Motivan uutiset 2018


16.5.2018 13.00

Pk-yrityksille uusi ketterä energiakatselmus

Motiva on julkaissut uuden energiakatselmusmallin, joka tarjoaa pk-yrityksille kustannustehokkaan, mutta riittävän kokonaisvaltaisen ja laadukkaan menettelyn energiataloudellisuuden kartoittamiseen. Uusi 2-vaiheinen malli on räätälöity erityisesti pienille ja keskisuurille teollisuusyrityksille.

Monikaan pk-yritys ei päivittäisen toiminnan ohessa pysty riittävästi kiinnittämään huomiota fiksuun ja tarkoituksenmukaiseen energiankäyttöön, vaan isotkin energialaskut kuitataan mukisematta vuodesta toiseen. Tähän ei kuitenkaan kannata alistua, vaan tehokkaampaan energiankäyttöön kannattaa satsata.

”Energiakulujen väheneminen lisää aina yrityksen toiminnan kannattavuutta ja kilpailukykyä. Järkeviä ja taloudellisesti kannattavia energiansäästökohteita löytyy jokaisesta yrityksestä. Energiakatselmus tuottaa yritykselle hyödyllistä ja luotettavaa tietoa energiakustannusten ja ympäristövaikutusten vähentämisen mahdollisuuksista”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Tomi Kiuru.

Selvitys kahdessa osassa

”Pk-yrityksellä kynnys toteuttaa energiakatselmus liittyy usein katselmuksen kustannuksiin ja omiin kiireisiin. Tästä syystä energiakatselmuksen toteutuksen ja maksun pilkkominen kahteen vaiheeseen sopii monille paremmin kuin yksi laaja selvitys”, arvioi Kiuru.

Katselmuksen ensimmäisessä vaiheessa katselmoija selvittää energian kokonaiskäytön ja jakautumisen, kohteeseen soveltuvat ja taloudellisesti kannattava energiansäästötoimenpiteet, mahdollisuudet lisätä uusiutuvan energian käyttöä, sekä ehdottaa tarvittavia jatkoselvityksiä.

Ensimmäisen vaiheen jälkeen yritys päättää haluaako se jatkaa työtä toiseen vaiheeseen, jossa käydään tarkemmin läpi merkittäviksi arvioituja säästömahdollisuuksia. Näin tarkastelu keskittyy juuri oikeisiin kohteisiin ja yritys saa lopputuloksena riittävän yksityiskohtaista tietoa tarvittavista toimenpiteistä.

Pk-yritysten katselmuksille tukea jopa 50 %

Pk-yrityksen on mahdollista saada työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea katselmuksen molempiin vaiheisiin. Energiatehokkuussopimukseen liittyneelle pk-yritykselle tuki on 50 % ja muille 40 %. Tuettavan työkustannuksen ylärajat on määritelty Energiakatselmustoiminnan yleisohjeen liitteessä 2. Tukea haetaan Business Finlandin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Teollisuuden 2-vaiheinen energiakatselmus ja -analyysimalli täydentää aikaisemmin laadittuja Motivan energiakatselmusmalleja. Uusi malli sisältää toteutusohjeen, mallisisällysluettelon ja myöhemmin julkaistavan esimerkkiraportin. Motiva on laatinut katselmusmallin yhteistyössä Energiaviraston ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Katselmoijina energiatehokkuuden ammattilaiset

Energiakatselmuksia tekevät pätevöityneet energiakatselmoijat, jotka ovat Motivan energiakatselmoijan peruskurssin hyväksytysti suorittaneita lämpö- ja sähköalan asiantuntijoita. Suomessa on yli 2 000 koulutettua energiakatselmoijaa ja katselmuksia hyväksytysti raportoineita katselmoijayrityksiä on yli 60.

Uusi pk-teollisuuden 2-vaiheinen energiakatselmusmalli

Muut Motiva-malliset energiakatselmukset

Tuen hakeminen: Business Finlandin asiointipalvelu

Pätevöityneet energiakatselmoijat

Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
tomi.kiuru@motiva.fi, puh. +358 9 6122 5009


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 16.5.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.