Motivan uutiset 2017


5.12.2017 17.00

Työmatkaliikkumisen suunnittelu tuo rahanarvoisia säästöjä työnantajalle

Työpaikan liikkumissuunnitelman avulla tunnistetaan organisaation mahdollisuudet edistää työntekijöiden viisasta liikkumista ja vähentää henkilöauton käyttöä. Valpastin Oy:n toteuttamassa Liikkumissuunnitelman hyödyt euroina -hankkeessa osoitettiin, että laadukas työmatkaliikkumisen suunnittelu säästää rahaa ja lisää työntekijöiden hyvinvointia.

Työnantajilla on merkittävä vaikutus työntekijöiden liikkumiseen kodin ja työpaikan välillä. Valintoihin esimerkiksi auton, joukkoliikenteen tai polkupyörän välillä voidaan vaikuttaa muun muassa taloudellisilla kannustimilla, työpaikan pysäköintipolitiikalla sekä suihkutilojen ja pyöräpysäköinnin avulla. Liikkumissuunnitelman hyödyt euroina -hankkeessa selvisi, että erilaiset viisaan liikkumisen investoinnit ja toimenpiteet tuovat työnantajille selvää taloudellista hyötyä.

Vähemmän sairauspoissaoloja ja pysäköintipaikkoja

Hankkeessa toteutettiin esimerkkilaskelmia kahdessa erityyppisessä työpaikassa. Työpaikat olivat Elisa Oyj ja Kangasalan kunta. Molemmilla työpaikoilla tehtiin henkilöstön työmatkakyselyt ja näiden tulosten pohjalta liikkumissuunnitelmat.

Kyselyiden ja suunnitelmien pohjalta pystyttiin laskemaan arvioita erilaisten viisaan liikkumisen toimenpiteiden euromääräisistä hyödyistä työnantajalle. – Suorana kustannuksena työsuhdematkalippu voi tuntua työnantajalle suurelta, mutta hyötyjä tulee kuitenkin vähentyneen pysäköintipaikkatarpeen ja lisääntyneen hyötyliikunnan tuomien etujen muodossa, kertoo Mari Päätalo Valpastin Oy:stä.

Työsuhdematkalipun avulla saadaan joukkoliikenteen ja sitä kautta hyötyliikunnan pariin myös sellaisia työntekijöitä, jotka eivät tällä hetkellä harrasta riittävästi liikuntaa. Liikunnan lisääntyminen juuri tässä työntekijäryhmässä vähentää tutkitusti sairauspoissaoloja. – On myös hyvä huomata, että tällä hetkellä henkilöstön pysäköinti on monelle työpaikalle merkittävä kustannus, Päätalo lisää.

Kulkutapamuutos kannattaa

Kumpikin esimerkkityöpaikoista otti hankkeen tulokset hyvillä mielin vastaan. Hankkeen myötä on selvästi osoitettavissa, että viisaaseen liikkumiseen kannustaminen on kannattavaa. Tehdyt toimenpiteet eivät ole vain menoeriä, vaan ne maksavat itsensä takaisin. Työnantajan lisäksi hyödyistä nauttivat henkilöstö ja ympäristö.

– Kahdessa työpaikkaesimerkissämme laskimme, että nämä työsuhdematkalipun käyttöönotosta saatavat välilliset säästöt työpaikoille ovat satoja tuhansia euroja. Laskelmiemme mukaan säästöt kattavat työsuhdematkalipusta aiheutuvat kustannukset, Päätalo toteaa.

Työnantajien käytössä on monipuolinen keinovalikoima, jonka avulla edistää työntekijöiden viisasta liikkumista. Järkevästi suunniteltu työmatkaliikkuminen ei ole vain suurten kaupunkiseutujen juttu, se onnistuu myös pienemmillä paikkakunnilla. Suuri osa hankkeessa selvitetyistä toimista maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisen vuoden aikana.

Uusia innovaatioita kestävään työmatkaliikkumiseen

Liikkumissuunnitelman hyödyt euroina -hankkeen toteutti Valpastin Oy. Hanke on saanut Liikenneviraston, Sitran, Trafin ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman myöntämää Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen T&K-rahoitusta. Rahoitus myönnettiin seitsemälle hankkeelle, jotka toteuttavat vuoden 2017 aikana uudenlaisia ja innovatiivisia työmatkaliikkumisen toimintamalleja. Hakuprosessia koordinoi rahoittajien toimeksiannosta Motiva.

Lue lisää Valpastin Oy:n uutiskirjeestä >>


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 12.12.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.