Motivan uutiset 2017


10.10.2017 10.00

Paranna työolosuhteita tehdashallissa energiafiksulla ilmanvaihdolla

Teollisuuskiinteistöissä hyvä ja tarkoituksenmukaisesti toimiva ilmanvaihto parantaa energiatehokkuutta ja tuotantohenkilöstön työolosuhteita. Motivan asiantuntija listaa keinot, jotka tehostavat ilmanvaihdon toimivuutta ja energiankäyttöä.

– Hyvät tuotanto- ja työskentelyolosuhteet ovat teollisuuskiinteistöjen ilmanvaihdon ykkösprioriteetti. Ilmanvaihdon energiatehokkuuteen kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. Oikein toteutettuna ilmanvaihdon energiatehokkuustoimet parantavat tuotantotilojen sisäolosuhteita ja tuovat tuntuvia kustannussäästöjä, sanoo Motivan johtava asiantuntija Erja Saarivirta.

Alipaine sekoittaa pakan ja heikentää energiatehokkuutta

Saarivirran mukaan tuotantotilojen alipaineisuus on monen teollisuuskiinteistön ilmanvaihdon akilleenkantapää. Vuosien saatossa tuotannon muuttuessa poistojen määrää on lisätty, mutta tuloilmamääriä ei olla lisätty samassa suhteessa.

– Monessa tehtaassa tiloista poistettava ilmamäärä on suurempi kuin tuloilman määrä. Tämä aiheuttaa alipaineen tiloihin, mikä johtaa energiatehottomaan ja hallitsemattomaan ilmanvaihtoon. Alipaine pyrkii aina tasautumaan, jonka seurauksena jokaisella oven avauksella kylmä ulkoilma siirtyy sisätiloihin ja kasvattaa lämmityslaskua.

Myös tehtaan eri tilojen välillä voi olla suuriakin paine-eroja, mikä hankaloittaa ilmavirtojen ja sisäolosuhteiden hallintaa. Valtaosassa tehtaita on tiloja, joissa tarvitaan tehostettua ilmanvaihtoa esimerkiksi käryjen tai hienojakeisen hiontapölyn vuoksi. Jos likaisten ilmavirtojen poisto ei ole riittävää, ilman epäpuhtaudet jäävät kuormittamaan tuotantotilan sisäilmaa tai leviävät muihin tuotantotiloihin. Se heikentää merkittävästi ilmanlaatua ja työskentelyolosuhteita.

Poistoilman lämpö talteen

Monista yrityksistä löytyy lisäpotentiaalia poistoilman lämmöntalteenottoon.

– Lämmöntalteenoton toimivuutta kannattaa seurata ja aika ajoin tarkistuttaa. Toiminnan muuttuessa lämmöntalteenoton energiansäästöpotentiaali kannattaa aina arvioida uudelleen, Saarivirta vinkkaa.

Ilmanvaihtojärjestelmän oikeilla säädöillä ja käyttötavoilla on suuri merkitys. Tarpeenmukainen käyttö on kaiken a ja o. Jos tuotantoa ei ole esimerkiksi öisin tai viikonloppuisin, kannattaa ilmanvaihdon käyntiaikoja muuttaa. Poistoilmavirtojen pienentäminen tai ilman palauttaminen suodatettuna esimerkiksi toimistotiloista tuotantotiloihin voi tuoda myös säästöjä lämmityskuluihin.

Lika pois lämmönsiirtopinnoilta

Lämmönsiirtopintojen likaantuminen heikentää energiatehokkuutta. Pinnoille kertyvä lika voi olla toimialasta riippuen esimerkiksi öljyä, rasvaa, pikeä, puu-, metalli- tai muovipohjaista pölyä. Ratkaisun vaivaan tuo suodatus tai puhdistus. Jos yrityksellä ei ole tiedossa mitä pinnoille kasaantuva lika on, kannattaa se selvittää ensin, sen jälkeen voidaan miettiä parasta keinoa torjua likaantumista.

– Suodatuksesta ja lämmönvaihtimien säännöllisestä puhdistuksesta ei kannata tinkiä, sillä lämmöntalteenoton ohitus suodattimen tai kennoston tukkeutumisen vuoksi lisää tuntuvasti lämmityskuluja. Esimerkiksi 50 kW teholla toimiva ilmastoinnin lämmöntalteenoton ohitus aiheuttaa ylimääräisiä lämmityskustannuksia lähes 9 000 € vuodessa, summaa Saarivirta.

Kokonaiskuva haltuun

Kokonaiskuvan hahmottamiseksi ja oikeiden jatkotoimien löytämiseksi Saarivirta kannustaa satsaamaan mittauksiin. Selvitä mittauksin ilmatase, energiatase, lämmöntalteenoton potentiaali ja ilmanlaatu.

Motiva on tarkastellut teollisuuden kiinteistöjen ilmanvaihdon energiatehokkuutta yhdessä teollisuusyritysten ja teknolgiatoimittajien kanssa. Yhteistyöhön ovat osallistuneet Beckhoff Automation Oy, Corenso United Oy Ltd, Nokian Renkaat Oyj, Retermia Oy, TECA Oy ja Valmet Technologies Oy. Yhteistyön pohjalta julkaistaan syksyn aikana teollisuudelle suunnattu tietopaketti, joka opastaa ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamisessa. Vuoden vaihteessa Motiva julkaisee myös energiakatselmointiohjeen ilmanvaihdoltaan haastaviin teollisuuskiinteistöihin.

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Erja Saarivirta
puh. 040 669 4119, erja.saarivirta@motiva.fi

VINKIT ENERGIATEHOKKAASEEN JA TOIMIVAAN ILMANVAIHTOON

Ilmatase kuntoon

Selvitä tulo- ja poistoilman määrät. Ovatko ne tasapainossa? Miten tuloilma/poistot sijoittuvat tehtaassa? Jos tilanne on epäsuhtainen, paine-erot tilojen välillä kasvavat liikaa. Voimakkaasti alipaineinen tila imee ilmaa muista tiloista/ulkoa.

Ilmanvaihtotekniikka

Millaista ilmanvaihtotekniikkaa on käytössä? Ovatko puhaltimet suorakäyttöisiä? Onko käytettävät moottorit energiatehokkaita? Toimivatko kohdepoistot riittävän tehokkaasti? Miten tuloilma puhalletaan tilaan?

Lämpö talteen

Löytyykö lämmöntalteenotossa lisäpotentiaalia (lämpöä talteen prosessista tai poistoilmasta)? Toimiiko lämmöntalteenotto suunnitellusti? Voiko osan poistoilmasta suodattaa ja palauttaa takaisin tilaan? Seurataanko lämmöntalteenoton toimintaa automaatiojärjestelmässä?

Automaatio avuksi

Hyödynnä automaatioratkaisujen mahdollistama seuranta- ja säätömahdollisuudet.

Likaantuminen kuriin

Likaantuminen heikentää ilmanlaatua ja lämmönsiirtoa. Seuraa likaantumista – löydä keinot likaantumisen hallintaan suodatus- ja putsauskeinoilla.

Huolto & kunnossapito

Pidä huolta säännöllisestä huollosta ja kunnossapidosta.

Kouluta henkilöstöä

Opeta henkilöstö ymmärtämään ilmanvaihdon energiatehokkuuteen liittyvät syy-seuraussuhteet.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 10.10.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.