Motivan uutiset 2017


12.9.2017 13.00

Mielipidekirjoitus: Yrityksen materiaalikatselmus on askel kiertotalouteen

Kiertotaloudessa siirrymme aikaan, jossa yhteiskuntien hyvinvointi perustuu palveluja käyttävään kulutukseen ennemmin kuin omistamiseen, sanoo Ilkka Hippinen mielipidekirjoituksessaan.

Maapallon kantokyvyllä ja raaka-aineiden määrällä on rajat. Kiertotaloudessa siirrymme aikaan, jossa yhteiskuntien hyvinvointi perustuu palveluja käyttävään kulutukseen ennemmin kuin omistamiseen. Materiaaleja ei hukata. Niistä syntyy uusia tuotteita.

Kiertotalouden yritykset ovat materiaalitehokkaita. Niissä materiaalivirrat hyödynnetään järkevästi sekä yrityksen sisällä että yritysten välillä.

Raaka-aineita ja materiaaleja kannattaa tarkastella yhtä kriittisesti kuin energia- ja työvoimakustannuksia, sillä resurssitehokas ja energiaviisas yritys pärjää muita paremmin kiristyvässä kilpailussa. Samalla Suomen tavoitteena oleva kiertotalousyhteiskunta muuttuu vähitellen visiosta todellisuudeksi.

Resurssi- ja materiaalitehokkuuden tuomista suorista hyödyistä huolimatta myös valtion satsausta asian vauhdittamiseksi tarvitaan edelleen. Yritysten omat voimavarat eivät yksin riitä tarvittavien systemaattisten työkalujen ja toimintamallien laajamittaiseen ja pitkäjänteiseen kehittämiseen. Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää materiaalikatselmusten toteuttamiseen hankeavustusta katselmoijan työ- ja matkakustannuksiin enintään 40 prosenttia. Tämä koskee niin tuotannollista toimintaa harjoittavia kuin myös asiantuntijayrityksiä.

Motivan mallin mukaiset materiaalikatselmukset toimivat käytännön työvälineinä yritysten ja niiden arvoketjujen materiaalivirtojen tehostamisessa ja kilpailukyvyn parantamisessa. Teolliset Symbioosit Suomessa (FISS) -toimintamalli taas auttaa yrityksiä löytämään kumppaneita ja keksimään uusia tapoja hyödyntää sivuvirtojaan.

Kemian-, metsä-, elintarvike-, teknologia-, ja rakennusteollisuuden yhteenlasketut materiaalikustannukset olivat vuonna 2013 yhteensä noin 50 miljardia euroa. Toimialakohtaiset kuluerien tarkastelut tuovat selkeästi esille yritysten suurimmat kustannustekijät. Esimerkiksi elintarvike- ja kemianteollisuudessa materiaalikustannusten osuus on jopa 10–20 -kertainen verrattuna energiakustannuksiin.

Materiaalikustannuksissa piilee merkittävä säästöpotentiaali, jonka yritys voi realisoida kustannussäästöiksi.

Teksti: johtava asiantuntija Ilkka Hippinen, Motiva Oy

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 11.09.2017:
Mielipidekirjoitus: Yrityksen materiaalikatselmus on askel kiertotalouteen

LIsää aiheesta:
Materiaalikatselmukset
Teolliset symbioosit – FISS


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 12.9.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.