Motivan uutiset 2018


12.10.2018 13.00

Aurinkoenergia hyötykäyttöön hakelämpökohteissa

Aurinkoenergian hyödyntäminen hakelämmityskohteessa on mahdollista, mutta vielä melko harvinaista.

Aurinkoinvestoinneilla tavoitellaan lämpökattilan energiatehokkuuden ja lämmityksen kannattavuuden parannusta. Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää suoraan lämmöntuotantoon biokattilan rinnalla tai välillisesti korvaamalla lämpölaitoksen käyttämää ostosähköä aurinkosähköllä.

”Lämpökeräimillä tuotettua lämpöä voidaan hyödyntää erityisesti kesällä, biokattilan heikon hyötysuhteen aikaan. Paneeleilla tuotettua sähköä voidaan käyttää esimerkiksi polttoaineensyöttölaitteiden, automatiikan ja kiertovesipumppujen käyttöön. On erittäin mielenkiintoista päästä tarkastelemaan kuinka kannattaviksi tällaiset investoinnit käytännössä muodostuvat”, toteaa biotalouden asiantuntija Jukka Korri TTS Työtehoseurasta.

Tilastokeskuksen ja Metlan lukuihin perustuvan arvion mukaan Suomessa on noin 34 000 hakkeella toimivaa biolämmityskattilaa.

”Aurinkoenergian hyödyntämiseen on selvästi potentiaalia. Selvityksen tulokset toivottavasti rohkaisevat kokeilemaan aurinkoenergiaa myös hakelämmön yhteydessä”, sanoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Mittaukset käynnissä koekohteissa

TTS Työtehoseura ja Motiva selvittävät keväällä käynnistyneessä Auringosta lämpöö -hankkeessa aurinkoenergian hyödyntämisen kannattavuutta valituissa esimerkkikohteissa. Kohteiksi on alkuperäisen suunnitelman mukaan otettu Raumalla sijaitsevat Fredman Groupin ja Euran Energian lämpölaitokset. Hankkeen aikana on myös Pohjois-Karjalasta löytynyt useampi aurinkoenergiaa hyödyntävä hakelämmityskohde, joiden mukaan ottamista selvitetään parhaillaan.

Esimerkkikohteiden energiadata ja käyttökokemushaastattelut valmistuvat vuonna 2019, jolloin aurinkoenergian kannattavuudesta ja hyvistä toimintamalleista tiedotetaan laajemmin.

Auringosta lämpöö -hankkeen sivut: www.tts.fi/auringostalampoo

Lisätietoja:

TTS Työtehoseura
asiantuntija Jukka Korri
jukka.korri@tts.fi, puh. 050 373 3890

Motiva Oy
asiantuntija Milja Aarni
milja.aarni@motiva.fi, puh. 040 824 1711


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 12.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.