Energiatehokkuussopimus ja energiaohjelma

Kuntasektorin sopimusjärjestelmässä on kaksi vaihtoehtoista sopimusmallia. Suurille ja keskikokoisille kunnille on TEM:in ja kunnan kahdenvälinen energiatehokkuussopimus (KETS). Pienille kunnille on Motiva Oy:n hallinnoima energiaohjelma (KEO), johon kunta liittyy allekirjoittamalla liittymisasiakirjan.

Energiatehokkuussopimuksen ja energiaohjelman tarkoituksena on tukea  ensisijaisesti energiatehokkuuden parantamista, mutta niihin sisältyy myös uusiutuvan energian käytön edistämiseen liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä.

Energiatehokkuussopimukseen ja energiaohjelmaan liittyvillä toimilla kunta myötävaikuttaa osaltaan myös Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Sopimuksen ja ohjelman keskeinen tavoite on yhdeksän prosentin energiansäästö jaksolla 2008-2016.

Energiankäytön tehostamisella ja uusiutuvan energian käytöllä voidaan parantaa kunnan tai kaupungin toiminnan taloudellisuutta.

Energiatehokkuussopimukseen liittyvät:
  • yli 20 000 asukkaan kaupungit ja kunna;t sekä
  • kuntayhtymät, joiden energiankäyttö on yli 20 000 MWh vuodessa.


Energiaohjelma on tarkoitettu:

  • kunnille, joiden asukasluku on alle 5 000; tai
  • kuntayhtymille, joiden energiankäyttö on alle 5 000 MWh vuodessa.
Kaupungit ja kunnat, joiden asukasmäärä on 5 000-20 000 ja kuntayhtymät, joiden energiankäyttö on 5 000-20 000 MWh vuodessa, voivat valita joko energiatehokkuussopimuksen tai energiaohjelman.


Sivua päivitetty viimeksi 1.12.2016

Tulosta sivu

Ajankohtaista

Kuusamossa ja Mikkelissä on tehty hyvää työtä energia-asioissa.
Katso mitä ja miten:
Energiatehokkustoimilla elinvoimaa kuntiin (pdf) (2.4 MB)