Motivan uutiset 2017


6.4.2017 8.00

Kuukauden edelläkulkijatarina: Tullissa työskennellään mobiilisti

Tulli on sitoutunut vähentämään toiminnastaan aiheutuvia ympäristövaikutuksia, pienentämään hiilijalanjälkeään sekä lisäämään työntekijöiden ympäristötietoisuutta.

Tavoitteisiin tähdätään muun muassa kannustamalla työntekijöitä työskentelemään mobiilisti sekä liikkumaan työmatkat kestävästi, esimerkiksi joukkoliikenteellä ja pyörällä. Hyvät joukkoliikenneyhteydet ovatkin yksi tekijä, joka vaikuttaa Tullin toimipaikkojen sijaintipäätöksiin.

Lähes 550 henkeä työllistävä Tullin Pasilan toimipiste on helposti saavutettavissa joukkoliikenteellä, tuli sitten läheltä tai kaukaa. Autoilun houkuttelevuutta Pasilassa vähentää ruuhkaisuuden lisäksi pysäköinnin maksullisuus. Erilaiset fiksun työmatkaliikkumisen kampanjat, kuten Kilometrikisa, lisäävät tietoisuutta ja innostavat henkilöstöä kokeilemaan erilaisia yksinautoilua korvaavia vaihtoehtoja.

Mobiili työympäristö mahdollistaa työnteon kotona ja tienpäällä

Koska Tullilla on toimipisteitä ympäri Suomea, on työasiamatkojen määrää haluttu vähentää. Tullilaisten liikkumistarvetta onkin vähennetty tarjoamalla työntekijöille mobiili ja liikuteltava työympäristö. Mobiili työympäristö mahdollistaa työnteon lähes missä vain. Vuoden 2018 alusta Pasilan toimipisteessä siirrytään pääosin nimeämättömiin työpisteisiin. Tämän odotetaan lisäävän etätyöskentelyä. Nimeämättömät työpisteet edellyttävät mobiilivälineitä, joita voi kuljettaa mukanaan tai jättää työpaikalle esimerkiksi ohjelmistojen latautumista varten.

Tiloissa on langaton verkko, ja esimerkiksi videokokouksiin on helppo osallistua siirtymällä vetäytymistilaan ja ottamalla etäyhteys. – Uusi työympäristö ja toimintakulttuuri edellyttävät paitsi toimivia välineitä myös koulutusta ja uudenlaista esimiesosaamista, sanoo Tullin ympäristövastaava Anssi Hiiva. Tullissa etätyön pelisäännöt ovat selkeät, ja niitä varten on laadittu kunnollinen ohjeistus.

Hyvä videoneuvottelujärjestelmä vähentää liikkumista. Mikäli kuitenkin tulee tarve siirtyä paikasta toiseen, voi matkan tehdä työntekijöiden käytössä olevilla yhteiskäyttöautoilla.

– Tullilla on virka-autoja, joita käytetään paitsi kenttätyöhön myös välttämättömiin kokousmatkoihin. Vaikka kokousmatkatarve on vähentynyt, ovat monet työtehtävät paikkaan sidottuja, toteaa Hiiva. Pohjoisen Suomen pitkät etäisyydet edellyttävät auton käyttöä, ja osa Tullin toimipaikoista on liikkuvien ryhmien varassa.

Ergonomian vaatimukset ovat tärkeitä, koska autossa tehdään työtä myös ICT-välineillä. Tullilla on koekäytössä muun muassa hybridiautoja. – Autojen käyttöön liittyy koulutus, jossa kiinnitetään huomiota paitsi turvallisuuteen myös taloudelliseen ajotapaan, kertoo Hiiva.

Liukuva työaika puolestaan auttaa tullilaisia työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa sekä aikataulujen suunnittelussa niin, että esimerkiksi ruuhka-aikoihin liikkumista voidaan välttää.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.