Motivan uutiset 2018


10.12.2018 Motiva ja Sitra keräävät kokemuksia yhteishankintojen järjestämisestä kotitalouksille

Aurinkosähkön käyttöönottoa on viime vuosina vauhditettu muutamilla yhteishankintakampanjoilla eri puolilla Suomea. Motiva kokoaa Sitran toimeksiannosta yhteishankintojen järjestäjien, järjestelmätoimittajien ja kuluttajien kokemuksia toteutetuista hankkeista ja näkemyksiä siitä, miten yhteishankintoja tulisi kehittää.

Lue lisää

 

4.12.2018 Kysely – BUILD UP Skills – Energiatehokkaan rakentamisen koulutusmateriaalit – Koulutusaineistojen kehittäminen

Vastaa kyselyyn ja kerro meille, miten haluat koulutusaineistoja parannettavan ja kehitettävän, että ne vastaisivat tarpeisiisi mahdollisimman hyvin!

Lue lisää

 

4.12.2018 Kestävä joulu – ilmastoystävälliset joululahjavinkit

Joulun lahjastressin voi helposti ohittaa Kuluttajien energianeuvonnan joululahjavinkeillä. Lahjan saajan lisäksi näistä lahjoista on iloa myös ympäristölle, sillä olemme valinneet lahjaideoiksi sellaisia tuotteita ja palveluita, jotka ovat kestäviä ja ilmastoystävällisiä. Poimi tästä ideat ja paketoi hyvää joulumieltä.

Lue lisää

 

28.11.2018 Kestävän työmatkaliikkumisen edelläkulkija -työpaikat on valittu

Kestävään ja hyvinvointia lisäävään työmatkaliikkumiseen panostaminen kannattaa. Tämän ovat huomanneet myös syksyllä 2018 palkitut Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -työpaikat eri puolilla Suomea.

Lue lisää

 

22.11.2018 Jätteiden ja sivuvirtojen tietoalusta tehostaa materiaalien vaihdantaa

Kiertotalous luo liiketoimintaa ja kasvumahdollisuuksia. Esimerkiksi jätteistä tuotetaan jo energiaa ja sivuvirtoja prosessoidaan raaka-aineiksi. Aivan uusia mahdollisuuksia avautuu yrityksille, jotka jalostavat uusista teknologioista ja datasta työkaluja kiertotalouden tarpeisiin, kuten kiertotalouteen perustuvien toimitusketjujen optimointiin.

Lue lisää

 

30.10.2018 Motivan miniseminaarissa asiaa energiatehokkuudesta Tampereen Energiamessuilla 23.10.2018

Tampereen Energiamessuilla tiistaina 23.10. järjestetyssä Motivan miniseminaarissa nostettiin esiin energiatehokkuus, kun lavalla esiintyivät Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru, ARE Oy:n kylmämestari Esa Maula ja Granlund Oy:n energia-asiantuntija Jussi From.

Lue lisää

 

22.10.2018 Lappeenrannassa ongelmana kiinteistöjen lämmitys fossiilisilla polttoaineilla

Jokainen katselmoitava kohde on oma uniikki alueensa. Erityisesti katselmuskohteen elinkeinorakenne heijastuu kokonaisenergiataseessa. Lappeenrannassa on uusiutuvan energian lähteistä eniten käytetty puupolttoaineita. Tänä vuonna toteutetun katselmuksen mukaan sekä puupolttoaineiden että aurinkoenergian hyödyntämistä olisi mahdollista edelleen lisätä kaupungissa.

Lue lisää

 

22.10.2018 Kukkuroinmäen biokaasulaitoshanke käynnistyy Lappeenrannassa

Lappeenrannassa tänä vuonna toteutetussa uusiutuvan energian kuntakatselmuksessa havaittiin, että alueella on useita biohajoavia virtoja, joilla olisi metaanintuottopotentiaalia. Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n hallitus teki syyskuussa päätöksen Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen biokaasulaitoshankkeen käynnistämisestä. Kaasulla korvataan liikenteen fossiilisia polttoaineita.

