Motivan uutiset 2018


4.4.2018 12.00

Viisaan Liikkumisen Tulkki liikuttaa lahtelaisyrityksiä

Viisaan Liikkumisen Tulkki on toimintamalli, jonka avulla Lahden kaupunki kannustaa ja auttaa juurruttamaan fiksun työmatkaliikkumisen pysyväksi osaksi lahtelaisten yritysten toimintakulttuuria. Tulkki on kaupungin vastaus työnantajien esittämälle toiveelle saada apua fiksujen liikkumisvalintojen edistämiseen.

Viisaan Liikkumisen Tulkki -hankkeessa toteutettiin paikallisille työnantajille Työpaikkojen liikkumisfoorumi, joka tarjosi tietoa fiksusta työmatkaliikkumisesta erilaisten tilaisuuksien sekä uutiskirjeiden kautta. Hankkeen aikana selvisi, että viisaan liikkumisen edistämisen keinot ja siitä saatavat hyödyt ovat monille yrityksille vieras asia ja viisaan liikkumisen edistämiseen ei helposti ryhdytä vain omin avuin. Lahden kaupunki halusi tähän asiaan muutoksen ja päätti tarjota yrityksille alkuun pääsemiseksi konkreettista apua rahallisen avustuksen ja asiantuntija-avun keinoin Fiksumpi duunimatka -ideakilpailun kautta.

Fiksumpi duunimatka toi työpaikoille sähköpyöriä ja hauskoja kannustimia

Fiksumpi duunimatka -ideakilpailun avulla valittiin kolme paikallista yritystä, joissa käärittiin hihat viisaan liikkumisen edistämiseksi. Nämä yritykset olivat Arkkitehtipalvelu Lahti, Stalatube Oy/Stala Oy ja Novart Oy.

Arkkitehtipalvelu Lahdelle ja Stalatube Oy/Stala Oy:lle hankittiin sähköavusteiset polkupyörät henkilöstön yhteiskäyttöön. Kummankin työyhteisön sähköpyöräkokeilijat olivat erittäin tyytyväisiä sähköpyörään ja eräs kokeilija totesi sen olevan kakkosauton korvaajana ylivoimainen ykkönen. Stalatube Oy/ Stala Oy teetti henkilöstölleen liikkumiskyselyn ja hankki pyörähuoltoon tarvikkeita sekä tarjosi pyörän huolto-opastusta.

Ideakilpailun kolmas voittaja Novart Oy kartoitti, miten heidän työntekijänsä liikkuvat työmatkat ja minkälaisia viisaan liikkumisen kampanjoita työpaikalle toivotaan.  Ajatuksena onkin järjestää aamupalaa työmatkareippailijoille ja jakaa heijastinliivejä. Lisäksi suunnitteilla on kilpailu, jossa voittajalle on luvassa muun muassa nastarenkaat polkupyörään. Myös mahdollinen liikkumissuunnitelman toteutus on harkinnassa. Novart Oy aikoo tiedottaa kertyneistä opeista myös konsernin muille toimipisteille Forssaan, Ouluun, Tampereella ja Vantaalle.

Yritykset kaipaavat tukea

Viisaan Liikkumisen Tulkki -toimintamallia kehitettäessä huomattiin, että onnistuminen vaatii hyvää kumppanuutta elinkeinoelämän, kaupungin ja seudun yritystoimijoiden välillä. Lisäksi viestinnällä on keskeinen rooli onnistuneen lopputuloksen aikaansaamisessa. Avainhenkilöiden löytäminen työyhteisöistä voi olla haastavaa ja yrityksen koko vaikuttaa toimintaan. Isoilla ja pienillä yrityksillä on erilaiset haasteet ja resurssit käytössä.

– Vaikka yritysten kontaktointi ja sitouttaminen on vaikeaa, on kunnan rooli välttämätön, kertoo Viisaan Liikkumisen Tulkki -hanketta vetänyt Katja Suhonen Lahden seudun joukkoliikenteestä. Yritykset eivät löydä tietoa ja motivaatiota itsenäisesti. – Myös yhteistyökumppaneita kannattaa ottaa mukaan toimintaan, erityisesti työterveys ja -vakuutus sektoreilta, Suhonen lisää.

Lahdessa aiotaan jatkaa työpaikkojen viisaan liikkumisen edistämistyötä. – Jatkossa pyrimme lähettämään viisaan työmatkaliikkumisen uutiskirjeitä ja järjestämään muutaman kerran vuodessa esimerkiksi aamupalatilaisuuksia. Tänä vuonna kehitetään joukkoliikenteen työsuhdematkalippua ja kehitysprosessiin osallistetaan myös työpaikkoja, kertoo Suhonen tulevaisuuden suunnitelmista.

Viisaan Liikkumisen Tulkki -hanke on saanut Liikenneviraston, Sitran, Trafin ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman myöntämää Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen t&k -rahoitusta. Vuonna 2017 rahoitus myönnettiin seitsemälle hankkeelle, joissa toteutettiin uudenlaisia ja innovatiivisia työmatkaliikkumisen toimintamalleja. Hakuprosessia koordinoi rahoittajien toimeksiannosta Motiva.


Palaa otsikoihinSivua päivitetty viimeksi 5.4.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.