Motivan uutiset 2018


9.4.2018 13.00

Uusiutuvan energian käyttö kasvaa Lappeenrannassa

Lappeenrannassa käynnistyi uusiutuvan energian kuntakatselmus vuoden 2018 alussa. Valmista pitäisi olla syyskuun lopussa. Suomen ympäristökeskus järjestää Lappeenrannassa 19. huhtikuuta Ilmastonmuutoksen pysäytyspäivän, jossa on väliaikatietoja myös kuntakatselmuksen etenemisestä.

"Maaliskuussa selvitettiin uusiutuvan energian varat ja parhaillaan selvitetään uusiutuvan energian käyttökohteita", kertoo konsultti Heli Kumpulainen LCA Consulting Oy:stä. Kaupungin edustajat ja kuntakatselmuskonsultti tapaavat kerran kuukaudessa ja käyvät läpi selvityksen edistymistä.

Erityispiirteenä puubiomassan hallitsevuus

Erityispiirre Lappeenrannassa muihin kuntiin verrattuna on metsäteollisuuden hallitseva osuus energiantuotannosta ja -kulutuksesta. Tämä luo samalla hyvät mahdollisuudet puupolttoaineiden hyödyntämiselle muuallakin Lappeenrannan kaupungin alueella. Kaukolämmössä uusiutuvien osuus on kasvanut reippaasti ja on jo noin 71 prosenttia.

Mielenkiintoista on, että alueella on potentiaalia hyödyntää vielä runsaasti kantoa, puuhaketta ja kuorta. Tällä hetkellä niitä on tiedossa noin 10 000 tonnia ja tavoitteena on saada massat hyötykäyttöön symbiooseja edistävien FISS-työpajojen kautta.

Puubiomassan seassa on muun muassa kiveä, mikä vaikeuttaa hyödyntämistä. Kumpulaisen mukaan biomassapotentiaalin selvittämisessä on hyödynnetty nyt LCA Consultingilla ensimmäistä kertaa Biomassa-atlasta.

Kuntakatselmuksessa on alustavasti jo löytynyt useita potentiaalisia kohteita, joissa voitaisiin siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa. Myös aurinkosähkön hyödyntäminen on yleistä Lappeenrannan alueella. Vuonna 2016 Lappeenrannassa oli asukaslukuun suhteutettuna eniten aurinkopaneeleja koko Suomessa.

Kuopiossa ja Iisalmessa on myös aloitettu hiljattain kuntakatselmusten tekeminen. Vantaa kilpailuttaa oman kuntakatselmuksensa tekijän tämän kevään aikana. ”Uusiutuvan energian kuntakatselmusten tekeminen on nyt ilahduttavan aktiivista”, toteaa johtava asiantuntija Timo Määttä Motivasta.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 7.5.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.