Oslon kaupungilla ohjeistus puu- ja puupohjaisten tuotteiden hankintoihin

Oslon kaupungilla on ohjeistus puu- ja puupohjaisten tuotteiden hankintoihin. Poliittinen ohjeistus on julkaistu 2014. Ohjeistuksen mukaan kunnan omistamien yhtiöiden odotetaan käyttävän kestävän kehityksen kriteereitä puuta tai puupohjaisia tuotteita hankkiessaan. Lähtökohtaisesti ei hankita puuta tai puutuotteita, jotka on valmistettu sademetsistä korjatuista raaka-aineista. Sademetsistä peräisin olevaa puuta tai puupohjaisia tuotteita voidaan hankkia ainoastaan silloin, jos kestävyysnäkökulmat voidaan dokumentoida ja todentaa luotettavilla sertifiointijärjestelmillä, joiden mukaan puutavara tai puutavara on peräisin kestävistä ja laillisista tavaraeristä. Sama ohjeistus koskee kaupungin virastoja.

Kestävän puun kriteereitä on käytetty ainakin keskitetyn hankinnan kirja-, toimistotavara- ja kalustehankinnoissa vähimmäisvaatimuksena teknisissä määritelmissä tai sopimusehdoissa. Teknisentoimen hankinnoissa, joissa vastataan muun muassa rakennusten ja teiden rakentamisesta, on todennäköisesti käytetty myös vastaavia kriteereitä. Rakentamisessa tähän ohjaa myös BREEAM, jota Oslossa käytetään ainakin osassa hankkeita.

Todentamiskeinoina ei ole vaadittu tiettyjä sertifiointeja tai merkkejä, vaan esimerkiksi toimisto- ja koulutavarakilpailutuksessa on tarjoajia pyydetty kertomaan jokaisen tuotteen kohdalta, mikä sertifiointimenetelmä on käytössä. Osa tarjoajista esitti muun muassa PEFC- tai FSC-sertifiointeja sekä Joutsenmerkkiä tai EU-ympäristömerkkiä. Oslossa nähdään, että tarjoajat pystyvät melko hyvin vastaamaan tarjouspyyntöihin, joissa on vaadittu puun alkuperän todentamista.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 14.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.