Motivan uutiset 2017


3.3.2017 13.00

Kuukauden edelläkulkijatarina: Viisas työmatkaliikkuminen on osa Eteran yrityskulttuuria

Eläkevakuutusyhtiö Etera on paitsi eläketurvan myös työkyvyn asiantuntija. Yhtiölle on luontevaa kannustaa omat työntekijät liikkumaan fiksusti. Viisas työmatkaliikkuminen onkin osa Eteran yrityskulttuuria.

Työmatkaliikkuminen tukee omalta osaltaan eteralaisten hyvinvointia ja työkykyä. Liikkumisen järkevä suunnittelu ja toteutus tuovat yhtiölle kustannussäästöjä. Viisas liikkuminen on myös ympäristövastuullinen teko. Työmatkaliikkuminen on otettu osaksi Eteran työhyvinvointitavoitteita sekä ympäristö- ja yritysvastuullisuusjärjestelmiä.

Suunnitelmallisuudella tuloksiin

Eteralaisten työmatkaliikkumistapoja ja -tottumuksia on tutkittu muutamaan otteeseen. Tulokset ovat antaneet työnantajalle suuntaviivoja, joiden pohjalta on ryhdytty konkreettisiin toimiin viisaan työmatkaliikkumisen edistämiseksi.

Eterassa tehtiin työmatkaliikkumissuunnitelma, jonka avulla tunnistettiin organisaation mahdollisuudet edistää kestäviä liikkumismuotoja ja vähentää henkilöauton käyttöä. Toimenpiteissä on onnistuttu, kertoo työntekijöille tehty kysely. – Erityisesti mieltä lämmittää se, että kaksi kolmasosaa eteralaisista oli sitä mieltä, että työnantajan tarjoamat ohjeet ja olosuhteet kannustavat liikkumaan fiksusti. Ilmapiiri on asialle myönteinen, iloitsee Eteran viestinnän suunnittelija Tiina Piensoho.

Puitteet kuntoon ja liikkeelle

Etera tarjoaa 230 työntekijälleen autottomaan työmatkaliikkumiseen monenlaisia kannustimia. Kävelijät ja pyöräilijät on huomioitu, joukkoliikenteellä matkustamista tuetaan ja etätyöt sekä työaikajoustot ovat osa toimintakulttuuria. Viisaan liikkumiseen kampanjat, kuten fillariviikko, pop up -infot, eteralaisten työmatkaliikkujien esittelyt, työmatkaliikkujien aamupuurot ja kaikkien käytössä olevat asiointipyörät, tuovat kestävän liikkumisen monet mahdollisuudet tutuiksi työntekijöille, ja yhteishenki kannustaa liikkeelle. Erityisesti kevät- ja kesäaikaan Eteran pyörätelineet pullistelevat pyöriä.

Työmatkapyöräily on tehty eteralaisille helpoksi. Yhtiön toimitiloissa tehtiin peruskorjaus, jonka yhteydessä parannettiin työmatkapyöräilyn puitteita. – Työmatkaliikkuminen huomioitiin osana tilankäytön suunnittelua. Remontissa työmatkaliikkujien puku- ja suihkutilat uudistettiin entistä viihtyisämmiksi ja toimivammiksi. Kaikille riittää vaatekaappeja, ja sateen sattuessa auttavat kuivauskaapit, kertoo Piensoho. Polkupyörällä on näppärä tulla töihin, sillä pyörille on varattu suojaisaa parkkitilaa sisäänkäyntien vieressä. Kevyen liikenteen väyliä pitkin on turvallista liikkua joka ilmansuuntaan. Lisämausteena on vielä yhtiön intra-sivu, josta työntekijät saavat tietoa esimerkiksi pyöräpysäköinnistä ja polkupyörän lainapumpuista.

Siirtymiset talon ulkopuolisiin tapahtumiin onnistuvat sujuvasti lainattavalla polkupyörällä. Tänä vuonna aivan Eteran viereen tulee uusi kaupunkipyöräasema. Se tekee palaveripyöräilyn entistä näppärämmäksi.

Keskeinen sijainti helpottaa liikkumista

Etera-talo sijaitsee Helsingin Länsi-Pasilassa. Raitiovaunu ja useat bussilinjat kulkevat aivan toimitalon vierestä. Myös keskeinen sijainti junaliikenteen solmukohdassa mahdollistaa monelle työntekijälle jouhevan matkustamisen joukkoliikenteellä. Työasiointimatkoihin on käytettävissä lainattavat matkakortit. Aikataulut löytyvät helposti intran reittioppaasta.

Kestävään liikkumiseen kannustavien liikkumisvaihtoehtojen lisäksi autoiluintoa hillitsee se, että yhtiö on vähentänyt parkkipaikkoja. Omia nimikkopaikkoja ei ole ja pysäköinti on maksullista. Osin parkkipaikat jaetaan alueen muiden toimijoiden kanssa.

Aina ei ole edes tarvetta matkustaa töihin, sillä työntekijöillä on mahdollisuus tehdä etätöitä.  Palaveritkin sujuvat kätevästi etäyhteyksien avulla. Liukuva työaika auttaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa sekä aikataulujen suunnittelussa niin, että esimerkiksi ruuhka-aikoihin liikkumista voi välttää.

Työpaikka, joka liikuttaa

Sen lisäksi, että Etera työnantajana hyötyy työntekijöiden fiksusta liikkumisesta, on se saanut myös tunnustusta kestävän työmatkaliikkumisen mahdollistajana. Helsingin Seudun Liikenne HSL myönsi vuonna 2015 yhtiölle "Työpaikka, joka liikuttaa" -sertifikaatin. Sertifikaatin voi saada työnantaja, joka on sitoutunut edistämään työntekijöidensä viisasta liikkumista.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.