Motiwatti 2.0 laskentaperiaatteet

Motiwatti 2.0 -ohjelma on energiakatselmoijan työkalu, jolla katselmoija tarkastelee ja laskee rakennuksen energian- ja vedenkulutukseen liittyviä ominaisuuksia sekä tekee näihin kulutuksiin liittyviä säästötoimenpidelaskelmia. Ohjelma mahdollistaa energiakatselmuskohteen energiateknisen toiminnan mallintamisen riittävällä tarkkuudella.

Motiwatti 2.0 energiakatselmoijan työkalun laskentaperiaatteet -julkaisussa esitetään ohjelman sähkön, lämmön ja veden energialaskenta ja sen logiikka sekä Motiwatti-laskennan poikkeamat rakennusmääräyskokoelman osan D5 ohjeen mukaisesta lämpöenergialaskennasta. Nämä poikkeamat ovat ilmanvaihdon lämpöenergialaskennan ja ikkunoiden aurinkoenergianlaskenta EN832:n mukaan.

Lisäksi julkaisussa esitetään Motiwatti 2.0 -kehitysprojektissa luodun ilmanvaihdon (IV) puhaltimen sähkölaskennan periaatteet sekä kuinka sähkölaitteiden lämpökuormien hyödyntäminen sovelletaan ja siirretään Sähkö-moduulista tilojen lämpökuormien laskentaan.

Mukana ovat myös toimenpiteiden energiakustannusten käsittely sekä rakennekirjaston lämmön läpäisykertoimien laskenta (niin sanotut U-arvot). Lopuksi tarkastellaan eri moduulien (tilat, IV, sähkölaitteet, vesi) väliset ristiinkytkennät sekä säästötoimenpidelaskelmien ketjutuslogiikka.

Motiwatti 2.0 energiakatselmoijan työkalun laskentaperiaatteet (pdf) (460.1 KB)


Sivua päivitetty viimeksi 12.5.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.