Lue lisää

 

22.10.2018 Kuopio investoi suunnitelmallisesti aurinkoenergiaan

Kaupunki investoi vuosittain suunnitelmallisesti 2–3 omassa kohteessa aurinkoenergian tuotantoon. Tilakeskuksen kiinteistöissä luovutaan öljylämmityksestä vuoteen 2025 mennessä.

Lue lisää

 

22.10.2018 Paperitehtaiden hukkalämpö hyötykäytössä Jämsässä

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, länsirannalla sijaitseva Jämsä tilasi uusiutuvan energian kuntakatselmuksen elokuussa 2017 Benet Oy:ltä. Jämsän alueella puupolttoaineet ovat selvästi merkittävin energianlähde, mutta myös turvetta ja öljyä käytetään edelleen. Paperitehtaiden hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämmön lähteenä.

Lue lisää

 

18.10.2018 Vastaa kyselyyn taloyhtiön energiatehokkuustoimista

Selvitämme kyselyllä taloyhtiöiden energiatehokkuuden parantamiseen liittyviä asenteita, tietoja ja osaamista. Tuloksia hyödynnetään tietoaineistojen ja neuvonnan kehittämiseen.

Lue lisää

 

18.10.2018 Mikä maksaa? 57 minuuttia asiaa energiansäästöstä

Yle 1:n Mikä maksaa -ohjelmassa keskusteltiin kodin energiansäästöstä, lämmitysjärjestelmän valinnasta ja vaihdosta, taloyhtiöiden energiatehokkuuden edistämisestä.

Lue lisää

 

12.10.2018 Aurinkoenergia hyötykäyttöön hakelämpökohteissa

Aurinkoenergian hyödyntäminen hakelämmityskohteessa on mahdollista, mutta vielä melko harvinaista.

Lue lisää

 

8.10.2018 Automaation tarve kasvaa tulevaisuudessa

Toimiva rakennusautomaatio on tärkeä tekijä rakennuksen sisäilmaolosuhteiden hallinnassa sekä jatkossa myös kysyntäjouston hyödyntämisessä.

Lue lisää

 

1.10.2018 Syksyn webinaarisarjan aiheena energiatehokkuus hankinnoissa

Motiva järjestää webinaarisarjan, jonka aiheena on energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa hankinnoissa. Kolmessa eri aihealueen webinaarissa pureudutaan kiinteistöjen, sosiaali- ja terveysalan sekä koulu- ja sivistystoimen energiatehokkaiden hankintojen mahdollisuuksiin.

Lue lisää

 

28.9.2018 Energiansäästöviikkoon ehtii hyvin mukaan

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään tuttuun tapaan viikolla 41 – lokakuun 8.–14. päivinä.

Lue lisää

 

24.9.2018 Milo Leidenius harjoittelijaksi Motivaan

Asiakaspalvelulinjalta merkonomiksi valmistunut Milo Leidenius aloitti Motivassa 3 kuukauden työharjoittelujakson.

Lue lisää

 

19.9.2018 Energia & Vastuullisuusviestintä

Monet energiatehokkuussopimukseen liittyneet yritykset ja kunnat ovat jo vuosia tehneet pieniä ja suuria tekoja fiksumman energiankäytön eteen, mutta työn hedelmistä voisi pitää suurempaakin meteliä. Miten teoista kannattaa viestiä niin, että se on riittävän ymmärrettävää ja ennen kaikkea kiinnostavaa?

Lue lisää

 

11.9.2018 Motiva Kuntamarkkinoilla: energiatehokkuus kiinnostaa kuntia

Energiatehokkuus hankinnoissa kiinnostaa kuntia, mutta käytännön toteuttamisessa ja osaamisessa paljastui puutteita. Motiva on mukana Kuntamarkkinoilla 12. - 13.9. - tule juttelemaan kanssamme Kuntatalolle, kerromme lisää!

Lue lisää

 

7.9.2018 KEINO kartoittaa julkisen hankintaosaamisen tilaa Suomessa

KEINO-osaamiskeskus on käynnistänyt kyselyn, jonka avulla selvitetään, millaisella tasolla kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen hankintaosaaminen Suomen eri julkisissa organisaatioissa on.

