide-ehdotukset liittyvät uusien ratkaisujen käyttöönottoon kaukolämpöjärjestelmässä, vetyratkaisujen käyttöönottoon ja skaalaukseen, sektori-integraatioon rakennuksissa ja energiaverkkojen yhteissuunnitteluun.

Lue lisää


30.6.2021 TEM: Biokaasu ja sähköpolttoaineet sisällytetään liikennepolttoaineiden kansalliseen jakeluvelvoitteeseen

Valtioneuvosto lähetti 29.6.2021 tasavallan presidentin vahvistettavaksi eduskunnan hyväksymän lain biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain (jakeluvelvoitelaki) muuttamisesta, jolla säädetään liikennepolttoaineiden kansallisen jakeluvelvoitteen soveltamisalan laajentamisesta biokaasuun ja muuta kuin biologiasta alkuperää oleviin uusiutuviin nestemäisiin ja kaasumaisiin polttoaineisiin.

Lue lisää


24.6.2021 Ympäristöministeriö myönsi kunnille avustusta puurakentamista kehittäviin hankkeisiin

Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma on myöntänyt reilut 292 000 euroa seitsemälle hankkeelle, jotka edistävät puun käyttöä julkisessa rakentamisessa. Tavoitteena on tukea puurakentamisen nopeaa kehitystä kunnissa ja madaltaa kynnystä toteuttaa varsinaisia puurakennushankkeita.

Lue lisää


23.6.2021 YM: Rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä annettua lakia päivitetään

Hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen, jolla laki rakennusten energiatodistustietojärjestelmästä päivittäisiin yhteensopivaksi muun lainsäädännön kanssa ja täsmennettäisiin rekisterin tietosisältöä. Muutoksilla parannettaisiin energiatodistustietojen saatavuutta ja energiatodistusten laatijoiden henkilötietojen suojaa.

Lue lisää


23.6.2021 YM: Ilmastovuosikertomus 2021: Suomen päästöt vähenivät poikkeusvuonna

Valtioneuvosto antoi keskiviikkona 23. kesäkuuta ilmastovuosikertomuksensa eduskunnalle. Suomen päästöt vähenivät poikkeusvuonna, mutta hiilineutraalius vuonna 2035 edellyttää lisää ja nopeampia toimia myös pandemian jälkeen.

Lue lisää


17.6.2021 TEM: Ilmasto- ja energiastrategiassa nostettava keskiöön talouden uudistumisen mahdollisuudet ja tunnistettava ennakoivasti haasteita

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä keskusteli torstaina ilmasto- ja energiastrategiasta. Keskustelussa nousivat esiin erityisesti näkökulman muutos päästöjen vähentämisen kustannuksista tehokkaan ilmastopolitiikan tuomiin mahdollisuuksiin sekä toimien vaikutusten ennakointi.

Lue lisää


14.6.2021 SAMK: Uutta tutkittua tietoa aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta palotilanteessa

Oikein toteutettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen tapa tuottaa puhdasta energiaa omalta katolta. Kiinteistön tulipalossa aurinkosähköjärjestelmä kuitenkin tuottaa erilaisia riskejä, jotka tulisi huomioida riippumatta palon syttymissyystä.

Lue lisää

 

11.6.2021 YM: Kysely – 65 prosenttia kunnista kokee, ettei puurakentamista hidasta mikään

Valtaosa suomalaiskunnista on sitä mieltä, että puurakentamiselle ei ole esteitä. Puuta käytetään melko paljon palvelurakennuksissa, mutta kerrostaloissa markkinaosuus ei ole toistaiseksi kasvanut. Tiedot selviävät Rakennustutkimus RTS:n vuoden 2020 lopulla toteuttamasta kyselystä, jossa kartoitettiin kuntien näkemyksiä puun käytöstä rakentamisessa.

Lue lisää


2.6.2021 YM: Mikä on Suomen suunta? Ympäristöministeriö kutsuu sidosryhmät mukaan laatimaan yhteistä kuvaa alueidenkäytön kehityksestä

Suomen alueidenkäytölle laaditaan tulevan kahden vuoden aikana kehityskuva, jota päivitetään jatkossa hallituskausittain. Alueidenkäytön kehityskuva tuottaa ajantasaista tietoa alue- ja yhdyskuntarakenteen nykytilasta ja tulevaisuudesta esimerkiksi suunnitelmien ja päätöksenteon tueksi. Ympäristöministeriö pyytää sidosryhmiltä kommentteja ehdotukseen työn käynnistämisestä.

