Motivan uutiset 2017


5.12.2017 11.00

HeatStock-tiimin kehittämä materiaali varastoi lämpöenergian

Aalto-yliopiston johtama tiimi HeatStock sai jaetun ensimmäisen palkinnon HelsinkiChallenge-ideakilpailussa. Voittosumma 375 000 euroa jaetaan kahden voittajatiimin kesken ratkaisujen jatkokehitykseen.

Tutkijaryhmä on onnistunut kehittämään ainutlaatuisen materiaalin, joka avulla voi varastoida lämpöenergiaa periaatteessa ikuisesti ja vapauttaa sitä hallitusti. Ratkaisu tukee uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämistä, lisää teollisuusprosessien energiatehokkuutta ja säästää luonnonvaroja. Uuden materiaalin perusraaka-aine on ksylitolin tapainen sokerialkoholi, jonka lämpöfysikaalista käyttäytymistä muutetaan polymeerien avulla.

”Varasto ladataan sulattamalla materiaali yli 100 celsiusasteen lämpötilassa. Materiaali voi jäähtyä miten matalaan lämpötilaan tahansa ilman että se luovuttaa siihen sulattamisessa ladattua energiaa. Lämpö vapautetaan käynnistämällä kiteytyminen pienellä lämpöpulssilla. Eli siis varsin yllättävästi materiaali sekä sulaa että kiteytyy lämmitettäessä”, kertoo HeatStock-tiimiä vetävä Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksen tutkija Ari Seppälä.

Lämpöä voi ottaa talteen esimerkiksi kesäisin rakennuskohtaisilla aurinkokeräimillä tai teollisuuden ja voimaloiden hukkalämmöstä. Lämpö voidaan käyttää talvella asuintalojen ja muiden rakennusten lämmittämiseen, teollisuusprosesseihin tai vaikkapa auton moottorin esilämmitykseen.

”Materiaali toimii jo täydellisesti pienessä näytekoossa. Seuraavaksi pyrimme skaalaamaan, ja saamaan materiaalin toimimaan esimerkiksi 100 gramman kokoluokassa. Tällöin pilottivaraston voisi valmistaa lukuisista 100 gramman yksiköistä. Tämä skaalaus ei kuitenkaan ole triviaali tehtävä, sillä materiaalin toimintaan liittyy hyvin uuden tyyppisiä mekanismeja. Tutkimusta on siis tehtävä vielä myös ihan perustutkimustasollakin. Lisäksi pyrimme jatkossa nostamaan materiaalin energian varastointiheyttä entisestään”, Seppälä lisää.

Tutkijoiden tavoitteena on, että pilotointivaiheeseen päästäisiin jo noin vuoden päästä. Motivasta tiimissä ovat mukana johtava asiantuntija Ilkka Hippinen ja viestintäjohtaja Kati Laakso. Motivan rooli hankkeessa on viestinnällinen. Motivan viestintäkanavia hyödyntämällä tavoitetaan mukaan elinkeinoelämän edustajat ja jaetaan tietoa eri sidosryhmille.

Lisätietoja:
Aalto-yliopisto
vanhempi tutkija Ari Seppälä
ari.seppala@aalto.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 5.12.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.