Motivan uutiset 2017


5.12.2017 17.00

Fiksun työmatkaliikkumisen edistämiseen helppo ja ilmainen Viksu-työkalu

Työmatkaliikkumisen hyvä suunnittelu kannustaa ja motivoi työntekijöitä tekemään työmatkat kestävästi esimerkiksi pyöräillen, kävellen tai joukkoliikenteellä. Viisas liikkuminen edistää työntekijöiden hyvinvointia ja terveyttä. Lisäksi se voi tuoda työantajalle kustannussäästöjä.

Viisaan työmatkaliikkumisen suunnittelun ja seurannan tueksi on julkaistu ilmainen Viksu-työkalu. Työkalun avulla viisaan liikkumisen suunnittelu ei kaadu resurssien tai osaamisen puutteeseen. Fiksujen liikkumismuotojen edistäminen työ- ja työasiamatkoille helpottuu ja tulee suunnitelmalliseksi. Työkalun avulla voi myös arvioida ja raportoida viisaan liikkumisen suunnitelman toteutumista, edistämistoimien kustannuksia sekä vaikutuksia.

Viisas työmatkaliikkuminen kannattaa

Viisas työmatkaliikkuminen on hyväksi paitsi liikenteelle ja ympäristölle myös henkilöstön terveydelle. Tutkimukset osoittavat, että työmatkakävelijät ja -pyöräilijät sekä joukkoliikenteen käyttäjät täyttävät terveysliikuntasuositukset useammin kuin henkilöautoilevat työkaverinsa. He ovat myös keskimäärin paremmassa fyysisessä kunnossa ja sairastavat vähemmän kuin autokyydillä kulkevat.

Työmatkaliikkumisen suunnittelulla ja sopivilla kannustimilla on saavutettu merkittäviä tuloksia. Henkilöautojen käyttö on joissain tapauksissa vähentynyt jopa 10–30 prosenttia. Samalla myös päästöt ja pysäköintipaikkojen kustannukset pienentyvät. Hyvin suunniteltu työ- ja työasiamatkaliikkuminen tukee organisaatioiden ympäristö-, energiatehokkuus-, vastuullisuus- ja hyvinvointitavoitteiden saavuttamista.

Uusia innovaatioita kestävään työmatkaliikkumiseen

Viisaan työmatkaliikkumisen työkalun ovat kehittäneet UKK-instituutti ja Tampereen kaupunki. Työkalun kehittäjät toivovat, että yhä useampi suomalainen työpaikka käynnistää viisaan työmatkaliikkumisen edistämistyön.

– Työkalu on tarkoitettu kaikenlaisille yrityksille ja työpaikoille. Tietokantaan kertyvät tiedot auttavat viisaan liikkumisen toimijoita suunnittelemaan ja kohdentamaan viisaan työmatkaliikkumisen edistämistä valtakunnallisesti, kertoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

Viksu-työkalu on saanut positiivista palautetta käyttäjiltä. Työkalua käyttäneet henkilöt ovat todenneet sen olevan selkeä ja looginen sekä toimintaan kannustava.

Viisaan liikkumisen työpaikka (Viksu) -työkalun löydät osoitteesta: www.ukkinstituutti.fi/viksu

Hanke on saanut Liikenneviraston, Sitran, Trafin ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman myöntämää Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen T&K -rahoitusta. Rahoitus myönnettiin seitsemälle hankkeelle, jotka toteuttavat vuoden 2017 aikana uudenlaisia ja innovatiivisia työmatkaliikkumisen toimintamalleja. Hakuprosessia koordinoi rahoittajien toimeksiannosta Motiva.PS. UKK-Instituutti esittelee Viksu-työkalua 14.12.2017 Tampereella järjestettävässä Viisaan liikkumisen työpaikka – tietoa ja työkaluja -seminaarissa. Tervetuloa oppimaan, mistä viisaan työmatkaliikkumisen edistämisessä on kyse, minkälaisia vaikutuksia sillä on ja mitä merkitystä ympäristöllä on työmatkareitteihin.

Ohjelma ja ilmoittautuminen >>


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 12.12.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.