Lue lisää

 

6.9.2018 Euroopan liikkujan viikko 16.–22.9. – Miksaa ja Mene!

Euroopan Liikkujan viikolla syyskuussa kannustetaan ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja. Esillä ovat kaikki viisaan liikkumisen muodot, kuten kävely, pyöräily, joukkoliikenne ja fiksumpi autoilu. Viikon päättää maailmanlaajuinen Auton vapaapäivä 22.9.

Lue lisää

 

28.8.2018 Energiansäästöviikkoon kannattaa jo ilmoittautua!

Mikään ilmastonmuutosta hidastava ja kestävää elämäntapaa edistävä teko ei ole liian pieni tehtäväksi. Ilmastonmuutoksen torjuminen on meidän jokaisen asia, jokainen sitä auttava teko tarvitaan. Viestintäpäällikkömme Leila Timonen kertoo oheisella videolla, miksi Energiansäästöviikkoa kannattaa viettää. Pidetään yhdessä meteliä kestävästä tulevaisuudesta viikolla 41!

Lue lisää

 

20.8.2018 CIVINET Finland -verkosto kestävämmän ja paremman kaupunkiliikenteen asialla

CIVINET Finland on suomalaisten kaupunkien ja kuntien yhteistyöverkosto, jonka toiminta linkittyy CIVITAS-ohjelmaan. CIVITAS on Euroopan unionin vuonna 2002 käynnistämä ohjelma, jossa tähdätään kestävämpään ja parempaan kaupunkiliikenteeseen. Kansallisia CIVINET-verkostoja on tällä hetkellä 13 ympäri Eurooppaa.

Lue lisää

 

20.8.2018 Selvitys liikkumisen ohjauksen valtionavustushankkeista vuosilta 2014–2017

Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksia on eri muodoissa myönnetty vuodesta 2010 lähtien, mutta kokoavaa tietoa hankkeiden tuloksista, vaikutuksista ja haasteista ei ole ollut saatavilla. Liikenneviraston ja Motivan selvitys vastaa tähän tiedon tarpeeseen vuosien 2014-2017 osalta. Tällä ajanjaksolla avustettuja hankkeita on ollut yhteensä 90 kappaletta.

Lue lisää

 

16.8.2018 Riikka Holopainen Ympäristömerkintä Suomi Oy:n toimitusjohtajaksi

Tekniikan tohtori Riikka Holopainen aloitti Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtajana maanantaina 13.8.2018. Uudessa työssään hän haluaa tuoda selkeästi esille Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin monet hyödyt niin kuluttajille, yrityksille kuin kaupungeille.

Lue lisää

 

15.8.2018 Salon kaupunki käytti vastuullisuuskriteereitä elintarvikehankintojen kilpailutuksessa

Salon kaupunki toteutti elintarvikehankintojen kilpailutuksen vuoden 2017-2018 aikana. Kilpailutuksessa käytettiin vastuullisuuskriteereitä, jotka edistävät eläinten hyvinvointia ja terveyttä, elintarviketurvallisuutta sekä ottavat huomioon hankinnan ympäristövaikutukset sekä sosiaalisen vastuullisuuden. Kilpailutuksen tuloksena myös elintarvikkeiden kotimaisuusaste parani.

Lue lisää

 

15.8.2018 Vantaa etsii uusia keinoja vastuullisempiin elintarvikehankintoihin

Vantaan kaupunki on strategiassaan asettanut haastavat ympäristötavoitteet: vuonna 2030 kaupunki aikoo olla hiilineutraali, jätteetön ja välttää ylikulutusta. Siksi jo nykyisellä valtuustokaudella on ryhdytty etsimään keinoja vastuullisempien elintarvikehankintojen tekemiseen.

Lue lisää

 

10.8.2018 Kiertotalouden Kasvupolun voittajaksi Soilfood Oy

Kiertotalouden Kasvupolun lupaavimmaksi kasvajaksi on Kasvu Openin sparrausprosessin jälkeen valittu Soilfood Oy Helsingistä. Kunniamaininnan sai yhteensä kolme yritystä: SFTec Oy Oulusta sekä Soil Scout Oy ja Koepala Packaging Oy Helsingistä.

Lue lisää

 

3.7.2018 Korjausrakentaminen tehostuu Helsingissä ja Lahdessa Smart & Clean -hengessä

VTT ja joukko rakennusalan yrityksiä tehostavat yhteisessä Renovation Leap -hankkeessaan asuinkerrostalojen korjausrakentamista.

