Kävely ja pyöräily

Lyhyillä matkoilla ympäristön kannalta edullisin tapa liikkua on pyöräily tai kävely. Ruuhkaisessa kaupungissa pyöräily on myös nopein kulkutapa alle seitsemän kilometrin matkoilla. Omin voimin liikkuminen on myös edullista, kun ei tarvitse maksaa matkalippuja tai polttoainetta. Myös pyörän pysäköinti on ilmaista.

Päästötön tapa liikkua

pyöräily
Kuva: iStock
Kävelystä ja pyöräilystä ei synny lainkaan hiilidioksidi- tai muita päästöjä, eivätkä ne vaadi myöskään yhtä paljon tilaa kuin autoliikenne. Asukkaiden kannalta kävelyn ja pyöräilyn ehdoilla rakennettu ympäristö on autoille suunniteltu ympäristöä viihtyisämpi.

Arkimatkoista hyötyliikuntaa

Kävely ja pyöräily ovat erinomaista hyötyliikuntaa. Jo vartti aamuin illoin auttaa pitämään kuntoa ja terveyttä yllä. Liikunta lisää hapenottokykyä, vahvistaa sydäntä, auttaa pitämään painon kurissa ja parantaa mielialaa ja unen laatua. Työnantajalle hyväkuntoiset työntekijät ovat arvokkaita – sairauspoissaolot vähenevät ja hyväkuntoinen jaksaa muutenkin paremmin. Kansalaisten kunnon kohentuessa myös yhteiskunta säästää terveys- ja sosiaalimenoissa.

Varusteista ja sähköavusteisuudesta apua

Polkupyörällä liikkumista helpottamaan on kehitetty erilaisia apuvälineitä – peräkärryjä, laukkuja ja istuimia – joilla voi kuljettaa lapsia, ostoksia ja matkatavaroita. Matkantekoa voi helpottaa myös hankkimalla sähköavusteisen polkupyörän. Moottori auttaa, kun pyörää poljetaan. Kun pyörää ei poljeta, ei moottorilta heru apua. Suurin moottoriavusteinen nopeus on 24 km/h. Nopeammin pääsee vain polkemalla.

Vinkkejä työpaikoille

Pyöräilykuntien verkosto on kerännyt verkkosivuilleen työnantajalle tarkoitettuja pyöräilyvinkkejä.


Sivua päivitetty viimeksi 21.2.2017

Tulosta sivu