Motivan uutiset 2017


25.4.2017 8.00

Lämmön ostaminen palveluna yleistyy yrityksissä

Lämmön ostaminen palveluna yleistyy yrityksissä. On järkevää, että yritys keskittyy perusliiketoimintaansa ja antaa lämmöntuotannon alan ammattilaisten hoidettavaksi. Vastuulliset energiavalinnat vaikuttavat myös yritysmielikuvaan.

Jyväskylän energia on kehittänyt Hohka-liikemerkin alla kaukolämpöverkkojen ulkopuolista älykästä lämmönhallintaa. Palvelu sisältää energian erillistuotannon lisäksi yksittäisiä lämpö- ja kylmäkohteita yrityksissä. Tavoitteena on myydä ratkaisuja, eikä pelkästään tekniikkaa. Uuden palvelutuotteen tarjouksia on sisällä nelisenkymmentä, mutta toistaiseksi päätöksiä tilauksista on tullut harvakseltaan.

”Öljyn hinta ja tietynlainen asenteellisuus hidastavat pitkän tähtäyksen investointeja. Helpot väliaikaisratkaisut houkuttavat. Hankintavaihe on ratkaiseva, mutta usein talousnäkökohdat ohjaavat valintaa yrityksissä. Investointeja suunniteltaessa pitäisi katsoa pidemmälle tulevaisuuteen”, sanoo tuotantoinsinööri Sami Kettunen Jyväskylän Energiasta.

Kettusen mukaan myös asiantuntijaresurssin puute näkyy varsinkin pk-yrityksissä, tosin tilanne vaihtelee toimialakohtaisesti. Tähän toisi helpotusta energiakumppanin ottaminen osaksi hankintaa. Osaava kumppani tekee energiakartoituksen ja suunnittelun yhdessä asiakasyrityksen kanssa. Jyväskylän Energiassa puhutaan ”energiavalmennuksesta”, jossa selvitetään se, mitä asiakasyritys oikeasti tarvitsee.

”Osaoptimointia on vältettävä. Myös kiertotalous ja uusiutuvat on huomioitava suunnittelussa. Erilaiset hybridiratkaisut yleistyvät kaiken aikaa”, Kettunen lisää.

Kettusen mukaan markkinoilla esiintyy valitettavasti myös harhaanjohtavaa markkinointipuhetta. ”Suomen sähköverkko on huippukuormituksella jo nykyisinkin tuontisähkön varassa, joten jos kaikki kaukolämpö korvattaisiin maalämmöllä, niin tulisi taatusti sähköpula.”

Sami Kettunen esitteli Hohka-palvelua Vantaalla 14.3. järjestetyssä tilaisuudessa ”Helpot ratkaisut yritysten lämmönhankintaan”.

Tilaisuuden esitykset:Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.