Lue lisää

 

2.7.2018 Motiva Services Oy jakaantuu kahdeksi yhtiöksi

Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin hallinnointi siirtyi 1.7.2018 Motiva Oy:n uudelle tytäryhtiölle Ympäristömerkintä Suomi Oy:lle.

Lue lisää

 

19.6.2018 Taloyhtiöiden energiankäyttö esillä Energiansäästöviikolla

Taloyhtiön energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi helposti hillitä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä. Valtakunnallinen Energiansäästöviikko nostaa tänä vuonna keskiöön taloyhtiöiden energiansäästön, omistajien ja asukkaiden näkökulmista. Viikkoa vietetään tuttuun tapaan viikolla 41, eli 8.–14. lokakuuta.

Lue lisää

 

8.6.2018 Hankkija: Vastaa kyselyyn julkisista ruokapalvelu- ja elintarvikehankinnoista

Motiva selvittää maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta julkisiin elintarvikehankintoihin liittyviä vastuullisuusnäkökulmia ja sitä miten ne on otettu huomioon hankinnoissa ja hankintoja ohjaavissa linjauksissa.

Lue lisää

 

30.5.2018 Energiatehokkuus rohkeasti hankintakriteeriksi

Energiatehokkuus hankinnoissa kiinnostaa kuntia, mutta käytännön toteuttamisessa ja osaamisessa paljastui puutteita. Tavoitteet energiatehokkaille hankinnoille on asetettu yli puolessa kyselyyn maaliskuussa 2018 vastanneista kunnista, mutta tavoitteiden jalkautuminen käytännön hankintatoimintaan kaipaa vielä järjestelmällisyyttä.

Lue lisää

 

17.5.2018 Nimitys Motivassa

DI Elina Leskinen aloitti 14.5.2018 Energiatehokkuusliiketoiminta-alueella nuorempana asiantuntijana. Hänen työtehtävänsä liittyvät erilaisiin energiatehokkuushankkeisiin.

Lue lisää

 

16.5.2018 Pk-yrityksille uusi ketterä energiakatselmus

Motiva on julkaissut uuden energiakatselmusmallin, joka tarjoaa pk-yrityksille kustannustehokkaan, mutta riittävän kokonaisvaltaisen ja laadukkaan menettelyn energiataloudellisuuden kartoittamiseen. Uusi 2-vaiheinen malli on räätälöity erityisesti pienille ja keskisuurille teollisuusyrityksille.

Lue lisää

 

15.5.2018 Motivan vuoden 2017 toimintakertomus julkaistu

Kestävän ja hyvinvoivan Suomen rakentaminen on toimintamme ytimessä. Valtion kestävän kehityksen yhtiönä luotsaamme valtionhallintoa, kuntia, yrityksiä ja kuluttajia kohti energia- ja resurssitehokasta, innovatiivista sekä ennakkoluulottomasti kokeilevaa yhteiskuntaa.

Lue lisää

 

9.5.2018 Tutkapari Podcast – Hyvinvointia kuntaan ja säästöjä kunnan kassaan vaikuttavuusinvestoinneilla

Tutkaparin syynissä ovat vaikuttavuusinvestoinnit, joissa yksityistä pääomaa kanavoidaan hankkeisiin, joilla tavoitellaan myönteistä ja mitattavaa yhteiskunnallista hyötyä. Vaikuttavuusinvestoinneilla voidaan lisätä vaikkapa maahanmuuttajien työllistymistä tai ennaltaehkäistä kakkostyypin diabetesta.

Lue lisää

 

3.5.2018 Jäähdytyslaitteiden hukkalämpö haltuun Jyväskylän yliopistossa

Jyväskylän yliopiston fysiikan ja kemian laitoksella säästetään vuosittain yli 30 000 euroa ottamalla talteen jäähdytyslaitteiden tuottama hukkalämpö.

Lue lisää

 

26.4.2018 Ilmoittaudu KEINOn lanseeraustilaisuuteen ti 22.5.2018

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO esittelee toimintaansa asiakkailleen Helsingissä Kuntatalossa tiistaina 22.5.2018. Tilaisuus on avoin kaikille KEINOn toiminnasta kiinnostuneille hankinta-ammattilaisille.

