Motivan uutiset 2018


14.2.2018 15.00

Pääkaupunkiseudun viisaan liikkumisen palvelut yhteiseen markkinapaikkaan

Viisaan työmatkaliikkumisen, kuten kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen tukeminen on työnantajalle imago- ja rekrytointietu. Näiden lisäksi viisas liikkuminen parantaa työhyvinvointia ja terveyttä, on vähäpäästöistä sekä pienentää liikkumisesta aiheutuvia kustannuksia. Helsingin seudun liikenne, HSL on koonnut yhteen viisaan liikkumisen palvelutarjontaa juuri avattuun Yrityspalvelut-sivustoon. Sivusto helpottaa työnantajia fiksun työmatkaliikkumisen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Viisaan liikkumisen toimintamalli työpaikoille

Työmatkakysely sekä sen pohjalta laadittu työmatkaliikkumissuunnitelma toimivat hyvänä apuna, kun työnantaja on kehittämässä työmatkaliikkumista. Työpaikan liikkumissuunnitelmalla selvitetään työntekijöiden työ- ja asiointimatkojen kulkutavat sekä herätellään työntekijöitä pohtimaan päivittäisiä liikkumisvalintoja ja -vaihtoehtoja.

HSL ja Valpastin Oy alkoivat yhteistyössä kehittää työnantajille suunnattujen palveluiden ominaisuuksia ja näkyvyyttä. Aluksi laadittiin työmatkaliikkumissuunnitelma kahdelle työpaikalle, jonka jälkeen toteutettiin viisaan liikkumisen kokeilut. Työntekijät kokeilivat kahden viikon ajan uusia kulkutapoja työmatkoilla. Vaihtoehtoina olivat pyöräily, joukkoliikenne sekä taittopyörän ja junan yhdistelmä. – Työpaikat saivat hankkeen avulla selkeät suuntaviivat fiksumpiin liikkumisvalintoihin ja kokeilijoiden kynnys pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön madaltui, iloitsee HSL:n asiakasvastaava Anna Ruskovaara.

Kokeilujen avulla työmatkaliikkumiseen saatiin luotua selkeä toimintamalli. – Mallissa edetään henkilöstökyselystä työpajojen ja viisaan liikkumisen kokeilujen avulla konkreettiseen muutokseen ja työhyvinvoinnin paranemiseen työpaikalla, kertoo Ruskovaara.

Fiksun työmatkaliikkumisen ratkaisut yhdellä sivustolla

Toimintamalli kiteytyi HSL:n uudeksi Yrityspalvelut-sivustoksi. Sivusto tarjoaa kokonaisvaltaista viisaan liikkumisen neuvontaa ja sen kautta yritykset voivat myös tarjota työntekijöilleen esimerkiksi sähkö- ja taittopyöräilykokeiluja arkiliikunnan lisäämiseksi. Valikoimassa on myös yhteiskäyttöautopalveluita, työsuhdepyöriä, pysäköinnin suunnittelua ja pyöräpysäköintiratkaisuja. Markkinapaikalta saa myös apua liikkumissuunnitelman käynnistykseen.

Tämän lisäksi HSL myöntää fiksuun liikkumiseen sitoutuneille työpaikoille Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaattia. Sertifikaattia on hyvä hyödyntää yrityksen viestinnässä. – Työntekijöiden viisaan liikkumisen edistäminen on asia, josta kannattaa olla ylpeä. Sen lisäksi, että se on vastuullista toimintaa, tekee se hyvää myös työnantajan imagolle, sanoo Ruskovaara.

HSL:n viisaan liikkumisen markkinapaikka sekä palvelu- ja tuotekokeilujen toimintamalli on saanut Liikenneviraston, Sitran, Trafin ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman myöntämää Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen T&K -rahoitusta. Vuonna 2017 rahoitus myönnettiin seitsemälle hankkeelle, jotka toteuttivat uudenlaisia ja innovatiivisia työmatkaliikkumisen toimintamalleja. Hakuprosessia koordinoi rahoittajien toimeksiannosta Motiva.

Yrityspalvelut-sivusto: www.hsl.fi/yrityspalvelut


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 14.2.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.