Motivan uutiset 2018


22.10.2018 12.00

Paperitehtaiden hukkalämpö hyötykäytössä Jämsässä

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen, länsirannalla sijaitseva Jämsä tilasi uusiutuvan energian kuntakatselmuksen elokuussa 2017 Benet Oy:ltä. Jämsän alueella puupolttoaineet ovat selvästi merkittävin energianlähde, mutta myös turvetta ja öljyä käytetään edelleen. Paperitehtaiden hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämmön lähteenä.

”Paikallisten energialähteiden osuus on 34 prosenttia ja uusiutuvien 25 prosenttia. Uusiutuvien energialähteiden käyttöastetta pitäisi nostaa lisäämällä lämpöpumppuja ja luopumalla öljyn käytöstä”, toteaa kiinteistömestari Mika Maahi.

Teollisuus on paikkakunnalla suuri energian käyttäjä ja katselmuksen paljastamat luvut yllättivät Maahinkin. Hän pitää katselmusta hyvänä työkaluna kaavoituksen ja rakennusvalvonnan tarpeisiin. Katselmuksen antamien faktojen perusteella ihmisiä on myös helpompi ohjata uusiutuvan energian käyttäjäksi. Jämsän katselmuksen toimenpidesuosituksissa esiin nousi erityisesti kiinteistöjen lämmityksessä käytettävän öljyn ja sähkön korvaaminen puupolttoaineilla, lämpöpumpuilla ja osittain kaukolämmöllä.

”Tulevasta voi kertoa ainakin sen, että laitamme Jämsänkosken yhtenäiskoulun laajennuksen yhteydessä rakennukseen aurinkosähköpaneeleita, laajennus valmistuu vuoden 2019 aikana”, Maahi kertoo.

”Jämsässä on edistetty uusiutuvaa energiaa runsaasti, kun kaupunki on siirtynyt öljylämmityksestä kaukolämpöön. Kaukolämpöä saadaan sekä paperitehtaiden hukkalämmöstä että aluelämpökeskuksista, joissa lämpö tuotetaan 63 prosenttisesti puupolttoaineilla, 30 prosenttisesti turpeella ja 7 prosenttisesti öljyllä. Kaupunki on liittynyt myös valtakunnalliseen energiatehokkuussopimukseen, jossa se on sitoutunut energiatehokkuussopimuksen toimenpiteisiin ja tavoitteisiin”, kertoo katselmuksen tehnyt konsultti Sanna Oikari Keski-Suomen Energiatoimisto Benet Oy:stä.

Jämsän energiataseen mukaan kaupungin alueella kuluu energiaa yhteensä 4467 GWh. Alueelle tuodaan huomattavan suuri määrä tuontisähköä, 2579 GWh, mikä on 58 prosenttia energian kulutuksesta. Jämsän alueen merkittävä energialähde on myös puu, jonka osuus on 24 prosenttia kokonaistuotannosta.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 22.10.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.