Motivan uutiset 2017


16.6.2017 13.00

Kuukauden edelläkulkija: Ympäristökeskuksella työmatkat tehdään ensisijaisesti jalan tai pyörällä

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tehtävänä on huolehtia kaupungin ympäristönsuojelusta, ympäristöterveydenhuollosta ja eläinlääkintähuollosta. Viisasta työmatkaliikkumista ympäristökeskus edistää monin tavoin.

Keskuksen rooli kaupungin ympäristötyön koordinaattorina edellyttää edelläkulkijuutta turhaa autoilua vähentävien käytänteiden kanssa. Ympäristökeskus työllistää noin 150 henkeä ja sijaitsee Helsingin Viikissä.

Ympäristökeskuksella on johtoryhmän hyväksymät liikkumislinjaukset, joissa ensisijaiseksi kulkumuodoksi on linjattu kävely sekä pyöräily, toissijaiseksi julkinen liikenne ja kolmanneksi vaihtoehdoksi yhteiskäyttöautot. Viraston yhteiskäyttöautoissa suositaan sähkö- ja biokaasuautoja, eikä uusia bensakäyttöisiä enää hankita.

Viisas liikkuminen on otettu osaksi työpaikan ympäristö- ja yritysvastuujärjestelmiä ja työpaikalla on toteutettu työmatkaliikkumisen kartoitus sekä työpaikkaliikkumissuunnitelma. Vastuullisen liikkumisen edelläkävijäorganisaatiolla onkin käytössään aurinkoenergialla latautuva sähköauto ja kolme biokaasuautoa. Työntekijöille on myös tarjottu taloudellisen ajotavan koulutusta.

Työmatkojen määrää vähennetty ja vastuullisia kulkutapavaihtoehtoja lisätty

Ympäristökeskuksella on käytössä sekä liukuva työaika että etätyöntekomahdollisuus. Etätöiden ja etäneuvotteluiden määrä on kasvanut ja työasiamatkoja on onnistuttu vähentämään videoneuvotteluvälineitä käyttämällä. Ympäristökeskuksella on myös kaksi etätyöpistettä muiden kaupungin työntekijöiden käyttöön.

Joukkoliikenteen käyttöä työmatkoihin edistetään tarjoamalla työntekijöille työsuhdematkalippu sekä ajankohtaista tietoa joukkoliikenteestä. Tavoitteena olisi myös saada alueen parkkipaikat maksullisiksi. Työmatkapyöräilyä edistetään pyöräpysäköinnin kehittämisellä ja tarjoamalla työmatkaliikkujien käyttöön sosiaalitilat. Kaupungilla käytössä olevan työsuhdematkalippuedun voi myös muuttaa polkupyöräeduksi käyttämällä samansuuruisen rahallisen tuen polkupyörän hankkimiseen. Ympäristökeskuksen tehtävänä on edistää kaupungin henkilöstön ja kaupunkilaisten kestävää liikkumista yhteistyössä muiden kaupungin toimijoiden kanssa.

Toisaalta työnkuvaan ja viranomaisrooliin kuuluu väistämättä muun muassa erilaisia tarkastuskäyntejä. Välttämättömien työasiamatkojen tekoa varten keskuksella on käytössä sekä yhteiskäyttöisiä polkupyöriä että autoja. Yhteiskäyttöisten pyörien valinnassa on huomioitu työhön liittyvät erityistarpeet esimerkiksi hankkimalla sähköavusteinen tavarapyörä käytettäväksi silloin, kun mukana on enemmän tavaraa.

Pyöräilyyn innostetaan yhteisin tapahtumin

Ympäristökeskuksen ekotukihenkilöt järjestävät vuosittain pyöräilyaamiaisen ja keväisen pyöränhuoltotapahtuman. Lisäksi on järjestetty yleinen työmatkaliikkumisen kampanja. Uusista liikkumista koskevista käytännöistä kerrotaan talossa järjestettävissä infoissa.

– Pyöräily on lisääntynyt työntekijöidemme keskuudessa. Virkafillari on lisännyt kiinnostusta myös työasiointiin pyörällä, sanoo ympäristötarkastaja Suvi Haaparanta Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Kestävää liikkumista edistävät toimet ovat saaneet hyvän vastaanoton ja sähköauto on nopeasti muodostunut virka-autoista suosituimmaksi.
VirkafillariKuva. Ympäristökeskuksen henkilöstön käytössä on sähköavusteinen tavarapolkupyörä, #Virkafillari. Kuva Helsingin kaupungin ympäristökeskus


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.