Siirry sisältöön

Motivan uutiset 2021


11.6.2021 10.00

Teollisuuden sähköistyminen parantaa energiatehokkuutta

Teollisuuden prosessien sähköistyminen päästöttömän sähkön avulla on edellytys fossiilisten polttoaineiden käytön ja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Teollisuuden sähköistymiskehitys parantaa lähitulevaisuudessa energiatehokkuutta ja kasvattaa ylijäämälämmön hyödyntämistä teollisuudessa. Lämpöpumput ovat tällä hetkellä helppo ja energiatehokkain keino sähköistämiseen.

Motivan julkaiseman selvityksen mukaan teollisuuden suoran sähköistymisen potentiaalisimmat kohteet ovat erilaiset lämpökäsittely- ja kuivatusprosessit sekä uunit, joissa lämmönlähteenä ovat fossiiliset polttoaineet. Näitä prosesseja on useilla eri teollisuuden aloilla.

Sähköön perustuviin ratkaisuihin siirryttäessä vaikutukset energiatehokkuuteen on tärkeää tunnistaa ja huomioida, vaikka ratkaisu vähentäisi hiilidioksidipäästöjä. Sähköisten teknologioiden hyvä hyötysuhde parantaa yleensä tuntuvasti energiatehokkuutta, mutta esimerkiksi erilaiset kulutusjoustoratkaisut ja energian varastointi voivat vaikuttaa siihen jopa heikentävästi.

Lämpöpumpuilla kasvava rooli sähköistymisessä

Selvityksen mukaan lämpöpumput ovat sähköistymisessä merkittävässä roolissa, muun muassa korvattaessa teollisuuden kiinteistöjen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa lämmitystä, joka on nykyisin arviolta kolme terawattituntia vuosittain.

Teollisuuden prosessien sähköistämisen suurimpia haasteita ovat korkeat lämpötilavaatimukset. Teollisuuslämpöpumppujen viimeaikainen teknologiakehitys on kuitenkin nostanut niillä tuotettavan lämmön lämpötilatasoa merkittävästi yli 100 asteeseen, mikä tarjoaa uusia sovelluskohteita ja hyödyntämistapoja teollisuuden prosesseissa. Arvion mukaan teollisuuslämpöpumpuilla tuotettava 150 asteinen lämpö nostaisi hukkalämmön teknisen hyödyntämispotentiaalin jopa 20 terawattituntiin vuosittain.

Suomessa kaukolämpöverkko tarjoaa alustan hukkalämpöjen tehokkaaseen hyödyntämiseen ja mahdollistaa lämpöakkujen lataamisen sähköllä kysyntäjoustotilanteissa. Kaukolämpöverkko on tärkeässä roolissa sektori-integraatiossa teollisuuden sekä energiantuottajien ja -jakelijoiden välillä.

Tulevaisuudessa teollisuuden käyttämiä fossiilisia polttoaineita on mahdollista korvata suoraan vedyllä tai synteettisillä polttoaineilla. Tällöin koko prosessiketjun energiatehokkuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Laajemmassa mittakaavassa toteutuakseen se vaatii kuitenkin teknologioiden kehittymistä ja skaalautumista sekä päästöttömän sähkön kattavaa saatavuutta.

Elomaticin Motivalle laatima selvitys antaa kokonaiskuvan teollisuuden sähköistymisen nykytilasta ja ennakoi tulevaisuuden kehitysnäkymiä. Se kokoaa yhteen toimialakohtaista tietoa sähköistymisestä, hukkalämpöjen hyödyntämisestä ja energiatehokkuudesta sekä tarjoaa näkymiä tulevaisuuden toimiin ja potentiaalien suuruusluokkiin. Kirjallisuuslähteisiin ja yrityshaastatteluihin pohjautuva selvitys tukee energiatehokkuussopimusten toimeenpanoa edistäen suomalaisen teollisuuden energiatehokkuustyötä ja toiminnan muuttamista vähähiiliseksi.



Lisätietoja:
Motiva Oy
johtava asiantuntija Tomi Kiuru
puh. 09 6122 5009
tomi.kiuru@motiva.fi



Energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema tapa täyttää Suomelle asetetut kansainväliset energiatehokkuusvelvoitteet. Sopimusten tavoitteena on ohjata yrityksiä ja yhteisöjä parantamaan energiatehokkuutta. Sopimusten kehittämistä ja toimeenpanoa hoitaa työ- ja elinkeinoministeriön ohjauksessa Energiavirasto. Valtion omistama Motiva Oy hoitaa Energiaviraston toimeksiannosta sopimusten käytännön toimeenpanoon, raportointiin ja seurantaan sekä viestintään ja markkinointiin liittyviä tehtäviä. www.energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 7.4.2022