Lue lisää


26.5.2021 YM: Kestävän kasvun ohjelman miljardiluokan panostukset ilmastoon liikkeelle jo loppuvuoden aikana

Keskiviikkona julkistettu Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa Suomen vihreää siirtymää yhteensä yli miljardilla eurolla, ja vipuvaikutuksineen sen arvioidaan saavan liikkeelle ilmastotyöhön jopa neljä miljardia euroa. Suomi suuntaa puolet kaikesta elpymisvälineen kautta kanavoitavasta rahoituksesta vihreään siirtymään.

Lue lisää


25.5.2021 YM: Kestävä kaupunki -ohjelma onnistunut luomaan laaja-alaista ja konkreettista yhteistyötä kehittäjien välille

Ympäristöministeriön koordinoima Kestävä kaupunki -ohjelma on reilun kahden vuoden aikana osoittautunut tärkeäksi yhteistyön luojaksi ja käytännön kestävyysmuutosten vauhdittajaksi. Ohjelmasta on tehty väliarviointi, jonka avulla vuoteen 2023 jatkuvaa ohjelmaa kehitetään entistä paremmin eri kokoisten kaupunkien tarpeita palvelevaksi. Jatkossa ohjelma panostaa aiempaa vahvemmin vaikutuksiin ja viestintään.

Lue lisää


12.5.2021 Tukes: Vaihdatko lämmitysjärjestelmää vai riittääkö nykyisen öljylämmityslaitteiston huoltaminen?

Oletko luopumassa öljylämmityslaitteistostasi ja vaihtamassa lämmitysjärjestelmää? Tukesin hyväksymillä asennus- tai tarkastusliikkeillä on riittävä osaaminen ja tarvittava kalusto öljylämmitysjärjestelmän turvalliseen käytöstä poistamiseen. Myös käytössä oleva öljylämmitysjärjestelmä vaatii huoltoa ja kunnossapitoa. Huoltoja tekevät Tukesin hyväksymät öljylämmityslaitteistojen asennus- ja huoltoliikkeet.

Lue lisää


6.5.2021 Energiateollisuus ry: Kaukolämmön päästöt vähenevät, energian vähähiilisyystiekartta piti kirjoittaa uusiksi vuodessa

Lämpöyhtiöiden investoinnit leikkaavat päästöjä nopeammin kuin kukaan osasi ennakoida.

Lue lisää


29.4.2021 TEM: Valtioneuvosto päätti REACT-EU -rahoituksen alueellisesta jaosta – rahoituksen myöntäminen alueilla voi alkaa

Valtioneuvosto päätti 29.4. REACT-EU -rahoituksen alueellisesta jaosta. Varoja myönnettiin lähes 255,4 miljoonaa euroa käytettäväksi käynnissä olevaan, Kestävää kasvua ja työtä 2014−2020, Suomen rakennerahasto-ohjelmaan. REACT-EU -toimenpiteillä tuetaan alueiden elpymistä koronapandemiasta.

Lue lisää


23.4.2021 YM: Ympäristöministeriö myönsi avustusta puurakentamista kehittäviin hankkeisiin

Puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman viidennellä hakukierroksella myönnettiin yhteensä 1,1 miljoonaa euroa 17 hankkeelle, jotka edistävät puurakentamisen digitalisaatiota, vähähiilisyyttä, käyttäjälähtöisiä ratkaisuja, kiertotaloutta sekä teollisia verkostoja.

Lue lisää


20.4.2021 YM: Öljylämmityksestä luopumisen ohjelmaluonnos lausunnoille – kieltojen sijaan edetään kannustein

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksesta toimenpideohjelmaksi, jolla vauhditetaan fossiilisesta öljylämmityksestä luopumista. Siirtymä vähähiilisempään lämmitykseen on tärkeä askel matkalla kohti hiilineutraalia Suomea 2035.