Lue lisää

 

9.4.2018 Rahoituksella uusia innovaatioita fiksuun työmatkaliikkumiseen

Työnantajilla on mahdollisuus vaikuttaa työntekijöiden kulkutapavalintoihin työ- ja työasiamatkoilla. Työntekijöitä voi kannustaa tai ohjata kestävien kulkumuotojen käyttöön tarjoamalla erilaisia palveluita ja ratkaisuja arjen matkoille.

Lue lisää

 

9.4.2018 Uusiutuvan energian käyttö kasvaa Lappeenrannassa

Lappeenrannassa käynnistyi uusiutuvan energian kuntakatselmus vuoden 2018 alussa. Valmista pitäisi olla syyskuun lopussa. Suomen ympäristökeskus järjestää Lappeenrannassa 19. huhtikuuta Ilmastonmuutoksen pysäytyspäivän, jossa on väliaikatietoja myös kuntakatselmuksen etenemisestä.

Lue lisää

 

9.4.2018 Oikeat käyttö- ja huoltotavat tekevät puulämmityksestä energiatehokasta

”Päädyimme puukeskuslämmitykseen ihan sen edullisen alkuinvestoinnin takia”, sanoo Lohjalla pientalossa asuva Mirva Gullman biokattilaneuvonnan tuoreessa videohaastattelussa.

Lue lisää

 

9.4.2018 Sopiiko aurinkosähkö sinulle?

Aurinkosähköjärjestelmien avaimet käteen -toimitusten hinnat ovat painuneet jo selvästi alle 2000 euroon kilowattia kohti, mikä parantaa aurinkosähkön pientuotannon kannattavuutta. Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön, joten järjestelmän mitoitus kannattaa tehdä huolellisesti – mieluiten asiantuntevan suunnittelijan avustuksella.

Lue lisää

 

5.4.2018 Sähköautojen lataus- ja markkinatilannekysely

Tervetuloa vastaamaan sähköautojen kotilatausta ja markkinatilannetta kartoittavaan kyselyyn! Kysely on osa Valtioneuvoston kanslian tilaamaa tutkimushanketta "Sähkö- ja kaasuautojen kustannustehokkaat edistämistoimet", ja sen toteuttaa VTT yhdessä Motivan ja Kiinteistöliiton kanssa. Kysely on osittain yhteneväinen Kiinteistöliiton tämän kevään korjausrakennebarometrin kanssa.

Lue lisää

 

4.4.2018 Viisaan Liikkumisen Tulkki liikuttaa lahtelaisyrityksiä

Viisaan Liikkumisen Tulkki on toimintamalli, jonka avulla Lahden kaupunki kannustaa ja auttaa juurruttamaan fiksun työmatkaliikkumisen pysyväksi osaksi lahtelaisten yritysten toimintakulttuuria. Tulkki on kaupungin vastaus työnantajien esittämälle toiveelle saada apua fiksujen liikkumisvalintojen edistämiseen.

Lue lisää

 

3.4.2018 Motiva sparraa yrityksiä Kasvu Open -ohjelmassa

Motiva tukee kiertotalouden ja energia-alan yritysten kasvupolkuja Kasvu Openissa, joka on Suomen suurin sparrausohjelma yrityksille.

Lue lisää

 

13.3.2018 KEINO tukee innovatiivisia julkisia hankintoja

Tänään 13.3.2018 julkistettiin työ- ja elinkeinoministeriön lehdistötilaisuudessa uusi kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus, KEINO.

Lue lisää

 

8.3.2018 Motiva mukana uusiomaarakentamisen edistämistyössä

Suomessa syntyy vuosittain jopa miljoona tonnia maarakentamiseen soveltuvia uusiomateriaaleja, joilla voidaan korvata luonnon kiviainesten käyttöä. Uusiomateriaalien käyttö maarakentamisessa onkin keskeistä kiertotaloutta tavoiteltaessa.

