Motivan uutiset 2015


2.6.2015 13.00

Energiatehokkuussopimuksille jatkoa

Vuonna 2008 käynnistyneet energiatehokkuussopimukset päättyvät vuonna 2016. Sopimusten osapuolet neuvottelevat uudesta sopimuskaudesta. Käynnissä olevilla energiatehokkuussopimuksilla (2008-2016) on saatu aikaan hyviä tuloksia, jonka ansiosta Suomessa on voitu lähestyä kansallisia ja EU-tason energiatehokkuustavoitteita vapaaehtoisin keinoin.

Toiminnan saumaton jatkuminen nykyisen sopimuskauden päättyessä on tärkeää. Uusista elinkeinoelämän, kiinteistöalan ja kunta-alan, vuonna 2017 käynnistyvistä, sopimuksista neuvotellaan jo. Tavoite on, että uudella sopimuskaudella säilyy mahdollisuus hyödyntää työ- ja elinkeinoministeriön myöntämiä investointitukia energiatehokkuustoimien toteutukseen sekä energiakatselmustukia pk-yrityksille ja kunnille.

Energiatehokkuussopimus yhdistettynä energiatehokkuusjärjestelmän (ETJ+) käyttöönottoon antaa suurille yrityksille myös mahdollisuuden täyttää energiatehokkuuslain edellyttämän velvoitteen pakollisista energiakatselmuksista.

Voimassa olevat ja uudet energiatehokkuussopimukset ovat tärkeässä roolissa energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden täyttämisessä. Direktiivin toimeenpano käynnistyi vuonna 2014 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun. Sen velvoittamana Suomi on asettanut kansallisen sitovan energiansäästötavoitteen vuodelle 2020 ja välitavoitteen vuodelle 2016.

Direktiivin seurannassa käytettävän säästöjen laskentatavan vuoksi säästötoimet ovat sitä arvokkaampia, mitä aikaisemmin ne on tehty. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että kaikki sopimuksiin liittyneet toteuttavat ja raportoivat mahdollisimman paljon säästötoimia jo vuosina 2014-2016 ja uusi sopimus pitää toiminnan aktiivisena. Vain tällä tavoin energiatehokkuusdirektiivin mukainen kansallinen sitova energiansäästötavoite on mahdollista saavuttaa vapaaehtoisin toimin.Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 23.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.