Lue lisää


13.4.2021 BEHAVE 2020/2021 konferenssi 21.–23.04.2021

BEHAVE 2020/2021 Behaviour and Energy Efficiency -konferenssiin voit osallistua maksutta omalta työpisteeltäsi.

Lue lisää


25.3.2021 TEM: Asukkaan tiedonsaantia veden ja lämpöenergian kulutuksesta parannetaan

Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen, jolla parannetaan veden ja lämpöenergian käyttäjän omaa kulutustaan koskevan tiedon saantia. Tavoitteena on myös kasvihuonekaasupäästöjen ja muun ympäristökuormituksen vähentäminen energian- ja vedenkulutuksen pienentyessä.

Lue lisää


22.3.2021 YM: Puurakentamisen ohjelman väliarviointi: Puurakentamisella jo vahva tuki, mutta kunnianhimon tasoa varaa nostaa

Puurakentamisen ohjelma on edistänyt teollisen puurakentamisen kasvua selvästi, toteaa ohjelmalle tehty väliarviointi. Ohjelman toimenpiteet ovat vaikuttaneet esimerkiksi paloturvallisuusmääräysten uudistamiseen. Kahdelle viimeiselle vuodelle väliarvioinnissa toivotaan painopisteiden tarkennuksia.

Lue lisää


19.3.2021 YM: Ilmastokysely: viestintä elintarvikkeiden ilmastovaikutuksista ja panostukset kevyen liikenteen väyliin – näitä ilmastotoimia suomalaiset pitävät hyväksyttävimpinä

Suomalaiset kokevat selkeämmät elintarvikepakkausten merkinnät sekä hyvät ja turvalliset kevyen liikenteen väylät hyväksyttävimpinä toimina, joilla kansalaisia ohjataan tekemään vähäpäästöisempiä valintoja. Erilaiset keinot kuitenkin jakavat kansalaisten mielipiteitä: eroja on kaupungissa ja harvaan asutuilla alueilla asuvien sekä eri ikäryhmien välillä. Kaupungissa asuvat ja nuoret kannattavat eniten eri ilmastotoimenpiteitä.

Lue lisää


17.3.2021 YM: Konkreettinen ilmastotyö etenee kunnissa

Ympäristöministeriö on myöntänyt avustusta 45 hankkeelle, joilla kunnat ja alueet vähentävät kasvihuonekaasupäästöjään. Rahaa jaetaan niille yhteensä 2,6 miljoonaa euroa. Hakemuksia saatiin selvästi aiempia hakuja enemmän.

Lue lisää


15.3.2021 YM: Kansalaisraati puntaroi Suomen päästövähennystoimien reiluutta ja tehokkuutta

Kansalaisten näkemyksiä ja ratkaisuehdotuksia Suomen päästövähennystoimiin selvitetään kevään aikana kansalaisraadissa. 8 000 suomalaista saa kutsukirjeen raatiin, joka on ensimmäinen Suomessa järjestettävä kansallisen tason ilmastoaiheinen raati. Raatiin valitaan enintään 50 henkilöä.

Lue lisää


10.3.2021 YM ja ARA: Energia-avustus on vauhdittanut asuntojen korjaamista erittäin energiatehokkaiksi

Reilun vuoden tarjolla ollutta asuinrakennusten energia-avustusta on myönnetty yhteensä 35 miljoonan euron edestä. Yhteensä hakemuksia on tullut nyt reilut 2 100 kappaletta. Valtaosa, 31 miljoonaa euroa, avustuksesta on myönnetty asuntoyhtiöille ja ARA-yhteisöille. Määrärahaa on jäljellä vuodelle 2021 vielä noin 31 miljoonaa ja vuodelle 2022 40 miljoonaa euroa.

Lue lisää


10.3.2021 MMM ja YM: Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu keskustelemaan maankäyttösektorin ilmastotoimista

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu seitsemännen kerran torstaina 11.3.2021. Kokouksen aiheena on maankäyttösektorin päästöjen vähentäminen ja hiilinielujen ylläpitäminen ja vahvistaminen niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Pyöreä pöytä pohtii myös, miten oikeudenmukaisuuden näkökulma voitaisiin huomioida maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa.

