Leijona Cateringin lautasilla tarjoillaan vain vastuullista kalaa

Valtion kokonaan omistamalla Leijona Cateringilla valmistetaan päivittäin noin 70 000 ateriaa ja vuosittaisten hankintojen arvo on noin 30 miljoonaa euroa. Leijona Catering on sitoutunut vähentämään ympäristövaikutuksia koko ruokaketjussa, ja yhtenä keinona on vastuullisten elintarvikehankintojen tekeminen.

Leijona Cateringissa hankintojen kotimaisuusaste pyritään pitämään korkeana ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen halutaan vaikuttaa vastuullisilla raaka-ainevalinnoilla. Myös ruokahävikkiä on onnistuttu vähentämään hankinnoilla. Se on onnistunut pakkauskokoja optimoimalla siten, että ne vastaavat paremmin erikokoisten ravintoloiden tarvetta. Kaikilta alihankkijoilta edellytetään Leijona Cateringin eettisen kriteeristön noudattamista. Leijona Cateringin hankintaprosessi on auditoitu vuonna 2013 ISO 9001 -sertifioinnin yhteydessä.

Ruokalistalla kotimaista broileria ja vastuullista kalaa

Koska Leijona Catering toteuttaa Puolustusvoimien ruokahuollon, tarvittaessa myös poikkeusoloissa, on toimitusvarmuus keskeinen kriteeri elintarvikehankintoja tehtäessä. Suuri volyymi ja toimitusvarmuuteen liittyvät kysymykset asettavat omat haasteena ruokahankinnoille.

Raaka-aineiden alkuperään kiinnitetään paljon huomiota. Esimerkiksi kaikki käytetty broilerinliha on kotimaista. Vuonna 2016 Leijona Cateringin kalaostoista 73 % oli WWF:n kalaoppaan vihreän listan kaloja. Kalahankintoja kilpailutettaessa ei osteta lainkaan uhanalaisia tai kestämättömästi pyydettyjä kalalajeja eli kalaoppaan punaisen listan kaloja. Mahdollisuuksien mukaan on hankittu MSC-sertifioitua kalaa.

Tärkeä keino vastuullisten hankintojen mahdollistamisessa on kriteerien lisäksi keskustelu suoraan toimittajien kanssa Leijonan erityistarpeita vastaavien tuotteiden saamiseksi valikoimiin.

Ruoan ympäristövaikutuksia voidaan pienentää monin keinoin

Ympäristöasioita edistetään hankintojen lisäksi myös monella muulla tapaa. Reseptejä kehitetään ilmastomyötäisemmiksi ja kasvipainotteisemmaksi. Kasvisruokien määrä onkin tuplaantunut viimeisen vuoden sisällä.

– Kasvisvaihtoehto on varuskuntaravintoloissa tarjolla aina ennakkotilauksesta, mutta seuraavalla ruokalistalla tullaan kokeilemaan pelkän kasvisruoan tarjoamista kahtena päivänä kuuden viikon aikana, viestintäpäällikkö Tarja Österberg Leijona Cateringiltä kertoo.

Kokeilun aikana tarkkaillaan muun muassa, miten kasvisruoan lisääminen vaikuttaa ruokahävikin määrään. Myös kasvisvaihtoehtojen proteiini- ja energiamäärät mietitään tarkkaan.  Ruokahävikin vähentäminen ja energiatehokkuuden parantaminen ovat tärkeitä tavoitteita, joita kehitetään jatkuvasti.

Hankintalaki ei estä ympäristöasioiden huomiointia

Tarja Österbergin mielestä osittain monitulkintainen hankintalaki tekee vastuullisuuden edistämisestä välillä haastavaa.

– Lain vaatimukset eivät aina ole selkeitä ja niissä on jonkin verran tulkinnanvaraa. Toisaalta, mitä enemmän tarjouspyynnöissä asetetaan vaatimuksia, sitä suurempi riski on valitusten lisääntymiseen ja prosessin venymiseen.

Tarja Österberg kuitenkin muistuttaa, että uusi hankintalaki ei missään tapauksessa estä ympäristöasioiden huomiointia, vaan pikemminkin kannustaa siihen.

Lisätietoja:
Leijona Catering
viestintäpäällikkö Tarja Österberg
tarja.osterberg(a)leijonacatering.fi


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.