Katu- ja ulkovalaistus

Huolellisen suunnittelun ja valaistuksen ohjauksen avulla taajamien valaistuksen laatua voidaan parantaa siten, että haluttu valaistustaso saavutetaan mahdollisimman vähällä energiankulutuksella.

Hyvälaatuisella ulkovalaistuksella voidaan varmistaa katujen ja teiden turvallinen käyttö niin jalankulkijoille kuin ajoneuvoillekin. Valaistuksella mahdollistetaan myös liikuntapaikkojen harrastus- ja kilpailutoiminta pimeänä vuodenaikana.

Erityisesti ulkovalaistuksessa käytettävien elohopealamppujen valontuotto eli valovirta vähenee niiden ikääntyessä. Valontuoton vähenemisestä huolimatta lamppujen sähkönkulutus ei pienene. Elohopealamput kannattaakin vaihtaa huoltosuunnitelman mukaisesti säännöllisin väliajoin jo ennen kuin ne ovat rikkoutuneet.

Ulkovalaistuksen huollossa tulee tarkkailla myös polttoaikoja ja huolehtia siitä, ettei hämäräkytkin ole likainen, koska likainen hämäräkytkin saattaa kytkeä valot toimimaan turhan aikaisin. Jo 10 minuutin ”turha aika” aamuisin ja iltaisin tekee yli 2 tuntia viikossa ja vastaa noin 50 € lisäkustannusta vuodessa katukilometriä kohti.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.11.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.