Lue lisää


2.3.2021 YM: Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli rakennusten ilmastoselvityksestä

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä sai tiistaina katsauksen rakennusten ilmastoselvityksen asetusluonnoksesta. Asetus tukisi siirtymistä vähähiiliseen rakentamiseen ja mahdollistaisi hiilibudjettien säätämisen eri tyyppisille rakennuksille vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää


1.3.2021 YM ja Ruotsin valtiovarainministeriö: Pohjoismaat tarttuneet yhteistuumin toimiin rakentamisen ilmastopäästöjen pienentämiseksi

Pohjoismaat ovat viime vuosina tiivistäneet yhteistyötä rakennetun ympäristön ilmastopäästöjen suitsimiseksi. Töitä tehdään erityisesti sen eteen, että rakentamisen ilmastovaikutuksia pystyttäisiin arvioimaan ja ohjaamaan maissa vastaavin periaattein.

Lue lisää


1.3.2021 YM ja SYKE: Rakentamisen päästöjä voidaan nyt vertailla – uusi päästötietokanta luo perustan vähähiilisen rakentamisen säädösohjaukselle

Tänään julkaistu palvelu tarjoaa puolueetonta dataa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä. Tiedot yhdenmukaistavat rakennusten koko elinkaaren aikaisten kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa ja helpottavat vähähiilisen rakennuksen suunnittelua. Palvelu on kaikille avoin ja maksuton.

Lue lisää


25.2.2021 Öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaan avustukseen 10 miljoonan euron lisäpotti – avustuksen suosio jatkunut hurjana

Vuoden ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessä osoitetaan 10 miljoonan euron määräraha avustukseen, jota tarjotaan pientalojen omistajille öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseksi kestävämpään lämmitysmuotoon.

Lue lisää

 

22.2.2021 YM: Ilmastosuunnitelman kansalaiskysely keräsi peräti 18 000 vastausta

Ympäristöministeriö keräsi kaikille avoimella verkkokyselyllä näkemyksiä ja mielipiteitä siitä, miten päästöjä voidaan vähentää tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Kyselyyn tuli neljän viikon aikana huimat 18 000 vastausta. Vastauksia hyödynnetään keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman valmistelussa.

Lue lisää


22.2.2021 YM: Ympäristöministeriö myöntää jälleen avustusta julkisen puurakentamisen kehityshankkeille – Toisella hakukierroksella käyntiin 11 hanketta

Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma on avannut kolmannen ja viimeisen hakukierroksen julkiselle sektorille puun käyttöä rakentamisessa edistäviin hankkeisiin. Avustusta voi hakea hankkeisiin, jotka vauhdittavat kuntien puurakentamisen nopeaa kehitystä ja lisäävät valmiuksia toteuttaa varsinaisia rakennushankkeita.

Lue lisää


16.2.2021 TEM: HIISI-hanke: Lisätoimia tarvitaan kaikilla päästösektoreilla 2035-tavoitteen saavuttamiseksi

Kaikilla päästösektoreilla tarvitaan lisätoimia, jotta Suomi saavuttaisi hallituksen asettaman hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2035 mennessä. Näin todetaan HIISI-hankkeen alustavissa tuloksissa, joita esiteltiin 16.2.2021 VTT:n koordinoiman hankkeen sidosryhmätilaisuudessa.

Lue lisää


12.2.2021 YM: Selvitys: Valtaosa suomalaisista haluaa, että oma kotikunta rakentaisi enemmän puusta

Ympäristöministeriön tilaaman selvityksen mukaan suomalaiset suhtautuvat puurakentamiseen varsin myönteisesti. Maakuntien vastausten välillä oli kuitenkin eroja, eikä puurakentamisen kaikkia mahdollisuuksia vielä täysin tunneta. Syys- ja lokakuussa 2020 tehtyyn paneeliin vastasi 2 000 suomalaista.

Lue lisää


9.2.2021 YM ja Motiva: Kunnille tarjolla maksutonta neuvontaa puurakentamisesta

Tänään avautunut julkisen puurakentamisen neuvontapalvelu auttaa kuntia niiden puurakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Tavoitteena on vauhdittaa julkisen sektorin puun käyttöä rakentamisessa, mikä tukee osaltaan Suomen päästövähennystoimia ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Neuvontapalvelusta vastaa Motiva ja sen rahoittaa ympäristöministeriö.

