Laskentaperiaatteisiin liittyvät kysymykset

Kysymys: Laskemani kustannussäästöt vaikuttavat euromääräisesti kohtuuttoman suurilta. Missä vika?

Vastaus: Oletko tarkistanut säästötoimenpidettä luodessasi, että energianhinnat ovat oikeat? Säästötoimenpidekohtaisesti on päätettävä millä energianhinnalla kyseisen toimenpiteen säästövaikutus lasketaan. Muutoin ohjelma käyttää oletusarvoisesti lähtötiedoissa määriteltyä energian keskihintaa. Tämän hinnan käyttö voi antaa täysin virheellisiä tuloksia jos toimenpide kohdistuu esimerkiksi halvemman yösähkön tai halvemman kesäaikaisen kaukolämmön vaikutusaikaan.Kysymys: Säästöjen laskennassa ilmenee epäloogisuutta kun järjestelen toimenpiteet toteutusjärjestykseen kyseisessä näkymässä. Peräkkäisten toimenpiteiden bruttosäästöt muuttuvat virheellisiksi nettosäästöiksi. Esimerkiksi ilmanvaihtoon toteutettu LTO on kannattavampi käyntiaikamuutoksen jälkeen kuin yksittäisenä toimenpiteenä vanhoilla käyntiajoilla. Laskeeko nettosäästölaskenta oikein?

Vastaus: Kokeile näkymästä poistumista ja avaa näkymä sitten uudelleen. Yleensä tilanne korjautuu sillä, kyse on näytön päivittymisestä.Kysymys: Kun luon säästötoimenpiteitä, niin miksi toimenpiteen Ennen-tila on myös muokattavissa? Eikö laskenta olekaan lukittunut niin kuin koulutuksessa sanottiin?

Vastaus: Katso koko rakennukselle laskettua lämpö- ja sähköenergian sekä veden kulutusta ennen säästötoimenpidettä siinä säästötoimenpiteen luonti-näkymässä. Käy muuttamassa valitsemasi kohteen (esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän) Ennen-tilaa menemällä siihen kessunnatsoilla tästä näkymästä. Kun tulet takaisin säästötoimenpiteen luonti-näkymään, huomaat, että Ennen-tilaan tekemäsi muutos ei ole vaikuttanut koko rakennuksen Ennen-tilaan.
Eli säästötoimenpiteen osalta Ennen-näkymä on informatiivinen, eivätkä siihen tehdyt muutokset vaikuta säästöjen laskentaan.

Jos huomaat säästötoimenpiteitä syöttäessäsi, että Ennen-tila on väärin kuvattu niin poista luomasi säästötoimenpiteet niin, että pääset muuttamaan lähtötilannetta.Sivua päivitetty viimeksi 12.5.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.