Yleisiä kysymyksiä

Kysymys: Olen käynyt Motiwatti-koulutuksessa ja saanut ohjelmalevykkeen. Voivatko työtoverini käyttää samaa levykettä ohjelman asennukseen?

Vastaus: Kyllä. Periaatteena on, että saman toimipaikan sisällä pärjätään yhdellä levykkeellä. Eli koulutuksessa ollut voi opastaa työtovereitaan ohjelman asennuksessa ja käytössä ja päivityspaketin lataamisessa.

Yrityksen ulkopuolella toimivien kumppanien sen sijaan tulee käydä itse Motiwatti-koulutuksessa ja hankkia oma ohjelmalevyke. Mitään ohjelmalisenssiä ei ole, mutta yhteinen käytäntö ja Motivan ohjeiden henki on se, että samassa toimipaikassa riittää yksi levyke, mutta ulkopuolisille levykettä ei luovuteta.Kysymys: Miten toimitaan, jos sähkö- ja LVI-katselmus tehdään eri paikoissa? Miten menetellä, ettei tietoja tarvitse syöttää useaan kertaan?

Vastaus: Perusperiaatteena on, ettei säästötoimenpiteitä syötetä, ennen kuin nykyinen kulutus on kokonaisuudessaan mallinnettu riittävän tarkasti. Jos samaa kohdetta kuitenkin tehdään kahdessa (tai useammassa) eri paikassa, voidaan projektin nimellä tallennettua *.mwt tiedostoa siirtää esimerkiksi sähköpostilla paikasta toiseen esimerkiksi siinä vaiheessa, kun mallinnusta tehdään.

Mahdollista on myös, että esimerkiksi LVI-katselmoija tekee oman osansa täysin valmiiksi, ennen kuin lähettää tiedoston sähkökatselmoijalle. Tällöin on jommankumman katselmoijan poistettava säästötoimenpiteet, jotta sähkökatselmoija voi mallintaa rakennuksen omalta osaltaan. Tällöin säästötoimenpiteet kannattaa tallentaa erikseen (esim. print-screen), jotta ne on helppo syöttää uudestaan, kun toinen osapuoli on tehnyt oman osuutensa. Säästötoimenpiteiden syöttämisen ja järjestelyn voi tehdä kumpi tahansa katselmoijista, kun muistiinpanot tai print-screenit on tallessa.

Kahden eri tiedoston yhdistäminen automaattisesti ei onnistu. Tärkein syy tähän on, että ohjelma laskee säästötoimenpiteet todellisina ja toteutusjärjestyksessä huomioiden lämmön ja sähkön ristikkäisvaikutukset.

Yleinen toimintaperiaate: Suositeltavin etenemisjärjestys on määritellä
  • ensin perustiedot
  • sitten nykyisen kulutuksen mallinnus (suositeltava etenemisjärjestys tilat, ilmanvaihto, käyttövesi, sähkö)
  • sitten säästötoimenpiteiden määrittely
  • sitten säästötoimenpiteiden toteutusjärjestyksen määrittely.
Jos on tarpeen määritellä säästöjä ennen kuin nykyisen kulutuksen mallinnus on tehty, voidaan se tehdä muun muassa seuraavasti:
  • tehdään / tulostetaan muistiinpanot säästötoimenpiteistä (esim. print-screen),
  • poistetaan säästötoimenpiteet,
  • muutetaan nykyisen kulutuksen mallinnusta ja määritellään säästötoimenpiteet uudelleen
Toinen tapa on avata käynnistetty projekti ja tallentaa se uudella nimellä. Uudella nimellä tallennetusta projektista poistetaan säästötoimenpiteet, muutetaan nykyisen kulutuksen mallinnusta ja määritellään "vanhat" säästötoimenpiteet alkuperäisestä projektitiedostosta ja lisätään mahdolliset uudet toimenpiteet. Vanhaa ja uutta projektia voidaan käsitellä samanaikaisesti käynnistämällä Motiwatti kahteen kertaan.Kysymys: Onko uutta Motiwattia pakko käyttää uusissa katselmushankkeissa?

Vastaus: Ei ole pakko, mutta se on suositeltavaa. Säästöjä voi toki laskea miten vaan, kuten tähänkin asti – vaikka sitten vanhalla ohjelmaversiolla. Katselmustoiminnan pelisäännöissä (työ- ja elinkeinoministeriön ohjeet katselmusten tekijöille) on määritelty katselmushankkeen pakolliset kuviot.

Ohjeissa on määritelty vaatimuksia tarkastelujen laajuudelle, mittauksille, raportoinnille, jne. Pelisäännöt voi hakea itselleen Motivan kotisivuilta.

Raporttiin on liitettävä yhteenvetotaulukot 1 ja 2. Taulukot voi tehdä uudella Motiwattiversiolla, mutta edelleenkin voi käyttää pelkkää taulukoiden Excel-pohjaa (paataulu.xls) ns. tyhmänä taulukkona, ohjelmasta irrallaan.Sivua päivitetty viimeksi 12.5.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.