Motivan uutiset 2017


28.4.2017

Laadukasta pyöräpysäköintiä työpaikalle

Työnantajan kannattaa tarjota työntekijöille hyvät mahdollisuudet pyöräpysäköintiin. Pyöräpysäköinnin saavutettavuus ja erilaisten käyttäjien tarpeet on hyvä huomioida suunnittelussa. Pyöräpysäköintipaikkojen määrä ja toteutustapa on asioita, joihin kannattaa panostaa. Olemme keränneet vinkkejä siihen, mitä laadukas pyöräpysäköinti on käytännössä.

Saavutettavuus avainasemassa

Kun halutaan kannustaa työntekijät ja vierailijat saapumaan pyörällä, on pyöräpysäköinnillä merkitystä. Pääsääntöisesti pysäköintipaikkojen tarve pyörille on pitkäaikainen, eli työpäivän mittainen, mutta mikäli vierailijoita tai työntekijöiden asiointimatkoja on paljon, kannattaa kiinnittää huomiota myös lyhytaikaiseen pysäköintimahdollisuuteen. Kummassakin pysäköintimuodossa, lyhyt- ja pitkäaikaisessa, tärkeintä on saavutettavuus.

Pysäköintipaikkaan tulee olla helppo ja turvallista saapua, huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi piha-alueen järjestelyihin. Pitkäaikaisessa pysäköinnissä on hyvä huomioida saavutettavuuden lisäksi pysäköinnin turvallisuus. Saavutettavuuden kannalta pysäköinnin sijoittuminen henkilökunnan sosiaalitilojen läheisyyteen on tärkeää. Lyhytaikaisessa pysäköinnissä ensisijaisia tavoitteita ovat nopeus ja helppous, jolloin pysäköintipaikka kannattaa sijoittaa pääovien läheisyyteen.

Arvioi pyöräpysäköinnin määrä ja tilantarve

Hyvänä ohjesääntönä pysäköintiin varattavaksi paikkamääräksi on 0,3-0,4 paikkaa/100 m2 kerrosalaa kohden, tai mikäli työntekijöiden määrä on tiedossa, voidaan laskea yksi paikka kolmea työntekijää kohden. Eri työpaikoilla nämä tarpeet voivat vaihdella huomattavasti riippuen esimerkiksi toimipisteen saavutettavuudesta pyöräillen.

Kun tarvittavien paikkojen määrä on tiedossa, voi tilantarvetta arvioida seuraavalla kaavalla: pyörien määrä × 0,6m × 3,75m. Mitoituksessa kannattaa huomioida mahdollisuuksien mukaan myös tavarapyörät, joiden vaatima tilantarve on suurempi.

Huomiota toteutukseen

Pyörätelineiden laadulla on väliä. Runkolukittavat telineet, joihin pyörän saa kiinnitettyä rungostaan mielellään paikalle kiinnitettyyn pyörätelineeseen, lisää pysäköinnin turvallisuutta sisä- ja ulkotiloissa. Erilaisia telinemalleja löytyy runsaasti. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota helppokäyttöisyyteen. Helppokäyttöisyyden kannalta myös telineiden sijoittamisella on merkitystä.

Pyöräpysäköinnin valaistukseen sekä mahdollisiin katosratkaisuihin kannattaa kiinnittää huomioita. Katos tarjoaa suojaa sateelta ja lumelta, mutta myös helppokäyttöistä pysäköintiä. Pyöräpysäköinnin yhteyteen voi myös tarjota pyöräilijöille huoltomahdollisuutta, esimerkiksi pyöräpumppua tai sähköpyörien latausmahdollisuutta.

Seuraa pysäköintitarvetta

Pyöräpysäköinnin kehittämisen seurauksena saattaa yhä useampi saapua töihin pyöräillen. Pyöräpysäköinnin käyttöastetta kannattaa seurata ja pysäköintipaikkoja lisätä tarvittaessa.

Sujuva työmatkapyöräily – Vinkkejä hyviin pyöräilyolosuhteisiinLähteet:

Sujuvasti alusta loppuun. Pysäköinti ja kunnossapito pyöräilyn ja kävelyn edellytyksenä. Liikenteen tutkimuskeskus Verne.

Pyöräpysäköinnin suunnitteluohje


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 14.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.