Lue lisää

 

8.3.2018 Fiksut hankinnat avainasemassa liikkumisen ja kuljetusten murroksessa

Julkinen sektori hankkii merkittäviä määriä erilaisia ajoneuvoja ja kuljetuksia, kuten henkilö- ja tavarakuljetuksia. ELY-keskukset sekä muut palvelusopimusasetuksen mukaiset toimivaltaiset viranomaiset taas kilpailuttavat joukkoliikennepalveluja. Julkiset hankinnat voivat vauhdittaa vähäpäästöisten ajoneuvojen ja kuljetusten yleistymistä.

Lue lisää

 

20.2.2018 Uusi EREK-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea pk-yrityksille

Vasta julkistettu Euroopan laajuinen verkkopalvelu kokoaa resurssitehokkuustietoa ja itsearviointityökaluja sekä muuta tukea yhteen sivustoon, jotta pk-yritykset saisivat käytännönläheisiä vinkkejä resurssitehokkuutensa parantamiseksi. Tarkoituksena on samalla verkostoida yrityksiä keskinäiseen vuorovaikutukseen, yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon.

Lue lisää

 

14.2.2018 Pääkaupunkiseudun viisaan liikkumisen palvelut yhteiseen markkinapaikkaan

Viisaan työmatkaliikkumisen, kuten kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen tukeminen on työnantajalle imago- ja rekrytointietu. Näiden lisäksi viisas liikkuminen parantaa työhyvinvointia ja terveyttä, on vähäpäästöistä sekä pienentää liikkumisesta aiheutuvia kustannuksia. Helsingin seudun liikenne, HSL on koonnut yhteen viisaan liikkumisen palvelutarjontaa juuri avattuun Yrityspalvelut-sivustoon. Sivusto helpottaa työnantajia fiksun työmatkaliikkumisen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Lue lisää

 

14.2.2018 Työmatkojen kimppakyydit helpoiksi Vedia Ride -kyydinjakosovelluksella

Valtaosa työmatkoista tehdään edelleen henkilöautolla. Keskimäärin yhdessä henkilöautossa matkustaa alle kaksi henkilöä. Kasvihuonekaasupäästöjen lisääntyminen, huoli ilmastonmuutoksesta, polttoaineen korkea hinta, autoilun kustannukset ja ruuhkat ovat johtaneet siihen, että useilla työpaikoilla on alettu pohtia vaihtoehtoja yksinautoilulle. Samaan suuntaan kulkevien kyyditseminen kimppakyydillä lisää oman autonkäytön tehokkuutta ja vähentää päästöjä.

Lue lisää

 

13.2.2018 Kokeilun paikan ”hälläpyörä” sinkoaa ideoita ja ratkaisuja

Kokeilukulttuurin vahvistaminen on yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Valtioneuvoston kanslian kärkihanke on luonut digitaalisen Kokeilun paikka -verkkopalvelun, joka on kehitetty yhteistyössä suomalaisen kokeilijayhteisön kanssa. Valtioneuvoston kanslia ja Motiva Oy työstävät nyt yhdessä keinoja kokeilutoiminnan ja syntyneiden ideoiden kehittämiseksi.

Lue lisää

 

1.2.2018 Energiatehokkuustoimista paljon muutakin hyötyä kuin pienempi energialasku

Energiatehokkuusinvestointia suunniteltaessa lasketaan yleensä takaisinmaksuaika eli missä ajassa energiansäästö maksaa investoinnin takaisin. Investoinnit jäävät toteuttamatta, jos takaisinmaksuaikaa pidetään liian pitkänä. Käytännössä takaisinmaksuajat arvioidaan pidemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat. Näin tapahtuu siksi, että hyödyksi on laskettu usein vain energiansäästö, ei kaikkia muita hyötyjä.

Lue lisää


31.1.2018 Vesihuoltolaitoksille energiatehokkuustietoa

Motiva, Vesilaitosyhdistys ja useat suomalaiset vesihuoltolaitokset ovat koonneet yhdessä tietoa ja kokemuksia energiatehokkuustoimista ja teknisistä ratkaisuista, jotka auttavat vesilaitoksia entistä fiksummassa ja taloudellisemmassa energiankäytössä. Tähän mennessä julkaistut tietokortit ja esimerkit löytyvät Motivan verkkosivuilta.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 12.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.