Motivan uutiset 2016


5.10.2016 10.00

Valtakunnallinen energiansäästöviikko – Näissä kouluissa poljetaan pian omaa sähköä

Energiansäästöviikolla kahdeksassa koulussa rakennetaan oma sähköä tuottava kuntopyörä, jolla voi ladata erilaisia pienlaitteita ja polkaista discopallon värivalot loistamaan. Tempaus on osa Motivan valtakunnallista Energiansäästöviikkoa, jota vietetään 10.-16.10.2016. Yksi rakennussarja arvotaan säästöviikon päätteeksi osallistuvien koulujen kesken.

Energiansäästöviikko kutsui yrityksiä ja yhteisöjä sponsoroimaan kouluille uusiutuvan energian moniosaaja Janne Käpylehdon ideoimaa ja kasaamaa materiaalipakettia, jonka avulla oppilaat voivat rakentaa sähköä tuottavan kuntopyörän. Muutamia satasia maksaneet paketit löysivät nopeasti lahjoittajansa ja vastaanottajansa.

Erityisen hanakasti tilaisuuteen tartuttiin Iin kunnassa, jossa teknologiakeskus Micropolis Oy:n kautta löytyi lahjoittajaryhmä peräti kolmelle rakennussarjalle. Latauspyörät kootaan Kuivaniemen ja Valtarin kouluissa Iissä sekä Muhoksen yläkoulussa, jotka innostuivat heti sähköä tuottavista kuntopyöristä. Iissä kaikki koulut ja päiväkodit osallistuvat energiansäästöviikkoon ja myös Muhoksen yläkoululla vietetään energiaan liittyviä teemapäiviä.

– Vähähiilisyys on tärkeässä roolissa sekä Iissä että Muhoksella. Energiansäästöä viedään eteenpäin Micropoliksen ja Suomen ympäristökeskuksen vetämässä Vähähiilisyydestä kilpailuetua -kunnille hankkeessa. Paikalliset energia-alan toimijat BioTermo Oy, Iin Energia Oy, Rantakairan Sähkö Oy ja Kuiva-Turve Oy lähtivät mielellään mukaan tukemaan hyvää asiaa, projektipäällikkö Irja Ruokamo Micropoliksesta kertoo.

Muut sähköä tuottavat kuntopyörät rakennetaan Pukinmäenkaaren peruskoulussa Helsingissä, Liedon keskuskoulussa, Kempeleen kirkonkylän yhtenäiskoulussa, Eurajoen yhtenäiskoulussa ja Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa. Lahjoittajina ovat Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Liedon Lämpö Oy, Oulun Seudun Sähkö, TVO Oyj ja Eurajoen kunta, Telmarin Oy, Tekniset Radiotalo Iiskala sekä Rautia Uusikaupunki.

Yksi rakennussarja arvotaan säästöviikolla

Motiva arpoo kaikkien Energiansäästöviikolle ilmoittautuvien koulujen ja oppilaitosten kesken yhden rakennussarjan perjantaina 14.10. Rakennussarjan avulla koulussa voidaan hauskasti toteuttaa projekti, jossa monenlaisista taidoista on hyötyä ja samalla opitaan sähkötekniikan perusteita ja mekaniikkaa.

– Kannustamme mahdollisimman monia kouluja ja oppilaitoksia osallistumaan Energiansäästöviikolle. Järkevä energiankäyttö ja kestävät kulutusvalinnat ovat taitoja, joita voi opetella pienestä pitäen ja osaamisesta on hyötyä läpi elämän. Motiva ja Joutsenmerkki ovat yhdessä koonneet eri luokka-asteille soveltuvia toimintavinkkejä, jotka ovat kaikkien käytettävissä, asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Energiansäästöviikkoa koordinoivasta Motiva Oy:stä sanoo.

– Pyörän rakentamisen ei tarvitse tapahtua vain esimerkiksi teknisen työn tunnilla, vaan mukaan voidaan yhdistää muun muassa äidinkieltä projektista viestimisen tueksi. Ja itse pyörän rakentamiseen tarvitaan niin fysiikan kuin matematiikan taitoja, toteavat Käpylehto ja Ovaskainen.

Arkinen sähkönkäyttö näkyväksi

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry on tukenut pakettiin liittyvän opetusaineiston tuottamista. STEKin sähköön ja sen käyttöön liittyvät opetusmateriaalit ovat olleet jo pitkään alakoulujen käytössä, ja niiden tavoitteena on tehdä usein itsestäänselvyytenä pidetty arkinen sähkönkäyttö näkyväksi.

– STEK edistää myös sähköturvallisuutta. Turvallisuuskasvatuksessa asenteet ovat usein ratkaisevassa asemassa, ja siksi lapset ja nuoret kohderyhmänä on hyvin perusteltu, STEKin viestintäpäällikkö Kirsi Gimishanov sanoo.

Lisätietoa kouluille osallistumisesta: Oppilaitokset mukaan – voita sähköä tuottavan kuntopyörän rakennussarja koululle

Materiaaleja koululle ja oppilaitoksille: Tule mukaan viettämään Energiansäästöviikkoa – Energiaetsivän lukujärjestyksestä ideoita!

Lisätietoja antavat:

Motiva Oy
Elina Ovaskainen, elina.ovaskainen@motiva.fi, puh. 040 774 9390

Janne Käpylehto, janne.kapylehto@gmail.com, puh. 045 359 6945

STEK ry
Kirsi Gimishanov, kirsi.gimishanov@stek.fi, puh. 040 4808 223

www.energiansäästöviikko.fi 
www.pienenergia.com 
www.stek.fi
Sähköä lamppuihin polkemalla
Kuva. Espoon Martinkallion oppilaat tuottavat polkemalla sähköä lamppuihin. Kuva. Leila TimonenPalaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.