Motivan uutiset 2018


22.10.2018 14.00

Kukkuroinmäen biokaasulaitoshanke käynnistyy Lappeenrannassa

Lappeenrannassa tänä vuonna toteutetussa uusiutuvan energian kuntakatselmuksessa havaittiin, että alueella on useita biohajoavia virtoja, joilla olisi metaanintuottopotentiaalia. Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n hallitus teki syyskuussa päätöksen Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen biokaasulaitoshankkeen käynnistämisestä. Kaasulla korvataan liikenteen fossiilisia polttoaineita.

Laitos rakennetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen alueelle, ja sen käsittelykapasiteetti on 19 900 tonnia vuodessa. Laitoksen on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä ja tuotannon käynnistyä alkuvuoden 2020 aikana. Laitosinvestointiin on myönnetty työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea noin 2,2 miljoonaa euroa.

Biokaasulaitoksessa käsitellään eteläkarjalaisten asukkaiden erilliskerätyt biojätteet sekä jätevedenpuhdistamojen puhdistamolietteet. Kuivamädätystekniikkaan perustuvassa prosessissa tuotetusta biokaasusta jalostetaan liikennepolttoainetta kaasukäyttöisiin autoihin, ja näin voidaan korvata perinteisiä fossiilisia polttoaineita. Biokaasua voidaan hyödyntää myös sähköntuotannossa Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen tarpeisiin.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoshanke tukee Lappeenrannan kaupungin tavoitetta siirtyä ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista uusituvan energian tuotannon lisäämiseen omassa maakunnassa.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 22.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.