Lue lisää


5.2.2021 Valtioneuvosto, YM: Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu keskustelemaan toimialojen vähähiilitiekartoista

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu kuudennen kerran maanantaina 8.2. Kokouksen aiheena on toimialojen vähähiiliset tiekartat. Puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin.

Lue lisää


3.2.2021 YM: Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä: Ehdotus valtioneuvoston periaatepäätökseksi kiertotalousohjelmasta valmis lausunnoille

Ehdotus valtioneuvoston periaatepäätökseksi kiertotalouden strategisesta edistämisohjelmasta voi lähteä lausuntokierrokselle, linjasi ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskiviikkona. Ympäristöministeriö lähettää ehdotuksen lausunnoille lähipäivinä.

Lue lisää


29.1.2021 TEM: Sektori-integraatiotyöryhmän väliraportti julki ja lausunnolle

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama energia-alan sektori-integraation työryhmä esitteli väliraporttinsa 29.1.2021 järjestetyssä verkkoseminaarissa. Sektori-integraation kehittyminen edellyttää energiamarkkinoiden kehittämistä, johdonmukaista EU-tason sääntelyä ja taloudellisia kannusteita uusien ratkaisujen käyttöönottoon.

Lue lisää


29.1.2021 YM: Neuvolasta ohjeita kestävään elämäntapaan ja lämpötolpista sähköautojen latauspisteitä – Kokeilut kehittivät ja testasivat uusia ilmastoratkaisuja kunnille

Ympäristöministeriön rahoittamat kokeilut kuntien päästöjen vähentämiseksi tuovat lupaavia toimintamalleja kunnan hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kokeilut tarjoavat vastauksia siihen, miten kuntien tuottamilla tai ostamilla tavaroilla tai palveluilla voidaan edistää ilmastovastuullista elämäntapaa, vähentää ruokahävikkiä sekä työmatka- ja vapaa-ajan liikkumisen päästöjä.

Lue lisää


19.1.2021 YM: Kansalaisten kuuntelemisesta pontta ilmastosuunnitelman uudistukseen – Miten vähennämme päästöjä tehokkaasti ja reilusti?

Ympäristöministeriö pyytää kaikille avoimella verkkokyselyllä näkemyksiä ja mielipiteitä siitä, miten päästöjä voidaan vähentää tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Kysely on auki 19.1.–19.2., ja sen vastaukset auttavat uuden keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman valmistelussa.

Lue lisää


15.1.2021 YM: Ympäristöministeriöltä tukea tuulivoimarakentamiseen

Ympäristöministeriö on myöntänyt yhteensä 840 000 euroa 8 kunnan ja 9 maakunnan liiton alueen tuulivoimarakentamisen selvityksiin ja suunnitteluun.

Lue lisää


13.1.2021 TEM ja YM: Kiertotalousohjelma ehdottaa toimia ympäristö- ja taloushaasteisiin – myös taittamaan ylikulutusta

Kiertotalouden strategisen ohjelmaehdotuksen laatinut työryhmä esittää tavoitteet ja keinot, joilla kiertotaloudesta tehdään Suomen talouden uusi perusta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteena on hillitä luonnonvarojen ylikulutusta, ilmastonmuutosta ja luonnon köyhtymistä sekä vahvistaa taloutta ja työllisyyttä. Työryhmä ehdottaa, että valtioneuvosto asettaa konkreettisen ja kunnianhimoisen tavoitteen luonnonvarojen kestävälle käytölle*.

Lue lisää


12.1.2021 YM: Ympäristöministeriö tukee 1,5 miljoonalla puurakentamisen kehittämistä – 1.2. alkavaan rahoitushakuun toivotaan hankkeita laajalla kirjolla

Puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman viidennellä hakukierroksella rahoitetaan hankkeita, jotka kehittävät puurakentamisen digitalisaatiota, vähähiilisyyttä, käyttäjälähtöisiä ratkaisuja, kiertotaloutta sekä teollisia verkostoja.

Lue lisää



Sivua päivitetty viimeksi 5.12.2024