Motivan uutiset 2018


20.12.2018 12.00

Kyminkartanon koulun 2A-luokan energia-agentit voittivat koululleen Pop-up Heureka tiedeshown

Syksyllä 2018 kisattiin ensimmäistä kertaa tokaluokkalaisille suunnatussa Agenttiseikkailussa siitä, kuka onnistuu tekemään eniten ympäristöä ja energiaa säästäviä tehtäviä. Kilpailun voitti Jalkarannan koulu Lahdesta.

Viisi eniten pisteitä kerännyttä luokkaa sai Lasten keskuksen lahjoittamia peli- ja kirjapalkintoja. Kaikkien 114 Agenttiseikkailuun osallistuneen luokan kesken arvottiin Pop-up Heurekan tiedeshow, jonka voitti koululleen Kyminkartanon koulun 2A-luokka Kotkasta.

Verkossa pelattavan agenttiseikkailun tukena käytettiin Hei, kaikki toimii! -opetusmateriaalia, jonka avulla päästiin käsittelemään monipuolisesti energiaan ja ympäristöön liittyviä aiheita. Lisäksi oppilaat saivat omaksi Lasten Energiakirjan. Materiaalit opettajalle ja oppilaille lahjoitti paikallinen energiayhtiö.

Konkreettisia ja opettavaisia ympäristötekoja

– Tehtävät olivat tokaluokkalaisille selkeitä, ja niitä oli heidän mielestään kiva tehdä, Jalkarannan koulun luokan opettaja Mari Huttunen kertoo. Pelin aikana opittiin uusia asioita esimerkiksi kierrätyksestä. Erään oppilaan mielestä oli erityisen mukavaa opastaa isoveljeä sammuttamaan pelilaite. Vesihanan sulkeminen hampaiden pesun ajaksi oli monelle uutta ja oppilaat hämmästelivät, miten paljon vettä siinä voikaan säästää, Mari Huttunen kertoo.

Agenttiseikkailun tehtäväsuoritusten pisteet kirjattiin peliin joka päivä. – Pisteiden kirjaaminen oli oppilaiden mielestä kivaa, koska heti nähtiin, miten on suoriuduttu ja seuraavana päivänä voitiin kiriä niissä kohdin, missä pisteitä oli kertynyt muita kisaajia vähemmän. Oppilaita hiukan harmitti, etteivät he olleet pelin päätyttyä top-5 -joukossa, mutta kun he saivat kuulla tiedeshown voitosta, oli riemu suuri, Huttunen kertoo.

Heurekan tiedeshowssa energiasta luotiin elämyksiä

Heurekan jännittävää ja opettavaista tiedeshowta pääsivät kaikki Kyminkartanon koulun oppilaat seuraamaan kolmessa eri näytöksessä. Shown "pääinnoittaja" kertoi ja näytti konkreettisesti, miten sähköä syntyy, miten se kulkee, mikä on virtapiiri ja plasmapurkaus ja miksi sähkö on ihmiselle vaarallista. Shown aikana tehtiin myös maailman halvin kitara munaleikkurista.
img_0730
Yksi oppilaista pääsi tekemään "maailman tyhmimmän valaisimen", josta tulikin "maailman hauskin valaisin". Silloin nähtiin, miten sähkö kulkee ilmassa ja sitä päästiin jopa konkreettisesti kokeilemaan. Showssa energiaa tehtiin näkyväksi ja oppilaat pääsivät havainnoimaan yleensä näkymätöntä ilmiötä.

Agenttiseikkailu jatkuu ensi vuonna

Agenttiseikkailu jatkuu ensi vuonna ja innostaa jälleen energiansäästöön. Saadun palautteen perusteella seikkailun ajankohtaa siirretään myöhemmäksi, näillä näkymin marraskuulle. Suomenkielisen seikkailun rinnalle saadaan myös ruotsinkielinen versio pelistä.
img_0798
Pienetkin ympäristöteot ovat tärkeitä, ja myös me aikuiset voimme oppia lapsilta. Albert Einstein onkin todennut, että leikki on tutkimuksen korkein muoto.

Lisätietoja:
Motiva Oy
viestintäkoordinattori Nina Alsi
puh. 050 560 4522, nina.alsi@motiva.fi


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 20.12.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.