Motivan uutiset 2018


19.6.2018 16.00

Taloyhtiöiden energiankäyttö esillä Energiansäästöviikolla

Taloyhtiön energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi helposti hillitä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä. Valtakunnallinen Energiansäästöviikko nostaa tänä vuonna keskiöön taloyhtiöiden energiansäästön, omistajien ja asukkaiden näkökulmista. Viikkoa vietetään tuttuun tapaan viikolla 41, eli 8.–14. lokakuuta.

Asukkaat ovat keskeisessä roolissa, kun halutaan vaikuttaa energiansäästöön. He maksavat valtaosan energia- ja vesikustannuksista taloyhtiölle vastikkeen tai vuokran muodossa. Huoneistossa kuluvan sähkön osuus on vain noin 20 %, ja sen asukkaat maksavat suoraan sähköyhtiölle. Viisas taloyhtiö tiedottaa ja opastaa asukkaita järkeviin energiankäyttötapoihin. Helpoilla toimenpiteillä ja oikeilla asumistottumuksilla taloyhtiö voi säästää huomattavia summia vuotuisista hoitokuluista.

Asukkaat voivat osallistua säästötalkoisiin esimerkiksi tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto- sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomiota fiksuun veden ja sähkön käyttöön. Taloyhtiö voi puolestaan tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty.

Taloyhtiössä kannattaa järjestää esimerkiksi energiakokous ja asukasilta, jotka ovat oivia keinoja aloittaa energiansäästö ja opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Osa asukkaista saattaa kaivata apua ja neuvoja toimenpiteiden toteuttamiseen, osa puolestaan saattaa innokkaasti auttaa naapureita. Hyvä hetki tällaiselle toiminnalle on vaikkapa Energiansäästöviikko.

Motiva laatii yhteistyössä Suomen Kiinteistöliiton kanssa energiansäästötoimenpiteisiin kannustavia materiaaleja. Luvassa on muun muassa vinkkivideoita ja taloyhtiöiden ilmoitustauluille tulostettavia julisteita. Kaikki materiaalit ovat Energiansäästöviikon viettäjien käytössä.

Kampanjan aikatauluja – ilmoittautuminen on nyt auki!

  • vko 24 Ilmoittaudu, nyt heti mukaan ja valitse kategoriaksi taloyhtiö.
    Täytä lomake tästä >>
  • vko 36 Kampanjamateriaalit julkaistaan osoitteessa energiansäästöviikko.fi
  • vko 41 Valtakunnallinen Energiansäästöviikko

Lue lisää taloyhtiökampanjasta Energiansäästöviikon uutiskirjeestä >>>
Lue asiantuntija Harri Heinaron blogi: Hyvää elämää yhteisen katon alla  >>> 


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 7.9.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.