Motivan uutiset 2017


15.3.2017 14.00

PK-yritys, tiedätkö paljon voit säästää energiakuluissa?

Motiva on julkaissut netissä toimivan pikatestin, joka auttaa yrityksiä hahmottamaan, kuinka paljon energiakuluja on mahdollista vähentää energiatehokkuuden avulla.

Energialeikkuri_banneri
– Luvut ovat keskiarvoja Motiva-mallisissa energiakatselmuksissa vuosien varrella löydetyistä energiansäästömahdollisuuksista. Moni PK-yrityksen toimitusjohtaja yllättyisi säästömahdollisuuksien suuruudesta. Etenkin, kun kustannussäästö näkyy suoraan tuloslaskelman alimmalla rivillä, sanoo Motivan johtava asiantuntija Tomi Kiuru.

PK-yritysten kannattaisi Kiurun mukaan selvittää aktiivisemmin mahdollisuuksia tehostaa energiankäyttöään.

– Jokaisesta yrityksestä löytyy joukko kannattavia energiansäästötoimia, jotka toteuttamalla yritys voisi kannattavasti säästää vuosittain pitkän pennin. Mitä suurempi yrityksen energialasku on, sitä suurempi on rahallinen säästöpotentiaali. PK-teollisuuden yritykset voisivat helposti realisoida löydetyt säästömahdollisuudet isoiksi kustannussäästöiksi, jotka voivat olla kymmenistä jopa satoihin tuhansiin euroihin vuodessa. Investointien kannattavuutta parantaa edelleen myös niihin usein saatavissa oleva tuki.

Energiakatselmus on varma valinta

Motivan kehittämän energiakatselmusmallin mukaan tehty energiakatselmus on tunnettu ja luotettava tapa löytää merkittävimmät ja taloudellisesti kannattavimmat keinot säästää energiaa ja vähentää energiakustannuksia.

– Täysin universaaleja energiansäästökonsteja on rajoitetusti, joten jokaisessa kohteessa tarvittavat toimet ovat kohdekohtaisia ja erilaisia. Katselmus tuottaa sen tilanneelle organisaatiolle listan juuri heille sopivimmista energiatehokkuustoimista kannattavuuslaskelmineen. Selvityksen aikana myös yrityksen henkilöstön tietoisuus ja ymmärrys energiatehokkuusasioista kasvaa, Kiuru toteaa.

Ulkopuolisten ammattilaisten toteuttama katselmus sopii erityisen hyvin pk-teollisuuden ja palvelualan yrityksille sekä kuntien ja toimitilayritysten kiinteistöille.

Energiakatselmuksista havaitut säästömahdollisuudet toteuttamalla vuosittaisia energiakuluja on mahdollista vähentää keskimäärin noin 13 prosentilla. Luku vaihtelee aloittain ja yrityksittäin. Esimerkiksi toimistorakennuksissa energiakuluja on mahdollista vähentää 15 prosenttia ja PK-teollisuudessa 16 prosenttia.

Energiakatselmuksissa havaitut toimistorakennusten ja PK-teollisuuden säästömahdollisuudet:
Energiakatselmus_säästöpotentiaalitKuva: Eri tyyppisten kohteiden energiakatselmuksissa havaitut säästömahdollisuudet.

Valtiolta tukea selvityksen tekemiseen

Valtio myöntää tukea Motiva-mallin mukaisiin energiakatselmuksiin PK-yrityksille ja kunnille. Tuen määrä kaikille kunnille sekä mikro- ja pk-yrityksille on 50 % katselmuksen hyväksytyistä työkustannuksista.

Energiakatselmustuet

Ammattilaiset käytössänne ympäri Suomen

Motiva-mallin mukaisia energiakatselmuksia tekevät pätevöityneet energiakatselmoijat, jotka ovat Motivan katselmointiin kouluttamia lämpö- ja sähköalan asiantuntijoita. Motiva on kouluttanut Suomessa noin 2000 energiakatselmoijaa. Energiakatselmuksia toteuttavia katselmoijayrityksistä on Suomessa noin 60.

Katso, mitkä yritykset toteuttavat energiakatselmuksia:
Pätevöityneet energiakatselmoijat

Lisätietoja ja ohjeita katselmuksen tilaajalle:
www.motiva.fi/energiakatselmus

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
tomi.kiuru@motiva.fi
puh. 09 6122 5009


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 9.8.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.