Vaikuta hankinnoilla – hanki harkitusti kodin laitteita

Sähkölaitteet aiheuttavat noin 30 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Ostopäätöksellä on kauaskantoisia vaikutuksia, sillä laitteen käyttökustannukset saattavat kohota jopa suuremmiksi kuin sen hankintahinta.

Sähkölaitteita kannattaa hankkia vain tarpeeseen – monia laitteita voi vuokrata tai lainata käytön ajaksi. Mikäli päädyt laitteen ostamiseen, satsaa laatuun, kestävyyteen, ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja energiatehokkuuteen.

Vertaile energiatehokkuutta, tutustu käyttöohjeeseen

Viranomaisten valvomat energia- ja ympäristömerkinnät antavat vertailukelpoista tietoa laitteiden energiatehokkuudesta. Onnistuneen ja energiataloudellisen hankinnan varmistat tutustumalla jo ennakkoon laitteiden energiankulutuksiin ja ominaisuuksiin.

Valinnoillasi voit viestittää kauppiaille, valmistajille ja sähköntuottajille energiatehokkuuden ja ympäristön huomioon ottamisen tarpeellisuudesta.

Tutustu huolellisesti laitteen käyttöohjeeseen. Se tarjoaa yksityiskohtaista tietoa energiansäästömahdollisuuksista sekä vinkkejä ja ohjeita, joiden avulla käytät laitetta luotettavasti ja turvallisesti. Asentamalla, käyttämällä ja huoltamalla laitetta oikein lisäät sen käyttövuosia.

Energiamerkintä

EU-maiden yhteinen energiamerkintä ilmoittaa kotitalouskoneiden energiatehokkuusluokan asteikolla A–G. Laiteryhmien parhaimmistoa ovat A++ ja A+++ -luokkien laitteet.

Energiamerkinnässä ilmoitettu laitteen energiankulutus on mitattu laboratorio-olosuhteissa. Laitteen käyttö ja sijoitus vaikuttavat aina todelliseen kulutukseen. Lisäksi merkintä tarjoaa laitekohtaisia tietoja suorituskyvystä, koosta, tehosta ja tekniikasta. Suomessa merkinnän käyttöä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Pohjoismainen ympäristömerkki ja Euroopan ympäristömerkki

Merkit auttavat valitsemaan ympäristön kannalta parempia tuotteita ja palveluja. Molempien merkkien myöntämisperusteissa tuotteiden ympäristövaikutuksia tarkastellaan koko tuotteen elinkaaren ajalta. Suomessa merkit myöntää Ympäristömerkintä – Motiva Services Oy.

ENERGY STAR

Kansainvälinen ENERGY STAR -merkintä asettaa normeja energiatehokkaille toimisto- ja atk-laitteille. Merkintää voi soveltaa myös kotikäyttöön.

TopTen-Suomi auttaa valitsemaan

Kuluttajille suunnattu internetpohjainen TopTen-Suomi -hakutyökalu listaa energiatehokkaat markkinoilla olevat laitteet ja tuotteet. Palvelu kattaa yli 10 tuoteryhmää, kodin laitteista mukana ovat muun muassa kylmälaitteet, astia- ja pyykinpesukoneet, kuivausrummut ja televisiot. Tietoa löytyy myös valaistukseen, toimistolaitteisiin, autoihin sekä rakentamistuotteisiin littyen. Topten-Suomi -hanke on päättynyt vuoden 2014 lopussa. Sivun tietoja ei päivitetä toistaiseksi.


Sivua päivitetty viimeksi 13.1.2017

Tulosta sivu